Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1951 / De e mycket nostalgigrejer numera! Tillbakalängtan liksom! Eller vad det är?

 

As time goes by...

Kom att tänka på det när jag tittade på den nya Nokton 1,5/50 mm. Varför göra en så'n här glugg egentligen! Och Cosina har ju flera andra sådana här objektiv i sitt program! (Å det gör dom sannolikt för att grejerna går att sälja!) Å se även på Nokton SC 1,4/40 mm. Man sätter på en halvdan antireflexbehandlig på en modern optik så det skall bli som bilder på 1960-talet! Och de här tillägsprogrammen som finns, så man kan göra en digital bild så den ser ut som Tri-X!
Och köken! Det finns 1940-tals kök att inreda sina moderna kök med! Jag skulle kunna räkna upp mängder med sådana här konstiga saker som bara pekar bakåt! Va er'e för fel, gillar ingen nutiden numera!? Å förresten tänk på alla rollspel, man e nå'n riddarmadam från medeltiden!
Vad handlar det om egentligen? Trivs ni inte här?

Ejdern (Leica 1932)

Även om några tycker att dom själva inte är bakåtsträvare, så har dom säkert nå't skumt i garderoben, eller på vinden! Kanske ett modernt 1940-tals kök, eller en nytillverkad Roberts Radio som ser ut som en gammal bakelitradio, eller så kör man med en gammal nästan antik Amason till nå'n bilträff, åker en gammal ångbåt, eller skrapar på nå'n gammal träbåt på våren, när det finns plastbåtar! Och så tittar dom säkert på antikrundan! Visst e det här intressant?

Ha en fortsatt fin söndagskväll!

/Bengan

 

Ps. Fast ibland så håller också jag med om att inga nyheter, de e bra nyheter! :)

 

 Postat 2013-02-24 19:23 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1950 / Mycket väsen för ingenting (Much Ado About Nothing)

"Mycket väsen för ingenting (Much Ado About Nothing) är en teaterpjäs av William Shakespeare, först uppförd 1598 eller 1599.  Pjäsen är en rapp komedi, vars kvalitet ligger i kvicka repliker snarare än i intellektuell substans"   (Wikipedia)

De kanske påminner om att sitta och välja mellan olika objektiv, där skillnaderna är ytterst minimala!?  ;) 

Nåja, nu e det ofta så här och jag undrar då vad den stora skillnaden är mellan tex bländare 1,2 och 1,4? Är det bildavgörande? Knappast! Så visst e det mycket väsen för nästan ingenting! ;)

Ofta får man även en mindre och smidigare optik om man väljer den som har en litet lägre ljusstyrka!

Här e två andra objektiv, 85 mm, den till vänster har ljusstyrka 2, den till höger 1,8! 
Å tung e den högra också!  :)

 

Ha nu en fin helg ute i solen trots all sport på Tv! ;)

/Bengan

Ps. Å varför spar jag på de här gamla och klumpiga och onödiga objektiven då!
Bra fråga, som vi tar en annan gång! :)

 

 Postat 2013-02-24 10:54 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1949 / Min uppfattning är att C Sonnar T* 1,5/50 ZM passar bäst på en analog M Leica.

 


C Sonnar T* 1,5/50 ZM  e en intressant optik på flera sätt, det e nog det minsta man kan säga, men en speciell optik. Och kanske en nostalgi-glugg, litet som Nokton 1,4/40 mm SC. (Single Coated)  Objektiv som påminner om förr som man nästan säger i reklamen! Och så är nog C Sonnar T* 1,5/50 ZM  en optik för en analog kamera, för då döljs eller försvinner en del "udda" saker i konstruktionen! Och så måste man vara medveten om att C Sonnar 1,5 / 50 mm T* ZM är en reportage/porträtt-optik, så man inte börjar fota tegelväggar med optiken, för Sonnaren har en ganska stor bildfältskrökning. För att fota tegelväggar så e Planar T* 2/50 ZM klart mycket bättre!

Och man bör nog kolla hur C Sonnar T* 1,5/50 ZM är "inställd" från fabriken, då det verkar finnas olika inställningar!? Vill man ha skärpa där man ställer den med bländare 1,5 på nära håll, så bör man nog provfota innan köp! (Men man kan få inställningen ändrad hos fabriken under garantitiden enligt uppgift)

Men helt klart en mycket spännande optik, om man vet vad man köper!
Mycket spännande, och kanske en aficionados-optik! ;)

Och som sagt, det här e i alla fall min uppfattning om C Sonnar T* 1,5/50 ZM.

/Bengan

 

 Postat 2013-02-23 11:58 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 1948 / De e svårare att fota analogt, det märker jag efter en tid med det digitala!

Har fotat mycket boxning på Kocksgatan 24 med Fuji X100. Och det går lätt att fota med X100! Jag ställer ISO på 4000, siktar och trycker av! Lätt som en plätt liksom!  X100 fixar det mesta med sin automatik! :)

 

Men att fota boxning med en analog M Leica och Tri-X på 800 ISO och ett Sonnar 1,5/5 cm på full öppning, det är inte lika lätt. Dels så hamnar jag på en exponeringstid på mellan en 1/15 del och en 1/30 del, sedan blir man aningen begränsad på bländare 1,5 då skärpedjupet är ganska kort, och så tar det litet tid att ställa skärpan manuellt, då ingen står speciellt stilla under en träning, och så HÖRS ju kameran! ;) 
 


Så varför fota analogt då, kan nog nå'n undra, när det e så bökigt?  Det finns saker i livet som inte är så logiska, eller som det inte finns enkla och snabba svar på, utan det kan handla om andra orsaker än söka snabbheten och effektiviteten! ;)

 

Å med det analoga, så blir det inte så många bilder tagna heller...


Testade också Sonnaren som jag fotade boxning med, för att se om skärpan är där jag ställer den.  Använde bländare 1,5 även här. Allt med tanke på att se om det ev fanns ett fokusskift, som det verkar finnas på den moderna versionen av Sonnar 1,5:an.

 

Skärpan va ställd på prickarna på bokstaven ä på boken S Y Glädjen. Och det verkar funka bra.
Skärpan finns just där. (Kameran va Leica M6)

 

Här ställde jag skärpan på fönsterlåsen.

 


Och vad jag kan se på de här bilderna och några andra bilder, så är skärpan där jag ställer den via mätsökaren! Och då e jag nöjd! Så den här 1,5 Sonnaren från 1946 verkar vara optimerad på bländare 1,5 på ganska nära håll, eller hur man skall förklara det! Tack för det Zeiss i Jena!

Och nu kan väl vän av ordning såklart också fråga, varför använda en så'n här gammal optik när det finns nya och bättre korrigerade objektiv? Något bättre korrigerade i alla fall! ;)  Som sagt, logik och känsla behöver inte alltid vara samma sak! Å känslan inom fotografin är viktig! Mycket viktig!  :)

/Bengan

 

 Postat 2013-02-22 07:38 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1946 / Fortsatta funderingar om C Sonnar T* 1,5/50 ZM , och så va bloggen igång igen!

Startar med några egna funderingar om C Sonnar T* 1,5/50 ZM.  Men obs, jag är inte så bra på det djuptekniska vad gäller optik, men det jag fastnade för, är några som jag tycker, "konstigheter". Bla att skärpan på vissa objektiv?  inte ligger rätt på full öppning på nära håll! Då det är på nära håll jag skulle använda optiken mest! Och att ställa skärpan, och sedan luta sig fram några centimeter, för att få skärpan rätt, det skulle inte jag klara av på ett bra sätt, inte mentalt i alla fall, ursäkta!

Men som en sammanfattning kan man nog säga att det här e en udda, spännande och säregen optik, för den som klarar av den! Och visst e jag litet sugen, det måste jag erkänna, men ändå litet tveksam, då jag ändå har ett väl fungerande original. Och som Zeiss själva säger, fast på ett finare sätt, skall du plåta tegelväggar, välj en annan optik! ;) Så jag måste nog fundera ett tag.....!? Men man vet aldrig....

Annars så har jag varit på vårdcentralen i dag, då jag ingår i ett projekt som heter "Samverkansmodell för ett hälsosamt åldrande"  De e samtal, prover, kondtest osv under fyra gånger. Det här va den tredje gången. Jag ligger bra till vad gäller det mesta, men det innebär inte att jag kan slå mig för bröstet, utan nu gäller att fortsätta så här, men att öka på konditionen litet. Och även bygga litet på överkroppen säger min fru! :(

De här bra resultaten firade jag med en så'n där tisdagsbulle, fast det e torsdag! Sedan brände jag bullpåsen i spisen för att undanröja alla spår, så ingen kan ha synpunkter på vad jag köpt och ätit!

 

För övrig så har min fru haft litet högläsning för Roffe då och då när han inte kunnat läsa min blogg! Roffe kunde nog ha läst hundtidningen själv, men min fru faller så lätt för Roffes alla önskemål, annat e det med mig! ;)

 

 

"Puss och tack för den lässtunden Matte!"

 


Sådär ja, det här va en liten blogguppvärmning, mjukstart liksom, då jag inte bloggat på ett tag och inte vill ha träningsvärk i morgon! :)

Hur som helst, framtiden är vår!

/Bengan

 

Ps. Höll på att glömma boxningsbilden! Fast det e litet tveksamt att visa sådana här bilder, man vet hur man kan se ut...  ;)  :)

 

 Postat 2013-02-21 13:16 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg