Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1948 / De e svårare att fota analogt, det märker jag efter en tid med det digitala!

Har fotat mycket boxning på Kocksgatan 24 med Fuji X100. Och det går lätt att fota med X100! Jag ställer ISO på 4000, siktar och trycker av! Lätt som en plätt liksom!  X100 fixar det mesta med sin automatik! :)

 

Men att fota boxning med en analog M Leica och Tri-X på 800 ISO och ett Sonnar 1,5/5 cm på full öppning, det är inte lika lätt. Dels så hamnar jag på en exponeringstid på mellan en 1/15 del och en 1/30 del, sedan blir man aningen begränsad på bländare 1,5 då skärpedjupet är ganska kort, och så tar det litet tid att ställa skärpan manuellt, då ingen står speciellt stilla under en träning, och så HÖRS ju kameran! ;) 
 


Så varför fota analogt då, kan nog nå'n undra, när det e så bökigt?  Det finns saker i livet som inte är så logiska, eller som det inte finns enkla och snabba svar på, utan det kan handla om andra orsaker än söka snabbheten och effektiviteten! ;)

 

Å med det analoga, så blir det inte så många bilder tagna heller...


Testade också Sonnaren som jag fotade boxning med, för att se om skärpan är där jag ställer den.  Använde bländare 1,5 även här. Allt med tanke på att se om det ev fanns ett fokusskift, som det verkar finnas på den moderna versionen av Sonnar 1,5:an.

 

Skärpan va ställd på prickarna på bokstaven ä på boken S Y Glädjen. Och det verkar funka bra.
Skärpan finns just där. (Kameran va Leica M6)

 

Här ställde jag skärpan på fönsterlåsen.

 


Och vad jag kan se på de här bilderna och några andra bilder, så är skärpan där jag ställer den via mätsökaren! Och då e jag nöjd! Så den här 1,5 Sonnaren från 1946 verkar vara optimerad på bländare 1,5 på ganska nära håll, eller hur man skall förklara det! Tack för det Zeiss i Jena!

Och nu kan väl vän av ordning såklart också fråga, varför använda en så'n här gammal optik när det finns nya och bättre korrigerade objektiv? Något bättre korrigerade i alla fall! ;)  Som sagt, logik och känsla behöver inte alltid vara samma sak! Å känslan inom fotografin är viktig! Mycket viktig!  :)

/Bengan

 

 

Inlagt 2013-02-22 07:38 | Läst 2729 ggr. | Permalink
Du kan väl pressa Tri-X:en högre än så? 1600 borde inte vara något problem. Bilderna blir lite hårdare förstås men det passar väl boxning?
Känslan är allt inom fotografi. Utan känsla blir det inga bra bilder. Den kamera man använder ska kännas bra. Det man fotograferar ska kännas bra, En fotograf som trivs med sina grejer och och det han fotar tar bra bilder, helt enkelt. Och du verkar trivas på Kocksgatan 24 =)
Jag har kört många rullar Tri-X efter EI 3200. Med rätt framkallare så blir det finemang. Fast mina digitala kameror är i objektiv mening betydligt bättre. Här är en bild på ISO 102400:
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/2825739.htm?set=mp
Jag gillar att du är tillbaka med samma teknik som du hade när du började. Digitalkameran är en underbar förlängning av vårt bildseende. Digitalkameran har demokratiserat fotograferandet och gett fantastiska efterbehandlingsmöjligheter.
Digitalkameran är "the shit" som ungdomarna brukar säga.

Ändå finner jag något i din analoga teknik som stannar. Enkelt men komplext på samma gång. Både en lyrisk ömsinthet och en nonchalant protesthandling.
Sköna verktyg förstås och desto mera tillfredsställande att de fungerar trots tidens framstegsmyt.
/H

http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/21881_10151473620355804_1445491177_n.png
Instantclassic 2013-02-22 12:21
Vill du få fina bilder med underexponering krävs överframkallning som bekant. Jag har själv haft bäst resultat med kraftigt utspädd Rodinal och lååång framkallningstid. "Ingen" agitering. Funkar!
http://www.rangefinderforum.com/forums/showpost.php?p=927796
/H
Känsla... ett underbart ord, som skänker innehåll och mening... till sådant som inte alltid kan förklaras i ord:) Känsla är viktigt, teknik i all ära men det skeva, brusiga och känsliga bär en skatt att vårda ömt... om man är känslig nog att se den:) Livet skevar ibland, det som skaver lämnar avtryck och minnen. Skönt brus i dina bilder
Boxningsbilderna ser bra ut, Bengan! Tri-x går väl bra att pressa ännu ett steg, till 1600? Jag brukade göra det förritiden, men då med en framkallare som heter Stena Scanfors, High Sensitive (en klassiker som jag dock inte vet om den längre finns?). Två steg med tri-x och D-76 kan bli lite väl hårda kontraster.
Tack för alla intressanta kommentarer och länkar!
De e genom kommentarer och synpunkter mm, som man får blogg-inspiration! ;)
/Bengan(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg