Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2089 / Det här med att fota analogt och framkalla själv, de kanske inte e så lätt? Tex med en gammal M Leica

 

 


Fick den här funderingen av en god vän för ett tag sedan, och fick mig att tänka efter.  Alltså, vi gamla rävar, analogrävar, eller man kanske kan kalla oss bakåtsträvare, eller att vi har svårt att ta till oss det nya, vi tycker såklart att fota analogt och framkalla, de e det enda rätta och väldigt lätt! Ok, men vad beror det på? Inte så svårt att förstå va?

Men för en nutida fotograf som är helt "uppvuxen" med det digitala kan det här vara mycket svårare än man tror, att försöka gå tillbaka till en äldre teknik, som ofta kräver en del kringkunskap och även kunskap om själva processen och ofta en del träning innan ett bra resultat kommer.

Så tänk på det här ni analogfotografer när ni ger er'a goda råd! "Det e skitenkelt att fota analogt, de måste du pröva, och även att framkalla själv! Du köper bara de här grejerna och se'n gör du bara så här!" Lätt att säga liksom!

Det omvända, att lämna det analoga och gå till det digitala, är ofta mycket lättare, för mig känns det som att få en färdigbredd räkmacka!  ;)

Se'n kanske man tröttnar på räkmackan efter ett tag, och vill göra egna mackor under en tid, men då är det ofta ett mycket mindre problem, då man  gjort egna mackor förr! ;)

Några morgonfunderingar, som jag fått av en god vän!
Så skyll inte på mig! :)

/Bengan

 

Inlagt 2013-09-04 07:23 | Läst 1934 ggr. | Permalink
Ok, nu är jag iofs gammal nog för att jag skulle kunna ha varit fotointresserad under den analoga eran, men jag började fota först förra sommaren. Och några månader in i matchen träffade jag en fransos som sa åt mig just det där börja med analogfoto. Och jag håller med, det är inte så himla svårt.

Dock, jag kör ett blandat flöde och scannar negativen istället för att stå och slabba i mörkrum. Bostaden hade ingen riktigt bra yta för att bygga mörkrum så det momentet får vänta till en framtida flytt.
Svar från Benganbus 2013-09-04 12:11
Så gör nog många analog-fotografer numera, inklusive mig själv.
Man framkallar filmen och skannar den sedan.
Mycket lättjobbat måste jag säga, jämfört med hur jag höll på förr.
/B
Det var inte så där himla lätt då heller. Jag kommer ihåg att det gick om än med viss svårighet att få in första omgången film i spiralerna. Men då man soppat den omgången och skulle framkalla mera var det lögn att få in filmen. Det tog bara stopp. Spiralerna behövde torka ett dygn mellan varven. Det löste sig med att ha en mellanläggsremsa med knottriga kanter i st f spiralanordningen.
Svar från Benganbus 2013-09-04 12:07
Då är det litet lättare med en ståldosa.
Det funkar även när den e blöt eller fuktig.
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg