Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3837 / Foto e en tekniksport! * Bloggen uppdaterad med en jpeg-fråga!

Söderhallarna

iPhone 4S och jpg!

Å så har jag lagt till en fråga här! :)
Har de senare versionerna av Fuji X100 "bättre" jpeg-bilder? Jag menar, får man ut bättre jpeg-bilder/filer ur tex Fuji X100 T och X100F än med den första versionen av kameran?
Någon som vet?


Ok, så va det om tekniksport! Många av de fritidsaktiviteter vi håller på med innehåller ju teknik, även foto, och numera mycket digital teknik, och tekniken förändras och förbättras ju hela tiden! Så varför inte använda den senaste tekniken!

Och tillverkarna hejar såklart på och talar om för oss att vi blir mycket bättre , i tex foto, med modernare och nyare grejer! Vem klarar att stå emot den övertalningen på sikt? ;)
Å vad skall annars en tillverkare säga som levar på vår konsumtion! Att vi klarar oss med en äldre och tidigare kamera ett bra tag till! Glöm den omtanken! :)

Men kan ändå inte låta bli att tycka att tekniken drar uppmärksamheten från kanske ett bra och mera långsiktigt bildskapande hos vissa fotografer! Men det här e ju ett val man själv gör såklart! Å vad man e ute efter med sitt fotograferande!

Å man får inte glömma att mycket av fotograferandet i dag har blivit ett kontaktskapande! Se mej, å jag ser dig! Så den litet mer djupa och långsiktiga fotografin, om man vill kalla den så,  har nog kommit litet i skymundan! Tycker jag! 

Allt för idag!
Inga nyheter i dag alltså!

/Bengan

Postat 2017-08-23 09:18 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3838 / RAW eller jpeg för en amatörfotograf?

Hos Gert på Hornsgatan

Så här skall man inte fotografera, om man e en riktig digitalfotograf! För bilden e tagen med en iPhone, å så e det jpeg! Det blir aldrig bra! Förstora bilden så ser ni bättre! ;)

Å så tänkte jag igen, rätta mig om jag har fel i tänket, att dagens digitalkameror borde väl göra jpeg-filerna bättre än de tidigare digitalkamerorna! Utvecklingen går framåt liksom!
Rätta mig om jag har fel där med!

Här e litet lugnade läsning! ;) http://www.kenrockwell.com/tech/raw.htm

/BenganPostat 2017-08-22 15:55 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Straight 3836 / Sensommarfunderingar!

Det här med bildsmak, det e nog litet som att diskutera den bästa ölen, eller bästa maträtten! En smaksak alltså! Å även att vissa maträtter, eller ölsorter passar nog fler människor bättre! Eller gillas av fler så att säga! Så man kanske skall tänka sig för när även man fotar! Mao, att ta bilder som gillas av många, eller passar många! Jag menar, om man vill man få många gillanden, så e ju valet lätt! Solnedgångar typ! ;) Nu va det här bara ett skämt, jag gillar också solnedgångar! ;)

Men, e det inte så att många berömda fotografer, dom tar faktiskt litet udda bilder, konstiga bilder eller kalla det knepiga bilder, å ofta på motiv som inte så många tänkt på tidigare!
Å de e ju de här bilderna som dom blir dom berömda på! På litet egensinniga och ovanliga bilder!
Visst e det här litet konstigt va? Udda bilder ger berömmelse!
Fast kanske inte om man lägger ut dom på fejan och liknande!

Å andra sidan,  att få sälja bilder till Gallerix, de e väl heller inte så dumt!

Ok, de va de om det! Om maträtter och öl alltså!

Läste en test här på Fotosidan på Fuji X100! Från år 2011 va det visst! En alldelse utmärkt kamera sa man! Tar skarpa bilder! Så jag kör vidare på det omdömet! :)

/Bengan

Ps. Kom att tänka på det här danska bryggeriet som har kaffebönor i sitt öl, speciella kaffebönor, som e svåra att få tag på! Men en viss typ av mård hittar de här bönorna och käkar dom, se'n e det bara å leta mårdspillning! Nåja, bönorna e hela och allt tvättas! Men till saken, den här ölen säljs slut snabbt! Men man måste beställa den! Udda och dyra grejer liksom!
Men det här bryggeriet gör såklart även vanlig öl också, i större mängder, litet som gallerixmängder, men även det ölet säljs mycket bra, även om det inte e så unikt som mårdölet!

Postat 2017-08-20 20:34 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3835 / Mera viktig skärpetest med X100! I dag i Strängnäs!Jag var fortfarande litet osäker på om skärpan räcker i en fem år gammal digitalkamera, så jag ville testa den litet till! Då vi va i Nyköping i går, så valde vi Strängnäs i dag för skärpetesten! Omväxling förnöjer liksom! ;)

Jag har bott i Stängnäs tidigare, från i mitten av 1940-talet fram till några år i 1950-talet, men  mycket har ju ändrat sig i sta'n sedan dess! Inga biografer längre, Biblioteket i parken har stängt, mjölkaffären e försvunnen och en del annat viktigt e borta! Vilka underliga tider det har blivit! ;)

.


Som sagt, ingen bio här längre! Kommer ihåg en film som gick här, men som jag inte fick komma in på! Tror den hette, Hon dansade en sommar...? :)

.

Igen bio här heller längre, men trapporna ned till foajen va kvar!

.

Å korta stumpar räls fanns i alla fall kvar, men stationshuset va borta!

Men en kul grej hände när vi gick förbi ett hus som min mormor och morfar hade ägt i det gamla Strängnäs! (Nära kvarnen! Huset e väl från 1700-talet) Det va en kvinna ute på tomten och efter ett tags pratande så blev vi inbjudna att se hur huset numera såg ut invändigt! På 1940 och 1950-talet så va det vedspis i köket och toa ute på gården! Nu va det mycket, mycket annorlunda! Frilagda bjälkar i taket osv, osv! Det va ett trevligt och intressant återbesök!

.


Och efter att ha tittat på bilderna jag tog idag, skärpan alltså, så tycker jag skärpan i min gamla X100 gott räcker! I alla fall för bloggen! :)

.

Å efter att ha varit i Strängnäs hela dagen så fick det bli litet hastigt hopkommet kallskuret till middag! Så blir det ibland!  :)

/BenganPostat 2017-08-19 21:22 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3834 / Skärpetest i Nyköping längs Sörmlandsleden! Skärpetester e viktiga! ;)

Alltså, 12 mpix, kan det va nå't att ha i en kamera numera? Den senaste modellen av den här X100-kameran har ju 24 mpix! Så det va bara å testa om 12 mpix räcker för mej, tänkte jag, så vi åkte till Nyköping för att testfotografera! Vi startade på Hellmanska gården med en kopp kaffe och en macka innan vi påbörjade testrundan!

.

Testrundan gick längs med Nyköpingsån, för där går även Sörmlandsleden! Fin promenad, det såg på vissa ställen ut som när vi va i Västra Grekland, nära Albanska gränsen! Jag testade kameran både i svartvitt och i färg för säkerhets skull!
.

Vi passerade även en skola! Tycker den här ämnesskolan verkar ha en bra kursplan! Då slipper eleverna hålla på å testa hemma med sådana här saker!

.


Och vi avslutade kameratesten med en glass på Aktersnurran!

Och sammanfattningen är att min X100 funkar mycket bra fortfarande! Man har klagat på att autofokusen e litet långsam på X100, och så va det nå't mer, som jag inte kommer ihåg! Autofokusen e i alla fall snabbare än då jag ställer skärpan manuellt! Så vad e problemet?

/Bengan

Ps. Nu till nå't helt annat! Min fru tittade efter en stund på modellbåten i fönstret och frågade, varför har man ratten längst bak på en så'n här!
Bra fråga liksom till en ickeseglare!
Det enda jag kunde komma på va att jag tror det e bra att hålla koll på seglen! Man ser på seglet om vinden ligger rätt i seglet!? Å då e det bra att stå baktill! Tror jag i alla fall! :)Postat 2017-08-18 19:48 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg