Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4861 / Alla är gatufotografer! ;)

Det är väl så man kan se det, för alla kan fota på gatan utan större problem numera! Läste nyss Sara Arnalds krönika här på Fotosidan, "Är det verkligen på gatan som det händer!" Men det här kan vara känsliga saker att skriva om, folk kan ta det personligt! Men jag tycker det är en bra analys som Sara gör! Och jag kan väl lägga till, att jag tycker mängden av bilder tagit över i gatufotot, istället för kvaliten! Men det hänger nog ihop med den nya tekniken, det går att ta många bilder, och då gör man det! ;)

Jag för min del saknar även mer konfrontation eller närhet i dagens gatufoto, mao att våga vara nära, och inte bara låtsas vara nära med teknikens hjälp!

/BenganPostat 2019-12-10 08:09 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 4860 / Dags igen för en ny rulle Tri-X!

Laddade min Leica M4 nyss med en rulle Tri-X! Fast ärligt talat, jag tycker det e dyrt med film! 60 till 70 kronor rullen! Men jag vet inte hur det nuvarande priset står sig mot vad filmen kostade på 1960, 1970-talet!

.För övrigt så tycker jag att det blir ett annat tänk vid analogfoto, i alla fall med Tri-X! Det är nära fotografering som gäller! Då funkar filmkorn hyffsat i bilden!
För det gäller att undvika att delförstora! Delförstora går lättare med en digitalkamera!

Vad annat i Världen då, jo jag försöker komma in i ett dörrlås! :) Låset sitter i en dörr! (Låskolven går för lätt) Och att plocka ut ett lås, ett lås som sannolikt suttit i dörren sedan 1940-talet, de e inte så himla lätt! Men jag har i alla fall fått loss alla skruvarna som håller låset! :)

Å pelletsmaskinen går bra i pannrummet, och pellets har vi i två månader till!
Det går åt en säck om dagen c:a vid nollgradigt! Fyrtiofem kronor säcken!
Filmen däremot, Tri-X alltså, den räcker inte i två månader! ;)
Nog om detta!
/BenganPostat 2019-12-09 15:18 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4859 / 7Artisans, Pizza, billiga Leicakameror och en del annat!

Tekniken går framåt, men det e ändå saker jag inte riktigt fattar! Ludwig Bertele konstruerade bla. Sonnar 1,5/5 cm på 1920/30-talet innan man hade datorer och antireflexbehandling att tillgå! Och den här optikkonstuktionen blev så bra, så många Leicaägare ville ha optiken på sin Leica på 1930 och fram till 1950-talet! Och konstruktionen kopierades senare av Nikon, Canon, Zunow mfl efter 1945! Så långt allt väl!
Men att använda den här konstruktionen på 2000-talet, får mig ändå att undra! Är grundkonstruktionen så bra att man kan fortsätta att använda den? För det e ju bara en utvecklad triplett! Eller är det ett billigt och bra sätt att göra en väl fungerande ljusstark optik? Hur som helst, den här Sonnarkonstruktionen på bilden här ovan, den är både bra, billig och mycket kompetent!

Här e litet mer att läsa om Sonnar!

För övrigt så startade dagen tveksamt, jag va ute och tittade i brevlådan 07.30, och ingen DN!
Försökte läsa DN via iPhonen, men det blev bara fragmentarisk läsning!
Inte undra på att allmänbildningen sjunker! ;)
Men vid 08.30 kom DN, och allmänbildningen ökade rask! :)

.

Gjorde en superbra pizza i veckan, tycker jag i alla fall jag, men kunde inte övertyga den övriga delen av familjen att man visst kan äta pizza flera gånger i veckan! :) Så tyvärr, det blir något annat i dag.....

.

Vad gäller kameror och ny teknik, så har Leicakameror blivit billiga numera! Eller vad man nu menar...

.

Efter maten så kommer det nog att se ut så här på och runt diskbänken! De e dags för filmframkallning nu igen!

.

Och jag läser just nu en bok av Sara Danius!

.

Och vi gick en promenad i morse innan regnet kom! Vi passerade en liten park som ligger på en udde nere vid Frösjön i Gnesta, där har man satt upp små "instruktioner!" Här en instruktion för att kunna flyga! Man måste våga litet!

Nog för nu!
/BenganPostat 2019-12-08 15:33 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4858 / Mera om analogt gatufoto kvällstid!

Fortsätter litet på temat analogt gatufoto, kväll/natt! Här såg jag en man sitta i sina egna funderingar, och jag kunde ställa mig nära och ställa skärpan utan att han märkte mig! Han tittade upp ögonblicket efter jag tagit bilden, men då va jag klar och tittade åt ett annat håll! Med kameran också! Och det är viktigt att fota nära vid analogfoto som här! Skärpan räcker inte för att delförstora som man kan göra med det digitala! Och här är det full öppning, 1,5, och 800 ISO på Tri-X och en 1/60-del! Tror jag!

God natt!
/Bengan

Ps. Skall nog pröva kvällsfoto med Contax G2! Saknade AF när jag stod och ställde skärpan med Leica M6! Man har inte så lång tid på sig att hitta skärpan i sådana här lägen, och då är AF bra att ha!Postat 2019-12-06 23:26 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 4857 / Jupiter-3 från 1955 på Leica M6

Att fota analogt så här års är svårt, men kan även vara intressant! Och omväxling förnöjer som man säger och kan även ge litet andra vyer! Men analogt gatufoto på kvällen/natten är definitivt ett svårt ämne! Det blir ofta långa exponeringstider, och man måste stanna upp för att ställa avstånd, inget AF-smygfoto här inte! ;) Men det funkar ofta bra att stanna och sikta med kameran å ställa avstånd, bara man väljer rätt motiv! Å de flesta bryr sig inte vad man håller på med!

.

Inomhus, dåligt ljus, typ stearinljus! Här bländare 1,5 och en 1/8-del på 800 ASA! Och motivet sitter inte riktigt stilla så klart! ;)

.

Men jag tycker Jupiter-optiken, som är från 1955, klarar sig bra när jag fotar rakt mot ljuslågan! Det är en enkelt antireflexbehandling på optiken!

Men om man vill göra fotograferandet något enklare för sig, så här års i alla fall, så kan man byta ut filmrullen till en digital filmrulle, om man nu absolut måste använda äldre manuella objektiv! ;) Film sätter begränsningar! En så'n här "digital filmrulle" läs Fuji X-E1, e numera ganska billig, ungefär 1500:-  även om det inte blir fullformat! Det blir som Leica M8 brukar jag säga, men med mycket, mycket bättre skärpa! :) Och som sagt, med en digitalfilm blir det lättare under den här mörka årstiden!

.

Men här har vi lättjobbade gatufotogrejer! Grejer som e nästan självkörande! Även mitt i natten! Kan man trycka så kan man fota! ;)
Med mitt nya handgrepp! :)

Nog för nu!

/BenganPostat 2019-12-06 09:45 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 973 Nästa 

Tidigare blogginlägg