Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4702 / Ibland får jag frågan, e analogt bättre än digitalt vad gäller att fotografera!

Och jag svarar ofta, det beror på! Och så försöker jag förklara skillnaden! (Som jag uppfattar skillnaden) För det analoga fotograferandet är speciellt, det går inte komma ifrån! Nu tänker jag på att fota med film, framkalla och sedan skanna! En liten del av det analoga fotograferandet alltså! Men det e nog så som de flesta fotar analogt idag!

En annan del är är tempot! Man kan inte hålla ett så högt fototempo i det analoga! Eller slösa på bilder! Det kan gå hyffsat fort även med det analoga, om det är den snabbheten man är ute efter! Tex att fota ut en rulle på 36 bilder, gå hem och framkalla och sedan efter någon torktimme skanna, för att via PS göra en lämplig bild, att skriva ut eller lägga ut bilden på ett nätforum! Totalt kanske två timmar?

Men det här gör man bättre och mycket, mycket snabbare med en digitalkamera! Man kan tanka ut bilder på nätet i stort sett direkt! Och skärpan blir bättre med en digitalkamera!

Så varför fota analogt då!
Det finns en inbyggd långsamhet med det analoga, som jag tycker känns bra! Även vid bildframtagandet!
Och det som är viktigt i dagens fotografi, det som man ofta diskuterar, skärpan, den tycker jag räcker för mig även i det analoga!

/Bengan

Ps. Man kan faktiskt fota analogt så det verkar skarpare än vad det är! Men det är en hemlighet! :)Postat 2019-08-16 10:54 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 4701 / Landstingskultur! Fast det här var i en annan tid!

Sitter och bläddrar i en bok utgiven av Stockholms läns landsting!

.

Så här ser boken ut utfälld!

.

Det är bra bilder i boken! Och intressanta texter!

.

.

.

.

.

.

Här några av de författare vars texter finns i boken!

.

Så här ser boken ut ihopfälld!

Man kan nog se boken som en textbok med bilder!

/BenganPostat 2019-08-15 21:20 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4700 / Analogt foto inne igen - Studio Ett | Sveriges Radio

På fotofikat i går på Viksängen, där trender diskuteras, så sa någon: "analogfotograferandet ökar!" Nu e det såklart från en låg nivå, men ändå! Jag har förstått det här tidigare, bla på de loppisar jag bevistat, det köps analoga kameror, mest av ungdomar! Och någon av dess ungdomar har även sagt, "analogfotografi e riktig fotografi!"
Nu skall man inte säga det här i fel forum! ;)

Men Ok, det här kommer sannolikt bara att vara en liten del i det stora begreppet fotografi, men det är ändå intressant! Tycker jag i alla fall!
Här e en länk!

/Bengan

Ps. Å här är mer i ämnet, från 2007/
https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-107-unplugged.htmPostat 2019-08-15 09:35 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4699 / Mycket väsen för ingenting, och så väntan på Godot! Väntan på Filmframkallning alltså!

Och nu i helgen så är det Planket i Vita Bergsparken! Men vädret ser inte så lovande ut för mig som utställare, men det inga större problem! Man hänger plast för bilderna! Men det kan vara tråkigt för de som kommer för att titta!

Men å andra sidan, har sett en bra uppfinning för de som skall titta på bilder när det e fuktigt, paraply! Å andra sidan igen, så e väderprognoser svåra! Just nu e det extra svårt, då det e ovanliga lågtrycksbanor med många rörliga komponenter inblandade! I början på veckan så va det lördagen som låg illa till, nu har vädret flyttat till söndag, så hoppet finns att det flyttar litet till, mot måndag typ! :)

.

För övrigt så kommer här en liten redovisning för optiken för den över tjugo år gamla analoga Contaxkameran jag fotar med just nu!

.

Men 28:an e inte den allra skarpaste, som synes, den påminner om en tidigare Leicaoptik, säger testaren!  Å andra sidan en tredje gång, Leicaoptik e väl hyffsad! Även tidigare Leicaoptik! Så det e väl bara å gilla leget! :)

Men det går inte så fort att fota med en analog kamera! Å se'n e det ofta väntan! På framkallning alltså! ;)

BenganPostat 2019-08-13 12:37 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4698 / På spaning liksom! Och Contax G2!

Vår och höst e ofta restid för oss! Så nu e det spaning på resmål! Gotland, fjällen eller kanske Höga kusten! Vårar och höstar e ofta litet lugnare på de flesta resmål! Så nu gäller det att spana och sedan välja! :)

Annars inget nytt! Contax G2:an tuffar på! Gillar den mer och mer som analogkamera! Och den känns som en digitalkamera! Ursäkta! ;) De e ju Auto på det mesta, så det e bara att sikta och trycka av! Å autoladdning och sedan autotillbakaspolning av filmen, som inte alls e så dumt! Å vad gäller skärpa/optik, så e det Carl Zeiss, å det e helt Ok det med!

/BenganPostat 2019-08-12 12:07 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 944 Nästa 

Tidigare blogginlägg