Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1775 / Först gillade jag Canon, se'n Nikon ett tag, fast Canon håller nog fortfarande! På Leica!

 


Men i dag e jag trött, helgerna kan ibland vara mentalt tröttande! Men det beror ju på vad man gör under helgen så klart, och i går va det hårda bud för en som inte så ofta är i en speciell miljö! Fast vi hade en plan, som skulle göra det smidigare! Vi hade skrivet en lapp, så vi va klara på vad vi skulle ha!

 

 

 

Ok, nu e vi där, och det hela börjar. Det gick ändå ganska smidigt, min fru och jag höll fred under hela tiden, det gick ovanligt bra sa min fru. Jag gillar inte att gå omgring på ett så'nt här ställe, ibland betalar jag mera för en pryl för att slippa gå hit.

 

 

 

 Men man skall inte sticka under stol med att det finns bra saker här också. Billiga och bra saker. Fast det billiga beror nog på upphandlingarna, alltså vad det stora företaget köper upp prylarna någonstans. Ett lokalt snickeri i Gnesta levererade för ett antal år sedan saker till det stora företaget, men varje år så ville det stora företaget pressa priset ytterligare, så vi konsumenter skulle få billigare varor, men till slut så kunde inte Gnesta-företaget va med längre, det skulle inte räcka till löner osv, utan jobbet gick till ett företag utomlands som kunde göra det hela billigare.

 

 

 

Hur som helst, vi grejade det här söndagsinköpsbesöket bra, inga interna konflikter den här gången!

 

 

 

 

Vad gäller Canon vs Nikon, så är ligger det här några år tillbaka i tiden. (Kom på det när jag tittade i en äldre fototidning och läste om Nikon F4) Men det här handlar inte om en SLR-kamera, utan om mätsökarkamerorna.

Jag hade ju köpt min första M Leica på tidigt 1960-tal, och Leica har som många vet, en utmärkt sökare med sina inspelade bildramar, men då Leica inte hade några ljusstarka vidvinklar till bra priser på den tiden, så använde jag ett Canon 1,8/35 mm objektiv.

 

Roulette....

M Leica med Canon 1,8/35 mm

 

Men Canon hade också bra mätsökarkamerahus, tex Canon VI-L och Canon P. Det jag gillade hos Canon va bla sökaren, en ren sökarbild utan några störande inslag! Nikon hade också bra sökare på sina mätsökarkameror, men jag tycker dom rörde till det litet på sin proffs-modell, Nikon SP, det blev litet för "många sökare" i det huset. Men allt e ju en smaksak.

 

 

 

Och tycker att en Canon P med en vidvinkel, typ 1,8/35, fortfarande är en liten praktisk och mycket kompetent liten mätsökarkamera för gatufoto!

Och för att återknyta till Nikon F4, det va den sista riktiga SLR-Nikon, så tycker jag i alla fall! Inga displayer å så'nt underligt! ;)  Och den exponerade negativen mycket bra!


Slut för idag!

/Bengan


Ps. Roffe e på hundpensionat, lämnade honom i går, för att vi skulle kunna och åka och handla i lugn och ro och sedan uträtta en del annat också. Skall hämta honom vid 12-tiden i dag. Men det känns väldigt tomt i huset just nu....

 

 Å den som är litet observant, ser en liten bit av tungan hos Roffe. Han ligger här och uppmanar mig till lek! Han öppnar munnen ett kort ögonblick med ett litet gläfs, och tittar mig stint i ögonen. Då gäller det att inte titta tillbaka, och framför allt att inte öppna munnen ett kort ögonblick och gläfsa, för då är det kört! ;)  :)

 

 

 Postat 2012-09-24 07:55 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 1774 / Dokumentärfotografins dilemma, fotografen!

 

 

 

 


Jag tycker att de riktiga dokumentärförfattarna, eller de riktiga fotograferna, dom verkar ofta själva i den miljö som dom berättar om, och berättelsen blir såklart bättre då!  Vi andra, som försöker berätta om och i en liknande miljö, vi blir bara gästfotografer utan att riktigt kunna förstå vad det hela handlar om som vi fotograferar!

Tycker ibland också att de svenska dokumentärfotografer som har svårt att formulera sig i det egna landet, försöker lösa det här problemet med att åka utomlands för att där ta de "riktiga bilderna"!

Det här gäller nog gruppen Gatufotografer också, tex så åker man till "gatufotografins vagga",  och kommer hem, hårt formulerat kanske, med en massa turistbilder!

Man kanske inte tänker på att de här gatufotobilderna som den berömda fotoidolen har tagit under åren, berodde på att idolen bodde i den här staden under en längre tid!

Och så länge tidningsredaktörer och fotoskribenter tycker den här typen av litet ytlig dokumentärfotografi är bra, ofta tagen utomlands, men i all välmening, så är det den bilden vi får av dokumentärfotografi! 

Så vad skall man fota då?  Hur skall man fota då? Om man vill göra något litet udda alltså, som kanske är intressantare under en längre tid, och som kanske blir än intressantare i framtiden?

Det är svårt att ge några råd om hur man skall fota, för det som tyvärr också är utmärkande för den här typen av fotografer, dom som sätter avtryck alltså, det är att dom hittar intressanta saker att fota,  saker som vi själva inte ser, det kanske ligger oss för nära?  Och dom fotar ofta i en miljö som dom behärskar väl!

Och de här fotograferna har ofta förmågan att komma ur den sk "hemmablindheten" på nå't konstigt sätt också! ;)

 

Hur som helst, några "dokumentärfotofunderingar" på lördagseftermiddagen!
Ha en fin lördagskväll!

/Bengan

 

Ps. Obs! Bilderna i bloggen har inget med texten att göra!

 

Hammarby IF

 

 

 

 

 

 Postat 2012-09-22 14:55 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1773 / Berlin i svartvitt

 

 

 

 

 


Att avbilda verkligheten är svårt, då vi alla har olika uppfattningar om verkligheten, och att sedan visa den i bilder utifrån det man själv har upplevt, är nog ännu svårare. Så att som här visa några bilder från Berlin i svartvitt innebär bara att jag visar min verklighet, eller man kanske kan kalla det det för min fantasiverklighet, utifrån en tidigare upplevelse som jag haft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Berlin Alexanderplatz

 

 

 

 

 

 

Så min verklighet är min, och din verklighet är din, och aldrig mötas de två, så kan man nog sammanfatta hela vårt liv, och då gäller det även bilder och bildupplevelser såklart!  

Hur som helst, håll till godo, så gott det nu går! ;)

/Bengan

 

 

 

 

 

 

 Postat 2012-09-21 08:52 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1772 / Ok, då va OS x 2 slut, och Photokina e väl slut, så vad har man nu att se fram emot?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att fördriva tiden med alltså! Men Ok, det kommer säker nå'n ny serie på TV, eller så kommer det säkert någon skandal som pressen letar upp åt oss, eller så förlorar Sverige nå'n väldigt viktig match, i idrott eller musik, så jag tror nog det hela ordnar upp sig! ;)

Annars rätt lugnt i Gnesta, va nyss inne på lasarettet i Nyköping och läste av min hjärtmonitor och hade väl några onödiga funderingar med överläkaren som vanligt. Jag hade ju läst på tillverkarens hemsida att den här grejen kunde jag själv läsa av hemma och sända avläsningen via internet in till Nyköping, så jag pratade litet om det här under undersökningen! 
Ursäkta, det va en dum fundering förstod jag snart!

Likande tendenser upplevde jag när jag jobbade, jag sysslade en tid med effektiviseringar på företaget. En gång så ifrågasatte jag en lista som prickades av varje morgon.  Jag hade tidigare åkt på att pricka listan!   :) Och jag upptäckte efter ett tag, efter att ha kollat med IT-avdelningen några ggr, kundserviceavdelningar osv, att det här tvåtimmars jobbet varje dag för en person, det va helt onödigt!

Men det här blev väl så där lagom populärt... vi kunde ju bli arbetslösa tex!  Nu va nog min tanke  att vi skulle använda vår kompetens på litet mer kvalificerade arbetsuppgifter, än att sitta och pricka av en onödig lista varje dag...

Tror det här tänket finns överallt! Man rör om i nå't som människor e vana med, och skapar oreda! Och trots att vissa jobb kanske e onödiga, så är det ofta en trygghet att att fortsätta med dom, även om det är onödigt! ;)

Och det här kan gälla allt!  Vanans makt styr liksom! Religion, matvanor osv!  "Så här har vi alltid gjort! Så här har vi alltid ätit!"  ;)

Nu skall jag inte säga att jag har nå'n större intelligens, utan jag e nog mest lat, det är därfär jag söker genvägar!  Jag vill inte jobba i onödan, så skulle man kanske kunna säga!

De e väl som när jag framkallar, jag har fått mängder av goda råd hur jag skall göra, men nu e jag litet lat som sagt, och då mitt "lata" sätt att framkalla film har funkat sedan 1962 så chansar jag att det funkar några år till!   Även om jag med det inte hänger med i de senaste framkallningsnyheterna som kommit! ;)

Och så planerar jag för en Gotlandsresa och en fjällresa! Ganska sen't för båda resorna kanske nå'n tycker! Man tycker olika liksom! ;)

/Bengan

 

Ps. Och på min fråga i förra bloggen om nå'n har tips på lovande unga OCH okända Svenska fotografer, så kom det bara några svar! Så jag fortsätter att fråga, e det ingen som har sett nå'n "uppkomling" som fotar spännande nutida fotografi!? Även om det är en kompis! Litet gatufotodokumentärt! Eller åt det hållet i alla fall!  Även om det bara är fotat med en digital tvålkoppskameran eller en Iphone! Bara det är nära fotat på flera sätt!  :)

 

 

 

 Postat 2012-09-20 14:16 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 1771 / Var är fotograferna?

 

 

 

 

 

Nu låter det här som en gammal chips-reklam, men det kanske är nå't ditåt!? Alla har vi en speciell bildsmak, gillar en viss typ av bilder och man har fotografiska idoler. Jag gillar litet "socialrealistiskt" foto, eller hur man skall säga, utan att ge det en politisk klang. Alltså nutida berättande fotografi, gärna förankrad i vardagen. Och personlig, men gärna med litet humor till och från.

Men inte den här inåtvända personliga fotografin som man ibland kan se idag, där man fokuserar på sig själv och sitt.
 
Utan mera typ Tore Johnson, Berndt Klyvare, Stig T. Karlsson, Gunnar Smoliansky, Ralph Nykvist, Jean Hermansson, Jens S Jensens om jag får ta några svenska fotografer.

Så min fråga till er som kollar runt litet på nätet, har ni hittat några unga svenska fotografer som påminner om de här i sin berättarkonst?

Och varför jag frågar det är att jag har svårt att hitta några, men det kan nog mera bero på att det är så mycket att leta igenom...

Så den som har nå't tips, ge gärna namnet på fotografen och en länk till bilder!
Fotosidan har jag hyffsat koll på, men om ni hittar nå'n utanför FS alltså!

/Bengan

 

 

 

 

 Postat 2012-09-19 15:37 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg