Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3838 / RAW eller jpeg för en amatörfotograf?

Hos Gert på Hornsgatan

Så här skall man inte fotografera, om man e en riktig digitalfotograf! För bilden e tagen med en iPhone, å så e det jpeg! Det blir aldrig bra! Förstora bilden så ser ni bättre! ;)

Å så tänkte jag igen, rätta mig om jag har fel i tänket, att dagens digitalkameror borde väl göra jpeg-filerna bättre än de tidigare digitalkamerorna! Utvecklingen går framåt liksom!
Rätta mig om jag har fel där med!

Här e litet lugnade läsning! ;) http://www.kenrockwell.com/tech/raw.htm

/Bengan

Inlagt 2017-08-22 15:55 | Läst 1553 ggr. | Permalink
Det är möjligt att dagens digitalkameror är bättre på jpg, det är t.o.m. troligt, men mina gamla digitalkameror är inte så bra på det. D.v.s. bilderna blir bättre efter en sväng genom cameraraw/photoshop. Ken Rockwells artiklar är ibland lite märkliga.

/Tomas
Kör bara jpg räcker till å med för stora utskrifter,däremot spar jag redigerade bilder i tiff.har provat raw men bryr mej inte längre.det ända är att exponeringen är noga. ;)
Tja artikeln är nästan tio år gammal och varför skal man kasta sig över det senast.
Strängt taget handlar det väl inte i första hand om ifall bilderna blir "bra" direkt från kameran. Platta bilder med ointressant ljus blir oftast det... Sen visar ju din bild av Gert m fl att det kan bli bra annars också, men det kräver ju sin fotograf att klara det.

Viktigare är att man kan putsa till bilderna så att de framhäver vad man såg i motivet, precis som när man en gång pjattade eller skuggade i mörkrummet, Och råfiler ger en helt annan möjlighet till det än en jpeg.

När jag började med digitalkameror var råfiler nåt svårhanterligt, som man fick bearbeta med särskilda program, som efter mycket tuggande spottade ut t ex en tiff-bild som sen kunde användas i ens ordinarie arbetsflöde. Och det tog tid; ingert att tänka på om det var bråttom.

Men nu? Både Apples Aperture och Photos, liksom Lightroom och CaptureOne m fl hanterar råfiler på samma sätt som jpeggar, och visar dom lika bra som en "out-of-camera"-jpeg utan att man redigerar dem. Men, man har kvar hela utrymmet för ickeförstörande bearbetning, vilket är enormt mycket större än det för en jpeg. Jag kan inte se att man förenklar någonting alls genom att köra jpeg, möjligen sparar man lite (numera billigt) skivutrymme, men på bekostnad av resultatet. Man sparade plats i bokhyllan genom att slänga bort sina negativpärmar också; det är faktiskt samma sak!

Och Ken Rockwell är fotografins hovnarr...;-)
Är inte jorden platt ??
Oberoende av teknik; bilden ovan är en riktig bild ...
- hawk
elgenper 2017-08-22 20:52
Jo, det håller jag absolut med om. Mästarna klarar sig med enkla grejor...
Hej Bengt - Det finns några ord i rubriken som ger mer uppmärksamhet (och läsare) än andra och en av dem är jpeg :-)

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-688-jpg-is-my.htm

Med fotohälsningen från Erik i Roskilde / DK
PS: Herr Rockwell förbjöds i ett annat foto forum jag var med i för många år sedan. Men han är väldigt underhållande :-)
Erik Madsen 2017-08-22 22:27
PS: Jag glömde ord som färg och s/v och Leica :-)
Man måste vara listig som jag också försöker vara.
Hälsningar. Erik.
Svar från Benganbus 2017-08-23 09:43
Tack för intressant läsning i din blogg Erik!
Å det verkar som du har en senare modell av X100 än vad jag har..?
Med bättre jpeg-egenskaper kanske...?
Så jag kanske måste uppdatera till en senare modell..? ;)
/B
Erik Madsen 2017-08-23 12:03
Det är den första digitalkameran hvor jag köper den senaste modellen! Annars köpte jag en modell där det fanns en ny modell precis runt hörnet. Denna F-modell har 24 MP, samma censor och processor som i X-Pro2 och X-T2 och snabbare autofokus. Joystick-fokusering på baksidan m.m.
Slutligen har den Acros film simulering, som ovanstående modeller!
JPEG-filerna är super och det är inte bara jag som säger det.
Med foto hälsning från Erik / DK.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg