Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2092 / I helgen Gnesta Konstrunda med 55 konstnärer som ställer ut!

 

Konstrundan i Gnesta startade 1999, då va en konstrunda ganska nytt i alla fall norr om Skåne. De flesta konstnärer i Gnesta Konstrunda visar sin konst hemma under de här två dagarna, men några ställer även ut i andra lokaler, ofta tillsammans med någon annan konstnär. I år tex, öppnas det gamla vattentornet som utställningslokal, där är det fem konstnärer som visar sina alster, och i en närliggande Walldorfskola finns det också konst att titta på.

 

Fågelfotograf...?  ;)

Jag har varit med i fem eller sex år i Gnesta konstrunda. * Rättelse, åtta konstrundor e det! :)  Första året höll jag till i bottenvåningen hemma, det funkade bra då man kan gå in från baksidan, men rummet kändes aningen litet. Sedan hyste jag in min på ett ställe utanför Gnesta tillsammans med en skulptör, sedan blev det Åmells möbler via en konstnärsvän som tidigare arbetat hos Åmells.

 

 

Fotopolare på besök från Stockholm! Respekt!

Och nu är det tredje eller fjärde året hos Åmells, där det funkar utmärkt. I år är vi två fotografer som delar på ett stort rum med vita väggar och där man täcker för ett fönster och sätter upp spottar! Ganska perfekt för att visa fotografi.

 

 Bra vita väggar att hänga på och inga fönster!

Och i dag blir det en del förberedelser inför morgondagen. Plocka ut bilder, skriva en foto-CV, leta fram nålar/tavelspikar och en del annat, åka till Åmells för att hjälpa till med att förbereda lokalen, sätta upp anslag inför konstrundan utanför Åmells och även på några andra ställen. Hoppas Roffe ger sitt godkännande att jag far runt litet utan honom!

Gnesta Konstrunda 2013 startar i morgon lördag 11.00 till 17.00 och på söndag 11.00 till 16.00!
Så har du vägarna förbi, mycket välkommen!

Och så bör det bli några hundra besökare hos mej, och då blir det även många trevliga samtal! :)

/Bengan

 

 Postat 2013-09-06 08:30 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2091 / Önskemål från Affe! Och kanske nå'n till...? ;)

 


Fortsättning på de samtal vi hade i går på Hornstullsfiket alltså! Det va en hel del som avhandlades som sagt! Och det blir mycket mera levande och intensivt och målande och animerat och trevligt att föra samtal sittade på ett kafé, än att maila ett budskap som man kanske måste förklara om och om igen! ;)

Och Affe frågade också om mitt boxningsfotande! Och jag trodde att jag beskrivit det tillräckligt redan i några bloggar...!? Men Affe tyckte jag kunde förklara det i en blogg!  Ok Affe, du läser nu va? :) Och ni som läst det tidigare på nå't sätt, byt blogg!

Alltså, i min ungdom så tränade jag boxning, först hos BK Örnen på Ringvägen på 1950-talet, sedan hos Sparta BK på Kocksgatan 24 på 1960-talet. Nu va jag inte ute efter att bli boxare, utan vi tränade. Och några gånger sparrade vi också. Vad jag då inte visste vad gäller Kocksgatan var att det här är en litterär träningslokal. Författaren Slas, Stig Claesson, har tränat här, skrivit böcker om boxning och om Kocksgatan 24, "dubbeltolvan", och Slas tränade samtidigt med mej vad jag fattar, men jag va inte så observant på den tiden, eller inte så litterärt bevandrad kan man nog lätt säga, så jag visste vem Slas va. Men jag tror att jag såg Janne Halldorf vid nå't tillfälle i lokalen i alla fall!?

 

BK Sparta 1963

Och så tog jag några bilder vid träningen! Här är en av dom. Då hette klubben Sparta.

 

Här e en bild till!

 

Eriksdalshallen 1964

Å så gick vi såklart och tittade på boxning i Eriksdalshallen! 

Femtio år senare är jag tillbaka på Kocksgatan, inte för att träna, utan för att fortsätta fota! Och nu heter klubben Hammarby IF Boxning. Första tiden så va jag nog bara i vägen, nu är jag litet mera flugan på väggen! Men det tar tid att komma in i en så här tät miljö! Men tät miljö menar jag först och främst kompisgänget och sedan att jag bara har nå'n halvmeter att stå på när jag fotar. Då funkar en 35:a bra! Jag är nära och känner luftdraget! ;)

Det här är i stort bakgrunden till mitt intresse för Kocksgatan 24! Jag va där på 1960-talet och har kommit tillbaka och fotar där igen! Och hoppas jag får till några bra bilder.

Och i helgen, lördag och söndag, så är det Gnesta konstrunda,
och jag kommer att visa en del bilder från Kocksgatan 24.

/Bengan


Ps. Här ligger det boxningsbilder till påseende!
http://www.bjorkbom.fotosidan.se/viewpf.htm?pfID=345362

 Postat 2013-09-05 18:22 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2090 / Den fragmentariska bildverkligheten! Samtal med Affe och Mats på fiket i Hornstull

 

concrete

 

I går blev det en liten fotofika på Affes fik vid Hornstull. Ett antal ämnen diskuterades, bla bloggar på Fotosidan! Om antal inklick skall vara intressanta så borde man införa en tidsgräns! Om du inte varit i bloggen över trettio sekunder, så räknas inte ditt inklick i statistiken! ;) :)

Och skulle jag berätta om en del andra saker vi talade om på fiket, så fick jag nog stänga av min blogg ett tag! ;)

Utan nu funderar jag vidare på ett av de spår vi undersökte, bla på det sätt vi tittar på bilder numera!

Den tid vi lägger ned på bildtittande blir sannolikt kortare och kortare! Orsakerna e nog flera, men mängden bilder e nog en av orsakerna. Det går inte att titta för länge på en bild för då hinner man inte se de många andra bra bilderna, eller bloggar! :)

Å det här ställer såklart till problem för en seriöst arbetande konstnär! Skall man lägga ner tid på en längre text, eller fota ett projekt under en längre tid? Om man nu inte tycker Fejan e tillräcklig! Men det här är en allvarlig tanke faktiskt, hur arbeta som bildkonstnär i den nya massbildtiden?

Och skulle du mot förmodan få fram en bra bild nå'n gång, så e den ändå snart glömd! :)

Men allt hänger nog ihop, för hur vi lever våra liv för övrigt! Ett ständigt zappande! Nu menar jag inte bara på Tv utan även i livet. Vi byter gärna ämne ganska snabbt! Och det kommer hela tiden nya spännade saker att titta på, eller köpa eller uppleva! Nya fantastiska "resmål" både inombords och utombords!  Å nya spännande relationer! ;)  Visst e det som ett Tivoli, eller på Grönan eller under en superbra underhållning på Tv, det händer intressanta saker hela tiden! Å vem hinner då kolla litet mera på djupet just då? Och ofta inte se'n heller!

Men jag tror det e viktigt att försöka ge saker tid, tex relationer, men även bilder, så försök att ta det lugnt när ni tittar på bilder hädanefter, för vem vet det kanske finns överföringseffekter till livet i övrigt? Om det kan vara intressant? ;)

De va ett litet funderingsfragment från en fikaträff i går eftermiddag! :)

/Bengan

 

Varuhuset..

 

 

 Postat 2013-09-05 10:04 | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Straight 2089 / Det här med att fota analogt och framkalla själv, de kanske inte e så lätt? Tex med en gammal M Leica

 

 


Fick den här funderingen av en god vän för ett tag sedan, och fick mig att tänka efter.  Alltså, vi gamla rävar, analogrävar, eller man kanske kan kalla oss bakåtsträvare, eller att vi har svårt att ta till oss det nya, vi tycker såklart att fota analogt och framkalla, de e det enda rätta och väldigt lätt! Ok, men vad beror det på? Inte så svårt att förstå va?

Men för en nutida fotograf som är helt "uppvuxen" med det digitala kan det här vara mycket svårare än man tror, att försöka gå tillbaka till en äldre teknik, som ofta kräver en del kringkunskap och även kunskap om själva processen och ofta en del träning innan ett bra resultat kommer.

Så tänk på det här ni analogfotografer när ni ger er'a goda råd! "Det e skitenkelt att fota analogt, de måste du pröva, och även att framkalla själv! Du köper bara de här grejerna och se'n gör du bara så här!" Lätt att säga liksom!

Det omvända, att lämna det analoga och gå till det digitala, är ofta mycket lättare, för mig känns det som att få en färdigbredd räkmacka!  ;)

Se'n kanske man tröttnar på räkmackan efter ett tag, och vill göra egna mackor under en tid, men då är det ofta ett mycket mindre problem, då man  gjort egna mackor förr! ;)

Några morgonfunderingar, som jag fått av en god vän!
Så skyll inte på mig! :)

/Bengan

 Postat 2013-09-04 07:23 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2088 / I dag visas äkta konst, å inte bara fotografi! Å så pyttelite om M Leica!

 

Gnesta konstrunda startar i helgen. Veckan innan skall en konsthall "möbleras" med exempel på respektiva utställares konst. Samlingsutställning kallas det. Här kan man kunna gå runt för att titta och bestämma sig för vilken/vilka konstnärer man skall besöka under konstrundan. Samlingsutställningen är hos ART LAB, och vi i planeringsgruppen för konstrundan hänger upp konsten. Och det gjorde vi i dag!

 

Å i kväll blir det mingelträff med alla inbjudna konstnärer! Kul att få träffa de flesta konstnärerna, för under själva konstrundan så e alla konstnärer upptagna med sin konst runt om i kommunen.

 

 

 

Vad gäller M Leica, och en bra M Leica, glöm inte bort M2:an. De e en liten spännande kamera, kanske litet svårladdad för de som inte laddat en M Leica av den äldre typen tidigare.

Men sökaren e super och med en 35:a så har du en liten fin utrustning för sunny 16 och gatufoto!

 

 

 

Systembolaget 2....

Typisk 1960-talsbild tagen med Leica M2 och ett Canon 35 mm objektiv. Fast kanske inte gatufoto enligt vissa gatufotofundamentalister, för det här e ju fotat inomhus! ;)

/Bengan

 

 Postat 2013-09-03 13:56 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 8 9 10 Nästa 

Tidigare blogginlägg