Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1946 / Fortsatta funderingar om C Sonnar T* 1,5/50 ZM , och så va bloggen igång igen!

Startar med några egna funderingar om C Sonnar T* 1,5/50 ZM.  Men obs, jag är inte så bra på det djuptekniska vad gäller optik, men det jag fastnade för, är några som jag tycker, "konstigheter". Bla att skärpan på vissa objektiv?  inte ligger rätt på full öppning på nära håll! Då det är på nära håll jag skulle använda optiken mest! Och att ställa skärpan, och sedan luta sig fram några centimeter, för att få skärpan rätt, det skulle inte jag klara av på ett bra sätt, inte mentalt i alla fall, ursäkta!

Men som en sammanfattning kan man nog säga att det här e en udda, spännande och säregen optik, för den som klarar av den! Och visst e jag litet sugen, det måste jag erkänna, men ändå litet tveksam, då jag ändå har ett väl fungerande original. Och som Zeiss själva säger, fast på ett finare sätt, skall du plåta tegelväggar, välj en annan optik! ;) Så jag måste nog fundera ett tag.....!? Men man vet aldrig....

Annars så har jag varit på vårdcentralen i dag, då jag ingår i ett projekt som heter "Samverkansmodell för ett hälsosamt åldrande"  De e samtal, prover, kondtest osv under fyra gånger. Det här va den tredje gången. Jag ligger bra till vad gäller det mesta, men det innebär inte att jag kan slå mig för bröstet, utan nu gäller att fortsätta så här, men att öka på konditionen litet. Och även bygga litet på överkroppen säger min fru! :(

De här bra resultaten firade jag med en så'n där tisdagsbulle, fast det e torsdag! Sedan brände jag bullpåsen i spisen för att undanröja alla spår, så ingen kan ha synpunkter på vad jag köpt och ätit!

 

För övrig så har min fru haft litet högläsning för Roffe då och då när han inte kunnat läsa min blogg! Roffe kunde nog ha läst hundtidningen själv, men min fru faller så lätt för Roffes alla önskemål, annat e det med mig! ;)

 

 

"Puss och tack för den lässtunden Matte!"

 


Sådär ja, det här va en liten blogguppvärmning, mjukstart liksom, då jag inte bloggat på ett tag och inte vill ha träningsvärk i morgon! :)

Hur som helst, framtiden är vår!

/Bengan

 

Ps. Höll på att glömma boxningsbilden! Fast det e litet tveksamt att visa sådana här bilder, man vet hur man kan se ut...  ;)  :)

 

 

Inlagt 2013-02-21 13:16 | Läst 2461 ggr. | Permalink
Om du redan har en gammal Sonnar och gillar den, så borde du väl fråga dig vad du ska med den nya till:-) Skillnaden är nog inte så stor i karaktär, men väl i skärpa och kontrast tack vare modernt glas och bättre antireflexbehandling. Men som sagt; ska du köpa ett nytt objektiv, så varför inte ett helt annat istället?
Svar från Benganbus 2013-02-21 13:46
Många bra frågor Martin!
Men vad gäller vissa prylar, tex fotoprylar, så finns ingen logik! :)
Så jag funderar, så får vi se framöver...
/Bengan
Ps. Skall nog försöka låna ett objektiv (litet senare) för provfoto i alla fall..
Makten 2013-02-21 19:20
Jag skulle kika lite på Voigtländer 50/1,5 Nokton istället. Den har (minst) en asfärisk lins och verkar ge betydligt mindre fokusförskjutning samt planare skärpefält. Samtidigt har den rätt så mjuk bokeh och är tillräckligt skarp vid full öppning.

Klarar du dig med f/2 och/eller plåtar mest nedbländat så är ZM 50/2 helt fantastiskt. Det ger liksom Planar 50/1,4 hård bokeh på kort håll och mjuk bokeh på långt håll. Precis som jag vill ha det. För på nära håll är ju ändå bakgrunden så utsmetad att det mest tillför något att bokehn är hård. Det är på långt håll som bakgrunden kan störa, och då får den istället gärna vara mjuk.
Där kom den, 1946:an =)
Svar från Benganbus 2013-02-21 14:01
Sände ut en efterlysning, å då dök den upp! :)
Tack för påminnelse!
/B
2013-02-21 14:06   Gunte
En tidagsbulle är väldigt hälsosamt och bygga upp överkroppen, ja då lägger jag in en snus :)

Han är fin, Roffe..

/G
Välkommen tillbaka till bloggandet, du har varit saknad!
Den näst sista bilden visar vad "Punctum" är för nåt inom det gatufotografiska. (Roland Barthes: Det ljusa Rummet, 1986 i svensk utgåva). Principen funkar också i soffan hemmavid.

"Det avgörande ögonblicket" har det också kallats när man beskriver HCB och hans bildvärld.

Roffe är en ytterst medveten medaktör i husses tilltag.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg