Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2090 / Den fragmentariska bildverkligheten! Samtal med Affe och Mats på fiket i Hornstull

 

concrete

 

I går blev det en liten fotofika på Affes fik vid Hornstull. Ett antal ämnen diskuterades, bla bloggar på Fotosidan! Om antal inklick skall vara intressanta så borde man införa en tidsgräns! Om du inte varit i bloggen över trettio sekunder, så räknas inte ditt inklick i statistiken! ;) :)

Och skulle jag berätta om en del andra saker vi talade om på fiket, så fick jag nog stänga av min blogg ett tag! ;)

Utan nu funderar jag vidare på ett av de spår vi undersökte, bla på det sätt vi tittar på bilder numera!

Den tid vi lägger ned på bildtittande blir sannolikt kortare och kortare! Orsakerna e nog flera, men mängden bilder e nog en av orsakerna. Det går inte att titta för länge på en bild för då hinner man inte se de många andra bra bilderna, eller bloggar! :)

Å det här ställer såklart till problem för en seriöst arbetande konstnär! Skall man lägga ner tid på en längre text, eller fota ett projekt under en längre tid? Om man nu inte tycker Fejan e tillräcklig! Men det här är en allvarlig tanke faktiskt, hur arbeta som bildkonstnär i den nya massbildtiden?

Och skulle du mot förmodan få fram en bra bild nå'n gång, så e den ändå snart glömd! :)

Men allt hänger nog ihop, för hur vi lever våra liv för övrigt! Ett ständigt zappande! Nu menar jag inte bara på Tv utan även i livet. Vi byter gärna ämne ganska snabbt! Och det kommer hela tiden nya spännade saker att titta på, eller köpa eller uppleva! Nya fantastiska "resmål" både inombords och utombords!  Å nya spännande relationer! ;)  Visst e det som ett Tivoli, eller på Grönan eller under en superbra underhållning på Tv, det händer intressanta saker hela tiden! Å vem hinner då kolla litet mera på djupet just då? Och ofta inte se'n heller!

Men jag tror det e viktigt att försöka ge saker tid, tex relationer, men även bilder, så försök att ta det lugnt när ni tittar på bilder hädanefter, för vem vet det kanske finns överföringseffekter till livet i övrigt? Om det kan vara intressant? ;)

De va ett litet funderingsfragment från en fikaträff i går eftermiddag! :)

/Bengan

 

Varuhuset..

 

 

 

Inlagt 2013-09-05 10:04 | Läst 2567 ggr. | Permalink
Du använder för långa ord, Bengt. Dagens unga klarar inte att läsa ord som är längre än tio bokstäver. Det är därför särskrivningen har blivit så populär. Fragmentisering på ordnivå! Jag skriver avsiktligt långa hopskrivna ord för att skilja ut de läskunniga, ordförstående läsarna. Och för att lära de som behöver och vill lära sig.
När det gäller bilder är de bara rö för vinden nu för tiden. Ibland glimmar någon till lite extra innan den försvinner i fotografins Nirvana. Det skulle vara intressant att delta i såna här diskussioner (om de är fria från tekniksnack) men ni har dem väl på olämpliga tider för min del. Men det är ju bra att du skriver om funderingarna så man kan få smaka samtalets sötma lite grann =)
syntax 2013-09-05 10:47
Tillyttermeravisso ett oomkullrunkerligt faktum - din gamla fundamentalist... :-D
Dubbelolle 2013-09-05 11:17
Nu är det ju inte ungdomarnas fel att dom inte kan stava o läsa lika bra längre, utan ett resultat av den samhällsutveckling som vi har låtit ske och delvis påverkat själv genom dom politiker vi röstat på. Jag är personligen inte glad över den utveckling som pågår i ett alltmer accelererande tempo, och med en teknikutveckling
som ju håller på att kväva oss. Men det är inte så lätt att påverka det som sker mer än att man kan försöka styra sitt eget liv så att man står ut. Som det ser ut i världen så känns det på nåt sätt som att vi närmar oss slutet. LO
N Thomas Meldert 2013-09-05 11:24
Jag har numera funnit mig tillrätta i dinosauriernas värld och är förnöjd med livet =) Och jag älskar att reta alla med mitt envisa fotograferande på film.
syntax 2013-09-05 11:35
Lars Olov. Jag kommer ihåg en gång när jag inställde mig för sent i det militära. Min kapten röt: "OMSTÄNDIGHETER FINNS DET ALLTID SÅ ATT DET BARA DRÄLLER AV DEM. DET BLIR TRE DAGARS KASERNFÖRBUD!!"
Även ungdomar måste ta eget ansvar. Vår miljö är fullständigt nedlusad av texter, och om man inte lär sig att läsa och skriv - då får man till stor del skylla sig själv.
avslutad130917 2013-09-05 13:08
Så här är det det fins mänskor som har ett funktionshinder som heter dyseleksi, med dagens media så har möjligheten att göra sig hörd ökat med eller utan funktionshinder. Särskrivningen (min) bottnar i att inte alla rättstavingsfunktioner klararav sammansatta ord var på det skapar en tveksamhet. Tacksam i fall ni respekterar våran lust att göra oss hörda.
N Thomas Meldert 2013-09-05 13:48
Dyslektiker må vara förlåtna men att de skulle finnas till en så hög procentsats bland skrivarna på internet tror jag inte på.
jonasfx 2013-09-05 16:06
angående just särskrivning så skylls det mycket på engelskans inflytande nu för tiden.
Om någon lider av detta så är hen rädd för långa ord, "hippopotomonstrosesquipedaliofobi" , det får man inte vara här.
Må gott
Som vanligt gäller det att sovra bland det enorma utbud av bilder som i dag finns. Det finns ingen chans att se allt och det är lika bra att slå bort den illusionen på en gång. Livet är ingen tävling, som man lätt kan tro av alla tävlingar man ser på TV och i alla möjliga sammanhang. "Grattis, du har chansen att vinna en resa till Italien men först måste du delta i vår tävling...".
Det finns säkert de som tävlar även här på FS och använder alla möjliga listiga knep för att toppa diverse listor. De har väl ett behov att hävda sig och har kanske inte ett brinnande intresse för fotografering utan ser mer det som ett medel att nå andra syften.
Själv har jag valt den lite lugnare filen där jag kör fram i livet och tittar på bilder i min egen takt./Torbjörn
Dubbelolle 2013-09-05 11:36
Håller med dig fullständigt, man måste ta egna beslut och verkligen fundera över vad som är viktigt. Tex har jag bara en liten digitalantenn som tar emot dom fria kanalerna, skönt o bekvämt, i princip alla program jag vill se går ändå på nån av SVT.s kanaler. LO
N Thomas Meldert 2013-09-05 12:00
Man kan ju t o m fråga sig om det är någon bra idé att vara medlem på FS eller andra bildsociala sajter. Jag menar att bildflödet helt klart blir mycket mer hanterbart om man bara tittar på kompisarnas utprintade bilder eller går på utställningar! Och bilder på papper är ju mycket snyggare!
I en bok som jag läste (den räckte i sex månader) förekom det en speciell färg som konstnärerna använde. Den var beskaffad så att om den målade bilden inte blev tillräckligt beskådad så började färgen blekna bort och till sist fanns bara en tom kanvas kvar.
Det vore ju en utmärkt uppfinning för oss bildskapare, så enkelt det vore att se vilka bilder som är bra.

Ha det gott! /Thomas
kul att du valt den andra bilden till just detta inlägg. en utav få bilder som jag verkligen tycker om att stanna upp med och återkomma till :)
Viktiga frågor, fördjupningen riskerar att gå förlorad i det allt snabbare flödets malström. Det blir också en hönan eller ägget situation, man producerar sådant som efterfrågas och man kan inte efterfråga sådant man inte har någon kännedom om. Jag tror att det är delvis detta vi ser idag, det blir svårt att göra genomarbetade saker om ingen är beredd att betala för dem vilket i sin tur är beroende av om det finns efterfrågan. Folkbildningsidealet har dessutom ersatts med ett vinstmaximeringsideal som inte riktigt täcker samma behov.

Bra fika i går, många viktiga och intressanta spörsmål avhandlades. :)

-affe
Svar från Benganbus 2013-09-05 18:33
Gillar din krassa analys!
/Bengan
Vad gäller inklick i bloggarna, så använder jag Google Analytics för min FS-blogg. Tyvärr är det inte alltid så roligt att se hur många som faktiskt blev kvar längre än några sekunder ...



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg