Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4550 / I dag behöver jag en snabbare kamera i studion!

I eftermiddag e det fotografering i studio igen! Förra gången i studion så undrade man vad jag höll på med! Det går ju litet långsammare att ställa skärpan manuellt när det e dåligt ljus, så det va det dom undrade över!

Så jag funktionstestade en annan kamera i går kväll vad gäller autofokusen, och den autofokusen fungerade bra i dålig belysning, så då va det bara att flytta över filmrullen! Det va tjugo bilder tagna, så jag ställde räkneverket på tjugotvå i den snabba AF-kameran!

För övrig har Roffe och jag redan varit ute en runda, och en ny runda i eftermiddag i det härlig vårvädret!
Se'n till i studion!

/Bengan

Ps. Studion, det e en radiostudio, glömde att säga det! :)Postat 2019-03-22 11:11 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4549 / Thorsten Overgaard och boxningsbilden!

Thorsten Overgaard skrev om vårt nya sätt att se på bilder, via datorn! Ofta så förstorar man bilder man tittar på, på ett sätt som det inte gick att göra på bilder förr! Om man nu inte har en lupp i fickan! ;) Här är en bild från Hammarby Boxning, en bild som jag också gett till boxaren! (Papperskopia) Ett snapshot kan man nog säga! Men tittar man på bilden i en dator, och förstorar den, så ser man att skärpan inte ligger riktigt på huvudet! (Mycket beroende på att boxaren just såg upp när jag tog bilden)

Thorsten Odegaard har också fotograferat en boxare!

"If we check, for example, this picture that I took in a boxing place in New York, it looks fine. Everybody who's going to look at this is not going to comment on whether it is sharp or not. But the moment you zoom in on it on a computer, you can get the “actual print size in full resolution", and her face is not actually in focus:"

Läs vidare hos Thorsten Odegaard, för det här är intressant! Det här speglar vårt nya sätt att se på bilder och bedöma bilder! Och hur man bedömer bilder, det speglar nog det man är intresserad av inom fotografin också såklart!

Jag håller med Per, som jag fick länken av, jag e heller ingen stor beundrare av Odegaard, men det här han skriver runt omkring sin bild av boxaren är mycket intressant! Jag har inte tänkt på det så tydligt tidigare!

Slut för idag!
God natt!

/BenganPostat 2019-03-21 22:41 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4556 / Varning för den här optiken! Den e inte skarp nog för dagens fotografi! ;)

Så kallad skärpa från en Elmar från 1932 på Fuji X-E1! Hade det varit med dagens optik, då hade ni fått se på skärpa! (Bilden e mycket delförstorad redan här, men ni kan nog förstora mer så ni ser oskärpan bättre)

Alltså, för att komma till sak, så fick jag nyss ett oroande telefonsamtal från en deltagare i Sötälje fotoklubb! Han berättade att flera av medlemmarna verkar vara ute på nätet och tittar på Elmarer! Elmar 3,5/50 mm alltså, för att ha på sin digitalkamera! Jag misstänker då såklart att man inte tagit till sig hela sanningen om den här optiken, utan man tror bara att den bara e väldigt speciell och väldigt bra typ!

Men tänk efter litet nu, det här e en gammal optik, konstruktionen/uträkningen från 1920-talet! Men visst går det att fota med, men utan den skärpa som vi e så vana med i dagens optik! Och det värsta vore ju också, om någon av era vänner kollar via sin datorn på en bild ni  tagit med tex en Elmar 3,5/50 mm! Och FÖRSTORAR bilden! 

Och inte minst, så e det bökig att fota me den här optik då man måste ställa skärpan manuellt! Manuellt e även det passerat liksom!

Och inte minst, en gång till, optiken är inte antireflexbehandlad! Bara det e ju en katastrof! Tala med någon av dagens objektivtillverkare så får ni höra sanningen om den här icke antireflexbehandlade optiken!

.

Så med det här vill jag bestämt avråda att köpa en så'n här gammal optisk konstruktion för att ha på sin digitalkamera, även om ni sett andra göra så, och kanske även läst om optiken på nätet! Det finns även skumma kamerabloggare! Å hört talas om alternativa nätfakta?

Så köp nytt i stället! Objektiven blir bara bättre och bättre för varje halvår som går!
Det e just därför det kommer nya objektiv varje halvår! ;)

Hoppas nu någon i Sötäljeklubben läser det här på nätet och vidarebefodrar varningen till berörda! ;)

/BenganPostat 2019-03-21 11:17 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4553 / Ibland så lyckas man hyffsat även med det analoga vad gäller skärpa! :)

Förstora gärna bilden! :)

Med anledning av Torsten Overgaards artikel om skärpa! ( En artikel som jag länkade till i förra bloggen)
Alltså, vi vet ju att mycket av bildtittandet numera sker via dator ! Bild på vägg har nog blivit mera typ museum! ;) Så det gäller att fota skarpt, för man vet att bilden, jag menar då skärpan i bilden, den kommer att granskas noga via en dator! Ofta i förstoring! Och är det en bra skärpa, så kan kommentaren då förhoppningsvis bli: "Vilken skarp bild du tagit" och vidare: "Vad har du använt för objektiv!" ;) :)

Det här litet mer subtila i en bild, eller att bilden förmedlar en känsla, de e nog ett ganska omodernt bildtittande, även om en liten grupp kanske tittar så på bilder fortfarande!

Inte så mycket mer just nu! :)

/Bengan

Ps. Här e hela bilden! Film Tri-X, aningen pressad!Postat 2019-03-21 08:29 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4547 / Viksängen i dag med en Elmar från 1932!

Jag har ju tidigare undrat, ursäkta mej, varför denna ständiga jakt bland amatörfotografer efter ett ännu skarpare objektiv! Till vad då? ;)

.

.

.

Här borde väl den lilla Elmaren från 1932, som inte är antireflexbehandlad, ta mer styk i motljuset än vad den gör! Respekt liksom!

.

Å här är den lilla fickkameran med optiken infälld!

Nästa onsdag, Tårtan!

/BenganPostat 2019-03-20 19:42 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 911 Nästa 

Tidigare blogginlägg