Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4706 / "Här är jag och vem är du?"

Planket i Stockholm är mycket bilder, men det blir också mycket intressanta samtal! Samtal som det tar tid att smälta in! Det kan vara om en fotografs bilder, eller hur bilderna kom till och varför!

I går hade jag ett längre samtal med Knut Koivisto, bla om porträtt! Det var mycket intressant! Porträtt e svårt tycker jag, och porträtt betyder olika för olika fotografer/människor! För vi är alla olika, och då uppfattar vi andra människor även olika och hur dom skall avbildas!

Så att visa eller ta ett porträtt som många gillar, där bör man ha hittat en slags gemensam porträttnämnare!

Men att fota ett porträtt, som jag själv gillar, det kan innebära att jag måste fundera på vad är det jag själv vill ha i bilden!  Och kanske i slutändan betyda att vara ensam om att gilla bilden!

Jag fastnade för något vi talade om, en blick man ibland kan uppleva från ett porträtt, som kan kännas ungefär så här:
 "Här är jag och vem är du?"

/Bengan

Ps. En bakgrund till en bild/porträtt vara till fördel för betraktaren, men även till en nackdel, man styr betraktaren! Hur som helst, jag hade följt konstnären Caisa von Zeipel under några dagar i ateljen och tog ett femtiotal bilder, både analoga och digitala, här är en av de bilderna!Postat 2019-08-19 11:30 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4705 / Planket 2019

Å den här dagen gick såklart alldeles för fort! Men så blir det när man har trevligt med mycket folk och mängder av bra fotografi!

Så Fjellis med team har gjort Planket med mycket stor bravur igen!

Å inget regn heller!
Respekt för det också! :)

Tack för den här gången!
/BenganPostat 2019-08-18 22:20 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4704 / Visst blir det skarpare med det digitala, helt klart!

Mycket av det amatördigitala fotandet i dag e nog tävlingar i skärpa! ;) Typ: "Mitt nya objektiv är superskarpt! Nu skall det minsann bli fina bilder!" ;)

Jag kommer inte att komma i närheten av prispallen på en skärpetävling när jag fotar analog och med Tri-X! Men försöker såklart pricka skärpan även med det analoga så gott det nu går! Här på ett porträtt! Ett resultat av gårdagskvällens filmframkallning och nu på morgonen så kollade jag skärpan via skanner! Jag e i alla fall nöjd! :)

Nu väntar Roffe!

/BenganPostat 2019-08-17 08:34 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 4703 / Fredagspyssel å mer analogt! Både färg och svartvitt!

(Den här bilden e inte analog, den e från iPhone 5S)

Jag har kört för många rullar Tri-X  i den D-76 jag har, säger inte hur många, så det va dags att blanda till en ny laddning! Därför blev middagen litet se'n då potatiskastrullen va upptagen ett tag!

Vad gäller ölen som syns till vänster, så drack jag några klunkar sedan hällde jag ut resten! Ingen höjdaröl precis! Etiketten lurade mig! ;)

Så nu snart middag, sedan framkallning och om allt funkar, torra filmremsor i morgon!

Vad annat nytt från Rohan?
Jo, en av Sötäljefotograferna har köpt en Contax 137 Quartz med Zeiss 1,7/50 mm!
Den optiken e bra! Så här kommer Dragracingbilder tagna med Contax och 1,7/50 mm!
Här e Dragracing!

Å så litet äldre analoga sportbilder!

Å även litet analoga semesterbilder!

Ha en fortsatt trevlig fredagskväll!
/BenganPostat 2019-08-16 20:27 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 4702 / Ibland får jag frågan, e analogt bättre än digitalt vad gäller att fotografera!

Och jag svarar ofta, det beror på! Och så försöker jag förklara skillnaden! (Som jag uppfattar skillnaden) För det analoga fotograferandet är speciellt, det går inte komma ifrån! Nu tänker jag på att fota med film, framkalla och sedan skanna! En liten del av det analoga fotograferandet alltså! Men det e nog så som de flesta fotar analogt idag!

En annan del är är tempot! Man kan inte hålla ett så högt fototempo i det analoga! Eller slösa på bilder! Det kan gå hyffsat fort även med det analoga, om det är den snabbheten man är ute efter! Tex att fota ut en rulle på 36 bilder, gå hem och framkalla och sedan efter någon torktimme skanna, för att via PS göra en lämplig bild, att skriva ut eller lägga ut bilden på ett nätforum! Totalt kanske två timmar?

Men det här gör man bättre och mycket, mycket snabbare med en digitalkamera! Man kan tanka ut bilder på nätet i stort sett direkt! Och skärpan blir bättre med en digitalkamera!

Så varför fota analogt då!
Det finns en inbyggd långsamhet med det analoga, som jag tycker känns bra! Även vid bildframtagandet!
Och det som är viktigt i dagens fotografi, det som man ofta diskuterar, skärpan, den tycker jag räcker för mig även i det analoga!

/Bengan

Ps. Man kan faktiskt fota analogt så det verkar skarpare än vad det är! Men det är en hemlighet! :)Postat 2019-08-16 10:54 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 942 Nästa 

Tidigare blogginlägg