Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4602 / Gatufoto, både gamla å nya bilder!

Plattan!

På väg till skolan!

.

Hälsade på hos Gert innan jag tog trappan upp till SöS! Ättetrappa?

/BenganPostat 2019-05-09 19:20 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 4601 / De va lättare att fota förr! En hel del va lättare förr faktiskt! ;)

En gång i världen satt jag in en rulle Tri-X i kameran, och ställde avståndet på Summicron 35:an på 5 meter och bländare 8 och tiden på 1/500-del, och det räckte hela dagen! Vad e det som hänt när jag använder min Summicron 35:a på en Fuji X-E1 och försöker fota hyperfokal? Inget stämmer riktigt längre! Finns det någon enkel regel för det här? Nå'n app kanske! ;)

Det är ofta  vid grusvägsfotograferandet som jag känner mig osäker vad gäller hyperfokalen! Landskapsfotandet alltså!

/Bengan

Ps. Å jag va tyvärr tvungen att skippa Tårtan i dag, jag måste vara Stand By med bilen under Tårtantiden!Postat 2019-05-08 12:52 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 4600 / Mera Grisrundan och så Tårtan i morgon! Samt litet kameranördigt!

Det e bra att ha intresseprojekt Pg! Här e bilden jag visade i förra bloggen! Grusvägsbilden från Grisrundan! :) Bilden e tagen upp mot gravfältet jag talade om, ett gravfält som e från Järnålder! Roffe och jag gjorde en fältundersökning på vår andrarunda i dag! Vad gäller Roffe så har han minne som en häst, höll jag på att säga, men som en hund i alla fall! Ni ser det stora flyttblocket som syns därborta till vänster i bilden!

.

När vi kommer fram till blocket så hoppar Roffe upp på det och säger, "Kommer du ihåg att sist jag hoppade upp på den här blocket fick jag godis!" Det kommer jag inte ihåg sa jag, men jag litar på dig, även när det gäller godis, sa jag! Å så skulle jag ta bilder med Roffe uppe på stenen såklart! Roffe skulle stå på ett visst sätt, så det tog litet tid! Men när han kom ner fick han godis! (Vilket minne den lilla hunden har, eller så lurar han mig)

.

Vad gäller vårt projekt, "Den fornordiska Grisrundan", så va jag tvungen å kolla vad det va för forminnen ovanför flyttblocket! Å allt finns på internet! Både bra och dåliga saker finns ju på nätet! Men det här va i alla fall intressant, men litet svårläst för en amatörarkeolog! Tar med en spade i morgon för att provgräva! Kanske hittar jag några historiska ben till Roffe på det där gravfältet! (Skoj bara)

.

Å så det nördiga! De e litet segt med analogfotandet, hittar inga bra motiv, men det kommer! Motiv kommer som blixt och förvinner lika fort, eller hur det är man säger! Nu har jag förkrigsbiogonen på M6:an! De e den blanka optiken nedtill! 

Och så Tårtan i morgon!
Tyvärr får jag lämna återbud, har fått en bilkörning vid den tiden!

/BenganPostat 2019-05-07 20:02 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4599 / Grisrundan, Tårtan, kameraloppis och en del funderingar om stadsbor! ;)

Här syns en del av Grisrundan, och den kanske inte e så mycket att titta på för en stadsbo! Inga intressanta neonskyltar, inga intressanta butiker, ingen intressant trafik, inga trafikljud, inga intressanta människor som joggar i grupper och framför allt, de e nästan helt tyst!

Men det finns faktiskt grejer att titta på och fundera på även här, tex det ligger en Bronsåldersboplats uppe till vänster, bakom stora stenen, och där brukar Roffe och jag stanna och rasta ibland, och fantisera hur det såg ut här på Bronsåldern! Roffe säger att han funderar på hur hundarna hade det, och jag hur människorna hade det förstås! Det finns en liten vattenkälla kvar däruppe, och så har man en fin utsikt över fälten och det fortida sjösystemet! Allt ligger i söderläge! Det måste ha varit en fin plats att bo på!

Med andra ord, Grisrundan e ofta förstarundan med Roffe! En timmes promenad i rask tempo! Nåja, raskt och raskt, det blir en del stopp så Roffe kan kolla vem som gått här tidigare! Och märk väl, det här e en grusväg, litet ojämn, en grusväg som slingrar sig förbi några bondgårdar, passerar fornlämningar som sagt och beteshagar, de e en så'n här grusväg som de flesta stadsbor nog bara sett på vykort, eller på Fejan! Å jag undrar också hur många stadsbor skulle klara av den här grusvägspromenaden! Med all tystnad, och att det e så folktomt, och att det knastrar när man går på vägen! Å inget annat finns att göra än att gå och titta! Tveksamt om den som bor i en storstad skulle klara av det här! ;)
Men Ok, visst hörs det ljud i bland, tex fågelsång och så råmar nå'n ko då och då utifrån fältet, men ändå! :)

"Och nu till något helt annat!"
Mattia Marchi anordnande ett antal kameraloppisar tidigare i Stockholm! De va intressanta tillställningar! Det fanns grejer att köpa, och man kunde sälja grejer och det fanns mycket trevligt folk att prata med!
Men säg det som varar för evigt...

Men nu verkar det vara en ny kameraloppis Pg, men nu är det nå'n annan, eller några andra som håller i loppisen, en kameraloppis som kommer att hållas i Tullinge utanför Stockholm!

Läs mera här!

Och som sagt, Tårtan nu på onsdag!

/BenganPostat 2019-05-07 07:59 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4598 / Bouvetøya, och så Tårtan på onsdag!

Om du vill komma bort från all stress så är Bouvetøya platsen för dig. Alltså, om du föredrar att uppleva en fullständig isolering, kan det inte bli bättre där. Om du tror du har sett allt, besök då Bouvetøya! Ta fram en jordglob! (för yngre läsare, jordglob är en historisk version av Google Earth utan zoom) och hitta Bouvetøya, eller Bouvet Island. Du hittar den där Syd Atlanten och Antarktiska Oceanen möts (ett förstoringsglas kan krävas). Rita en cirkel runt Bouvetøya, inom en radie på 1000 kilometer hittar du inte någon annan mark. Det finns inte ens en båtfraktrutt här. Det närmaste betydande markområdet är Antarktis, 1700 kilometer bort. Den närmaste mänskliga bosättningen är Trista da Cunha, som är över 2000 kilometer avlägsen. Kapstaden och Sydgeorge är båda 2500 kilometer bort. I jämförelse med det Bouvetøya så verkar den internationella rymdstationen som en förort. Åk till Bouvet Island, och du kommer att vara den ensammaste människan på jorden. Endast de 24 astronauterna som har åkt till månen, har varit längre bort från resten av världen, än vad du skulle vara på Bouvetøya/Bouvet Island!
Så vare med det, och lycka till med resan dit!

Annars så e det Tårtan på onsdag!

/BenganPostat 2019-05-06 15:44 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 923 Nästa 

Tidigare blogginlägg