Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5760 / Filmladdning!

Det är bra att ha instruktionsboken kvar!  ;)

.

Det här ser väl bra ut va?

.

Å så är det viktigt att veta vilken känslighet man har på filmen!

.

Å det gäller att inte glömma att nollställa räkneverket! Det här e ingen automatkamera! ;)

.

Jag har även ett motljusskydd som funkar bra för sökaren! Ni ser sökaren genom motljusskyddet! Från andra hållet så har man bra koll på bildutsnittet!

.

Men jag börjar med att ha en vidvinkel på kameran under dagen! Och det blir då mest hyperfokalfotograferande!
Ett snabbt sätt att fota! Sikta, tryck av och dra fram till nästa ruta!

.

Och så har jag fått en exponeringsmätare! Mycket miljömodern, inget batteri, utan den drivs av ljuset!
Tack för den Ronny! :)

Nog för nu!

/Bengan

Ps. På kvällen byter jag optik till en Jupiter-3! En tidig Jupiter-3! Den optiken har jag även till porträtt!Postat 2020-09-10 18:41 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5759 / De va nog mera äkta bilkörning förr! Å mer äkta foto också! ;)

Alltså, jag sitter vid morgonkaffet och tänker på bilder jag ser i en bok! En bok från 1960-talet! Det e flera som påstår att vi hade en bra tid på 1960-talet, vad det nu innebär!

.Och vad gäller den här bilden på en Lotus så ser jag i alla fall mer av ett ursprung i racerbilskörning! I dag har vi byggt in ett antal elektroniska hjälpmedel även i racerbilarna! Å det elektroniska  finns ju såklart i våra vanliga bilar, och även i våra kameror! Vad gäller våra konsumtionvaror, så e ju marknadsplanen att alla skall kunna använda dom, typ köra bil, och fotografera osv, osv! Men breddar marknaden  genom att bygga in hjälpmedel för de som tidigare haft svårt med bilkörning och fotografering typ!

Å det e väl inget fel i det här att bilen sköter det mesta när jag kör, och att även kameran gör det när jag trycker på knappen! Man får tid över för annat liksom! ;) Och skulle nå´n ha synpunkter på det här när det gäller kameror, så finns det bildprogram som tar oss tillbaka några år i vår bildframställning! Retrostuk likom! Det finns retrostuk i det mesta!

När jag började fjällvandra för en femtio år sedan så fanns det inte så mycket hjälpmedel ute i vildmarken! ;) Inga goretexkläder, ingen mobiltäckning, å ingen GPS, å hur gick det då att fjällvandra? Det gick mycket bra! Så här i efterhand, när jag kan jämföra, så kändes det mer som en äkta fjällvandring liksom! De va väl de att man måste lära sig mer om väder, typ att se på himlen om det va nå't Pg framöver! I stället för att titta på mobilen alltså!

Så för att återkopla litet i alla fall, så är jag inte helt med på båten vad gäller alla de hjälpmedel som vi numera omger oss med! Det blir litet av en skyddad verkstad liksom! ;) Ok, jag e väl en så'n där bakåtsträvare, men jag undrar ändå...

/Bengan

Ps. Mera filmframkallning i dag! Så tror jag nu i alla fall! Om jag inte hittar på nåt annat roligare! ;)Postat 2020-09-10 08:12 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5758 / I dag tröstkonsumtion! :)

Å tråkigt med regn när man e ledig! Men jag hann i alla fall ut med Roffe innan det började regna på riktigt, så vi blev bara litet fuktiga! Jag behövde inte ens fälla upp paraplyet! Men se'n när vi satte oss i bilen så kom regnet! Bra tajmat sa Roffe! Då passade jag på att handla litet tröst med tanke på att det nog blir nog en del inomhus i dag! Köpte en tröstgrej, Vårt behov av tröst liksom! Omalda, mörkrostade kaffebönor! Vi har en kaffekvarn hemma, så det e lugnt vad gäller den delen!

Vad gäller annat behov av tröst, så har Fuji kommit med en ny optik, XF 50 mm f/1.0! :) Jag väntar nog med sådana extrema grejer, mitt prio e Meyer Plasmaten i LTM-fattning! ;)

Eller Zeiss Super speed! Också i leicafattning! Då kan jag även ha den på Fuji X-E1!

Men just nu e jag mycket nöjd med 7Artisans 1,2/35 mm! Kostar 1400:- c:a! :)

För övrigt blir det filmframkallning i dag! HP5 Plus i D-76!

Förresten, kaffet va gott!
Men jag skall mala kaffet lite finare nästa gång!

Nog för nu!
/Bengan

Ps. Vad gäller 7Artisans 1,2/35 mm så har man även där utgått från Ludwig Berteles Sonnarkoncept!Postat 2020-09-09 13:44 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 5757 / Mera Ludwig Bertele!

I dag använde jag en annan av Ludwig Berteles konstruktioner, en Biogon 3,5 cm i LTM-fattning! På en Leica Standard! Ursäkta Leica! Orsaken va att jag märkte att det satt en film i kameran! Så det va bara att fota upp rullen och samtidigt pröva nya exponeringsmätaren!  Tack för den mätaren Ronny!

Och nu börjar allt bli som vanligt i kylskåpet, fem exponerade rullar ligger och väntar! :)

Nog för nu!
/Bengan

Ps. Det kan såklart finnas någon som inte vet vem Ludwig Bertele är,
så här finns information!Postat 2020-09-08 17:06 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5656 / Sonnar och Ludwig Bertele igen! :)

Jag använder gärna en Sonnar på min M Leica och det gjorde leicaägare redan på 1930-talet! :) Det här optiska konceptet fungerar fortfarande så bra, att nu på 2000-talet, så använder tex det kinesiska företaget 7artisan även det i några av sina ljusstarka nutida konstruktioner! Tidigare har ju Nikon, Canon, Zunow mfl gjort samma sak!

Å här e nu en till! :)
https://skyllaney.com/2020/04/06/the-50mm-f-2-bertele/

Kul, intressant och spännande det här!

/BenganPostat 2020-09-07 19:16 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 1034 Nästa 

Tidigare blogginlägg