Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4645 / Många försvarar sin Leica som om det vore en religion! Eller ingen Leicaägare tar skit! ;)

Och de mest "religiösa" fotograferna, de e nog dom som klivit på Leicatåget ganska sent! Och dom talar mest om Leicas skarpa objektiv, skärpa som e så himla viktig i dag! Det e väl så jag uppfattar det hela! Men de e klart att undantag bekräftar regeln, det finns säkert några äldre som e "religiösa" också! ;)

Men om man skall se Leica i stort, med en större spännvidd liksom, så va Leica inte så himla märkvärdig i början! Det var en relativt sett billig och praktisk liten kamera då den kom! Billig i alla fall om man jämför med Contax I och II på 1930-talet! Och Leica va mycket driftsäker! Mycket beroende på en enkel konstruktion! Och man kunde åka jorden runt  med EN Leica och ETT objektiv! Ni känner igen det va! En kamera, ett objektiv! ;)

Nu talar jag om åren från 1925 c:a och fram till 1950-talet! Och optiskt, så va det såklart bra optik som Leitz tillverkade, men inget som stack ut, typ Sonnar 1,5:an och Zeissobjektiven, men Leicaobjektiven räckte bra för att fota med! Och Leitz "lånade" även optikkonstruktioner när de egna konstruktionerna inte räckte till, typ Schneider och Taylor Taylor & Hobson!

Så kom vändningen när Leica M3 kom 1954 med Summicronobjektiven! Summicronobjektiven satte nu ribban för skarpa småbildobjektiv på 1950-talet! En orsak, Zeiss hade varit tvungen att släppa ett antal patent som andra optiktillverkare nu kunde använda! Och då kom Leica M3,  en kamera som Leitz kunde gjort på 1940-talet! En prototyp fanns före kriget, men det kom saker emellan, typ Andra Världskriget!

Men en mätsökarkamera, som Leica M3, va ändå litet omodern när den kom, om man jämför med SLR-kameran! För SLR va framtiden, och SLR-kameran va med sin sökare bättre för allmänfotografering. Och Leica med andra mätsökarkameratillverkare fick såklart problem efterhand! Ekonomiska problem, när nästan alla amatörer och en del proffs gick över till SLR-kameror på 1960, 1970-talet!

Så vem fortsatte då att köpa M Leica? Det va nog mest pressfotografer och en del Leicanördar! Pressfotograferna använde Leica/M Leica, för att den va liten, kompakt, och mycket, mycket driftssäker! Nördarna använde mätsökarkameran för att deras idoler haft Leica! Typ Henri Cartier Bresson! ;)  Och då Leica även började kunna göra mycket skarp optik, så kunde man som amatör börja tala om skärpan i ett Leicaobjektiv! För skärpan va viktig för amatörfotografer! ;)

Så med detta i åtanke, kan man väl ändå litet undra varför fota med en M Leica i dag? Om man nu inte behöver en superskarp och dyr optik som amatör! Men det e väl de här ständiga livsfrågorna som gör livet spännande! Att inte alla tycker likadant eller gör likadant eller tar liknade bilder! För tänk så mycket Mellanmjölk det då skulle ha runnit inom fotografin!

.

Å vad gäller annat, så e Roffe på banan igen efter en lättare sträckning i ena bakbenet! Så se nu upp alla katter, skator, och även lågt flygande flygplan över Roffes domäner! (Det här e en gammal bild! Med viss tveksamhet ställde Roffe upp på en bild som svampletarhund! "Det här gula e inte ätbart" sa han)

Och ha nu en bra dag alla foto och kameranördar, även ni som inte har en Leica,
eller ni som inte hunnit skaffa er en Leica än!

/Bengan

Ps. Mer om Leica kommer!  :)Postat 2019-06-17 11:13 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4644 / Nu börjas det igen! Litet smygande, men det gäller att inte tappa kontrollen!

Men det e ingen större kris ännu, men jag får inte tappa kontrollen som sagt! Så gjorde jag en gång tidigare, tappade kontrollen alltså, men då kom en trevlig typ från sta'n och hjälpte mig! Jag höll med öl och korv å han jobbade! Men visst hjälpte jag till en hel del också! Men nu skall jag försöka klara mig själv! Men det viktiga e att inte tappa kontrollen som sagt, så det börjar skena iväg, som förra gången, utan nu måste jag hålla stenkoll på leget!

Tror det bara e tre exponerade rullar i kylskåpet just nu, men en rulle i en kamera e Pg in, å det kommer att rulla in mera! För jag har köpt två rullar FP4 också! Sommarfilm! Men har såklart några rullar Tri-X kvar för kvällsfoto! Å färsk framkallare har jag också köpt som skall blandas till!
Men tycker den svartvita filmen e litet dyr, 65 till 70 spänn rullen! Varför fota analogt då frågar säker någon! Ja säg det! :)

För övrigt så har Roffe haft en lättare sträckning i höger bakben, med det verkar ha släppt nu! Han va litet låg i morse! Å då blir vi också litet låga såklart! Men nyss så kutade han ut och skrämde iväg en skata från tomten, så det verkar vara bättre med benet! :)

Fotar just nu med sommar/dagskamera! En Leica IIIf med en Biometar 2,8/35 mm! Med FP4 då såklart!

Nog för nu!
Men mer kommer! :)

/Bengan

Ps. Funderar på varför Leica väcker sådana känslor! Blir nog en blogg om den funderingen framöver! :)Postat 2019-06-16 20:13 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4642 / Ibland får jag för mig saker, udda saker, och skriver även om dom, ursäkta mej!

Udda saker e ofta känsliga att skriva om! För man vet inte vem man väcker! Ingen tar skit liksom! I alla fall inte på internet! Å då skall man väl inte skriva om känsliga saker, kanske nå'n tycker! Utan bara skriva om nå't som inte väcker upp känslor! Litet lagom skrivande liksom! :)
Å andra sidan, när det e lagom, så va e det för mening att skriva nå't om det då! För om allt e lagom, då e allt ganska lika! Kanske nå't att fundera på! ;)

Men numera gäller det även att tänka på var man är, på internet alltså, för där finns det små åsiktspoliser som håller koll på oliktänkare! Åsiktspoliserna underlättar likatänkande för alla! Men ändå, vore det inte litet trist om all tänkte lika rätt! Å vem skall man då hacka på! ;)

Men till saken! Som kan vara aningen litet känsligt! Jag har under några år undrat om alla fattat Sune Jonssons riktigt riktigt? (Nu vet jag att det finns dom som fattat! Så då slipper jag dom i kommentarerna) Men Sune Jonsson är ofta ingen  dokumentärfotograf, utan han fabulerer en del i sina bildtexter! Sune Jonsson upptäckte i början av sin bana nämligen att om dokumentärbilden åtföljs av en litterär omtolkning av motivet,  det kan skapa en begriplig enhet av det etnologiska och sociologiska materialet! Påminner om konstfoto! Skall utveckla det här i en senare blogg! ;)

Men som jag sagt tidigare, jag tror att det e viktigt att kunna sin fotohistoria, å inte bara den senaste instruktion till den senaste kameran! För då blir fotografin man gör bara som att sitta och byta hockeysamlarbilder!
Nu tänder nå'n väl på det här påståendet också! ;)

Ha det bra i värmen!

/Bengan

Ps. Roffe har det hyffsat bra! Skugga och kall och våt handduk!Postat 2019-06-15 16:01 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4641 / Leicaträff, W. Eugene Smith och så går gräsklipparen! :)

Det va Bob Bovin i sin blogg som ledde in mig på W. Eugene Smith, så jag fortsätter på det spåret!

.

De va ju nå'n känd fotograf i Sverige som myntade begreppet, "En kamera, ett objektiv, en framkallare" osv, men ser man på vad W. Eugene Smith använde, så verkar det även gå bra med det motsatta! Skönt att se att det inte bara hänger på kameran, eller antalet kameror, utan på något helt annat! ;) 

.

Å vad gäller vår gräsklippare, så går den nu igen efter en viss isärplockning och rengöring av förgasaren! Men att meka med motorer e ändå inte min grej, inte med att meka med bilder i datorn heller! ;)

Jag gillar att fota och förr så fyllde jag kylskåpet med oframkallade filmrullar, tills jag va tvungen att framkalla! Sedan fick Crimson ta vid för kopiorna! Men numera e det ju mycket lättare att fota! Man för bara över Jpeg-filen från kameran till PS 5.0 i datorn och så gör man filen i rätt storlek, drar aningen i kontrast och lägger på litet oskarp mask! Hokus pokus å så e den bilden klar! :)

Vad gäller att meka, det här mekandet kunde faktisk gå an för mig!
Meka i en kamera alltså!
.

Vad annat viktigt, så va det Leicaträff på Humbles Konditori i Gnesta i veckan! Mycket trevligt och intressant!
Tack för det Jan Eric!

/BenganPostat 2019-06-15 11:45 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 929 Nästa 

Tidigare blogginlägg