Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1775 / Först gillade jag Canon, se'n Nikon ett tag, fast Canon håller nog fortfarande! På Leica!

 


Men i dag e jag trött, helgerna kan ibland vara mentalt tröttande! Men det beror ju på vad man gör under helgen så klart, och i går va det hårda bud för en som inte så ofta är i en speciell miljö! Fast vi hade en plan, som skulle göra det smidigare! Vi hade skrivet en lapp, så vi va klara på vad vi skulle ha!

 

 

 

Ok, nu e vi där, och det hela börjar. Det gick ändå ganska smidigt, min fru och jag höll fred under hela tiden, det gick ovanligt bra sa min fru. Jag gillar inte att gå omgring på ett så'nt här ställe, ibland betalar jag mera för en pryl för att slippa gå hit.

 

 

 

 Men man skall inte sticka under stol med att det finns bra saker här också. Billiga och bra saker. Fast det billiga beror nog på upphandlingarna, alltså vad det stora företaget köper upp prylarna någonstans. Ett lokalt snickeri i Gnesta levererade för ett antal år sedan saker till det stora företaget, men varje år så ville det stora företaget pressa priset ytterligare, så vi konsumenter skulle få billigare varor, men till slut så kunde inte Gnesta-företaget va med längre, det skulle inte räcka till löner osv, utan jobbet gick till ett företag utomlands som kunde göra det hela billigare.

 

 

 

Hur som helst, vi grejade det här söndagsinköpsbesöket bra, inga interna konflikter den här gången!

 

 

 

 

Vad gäller Canon vs Nikon, så är ligger det här några år tillbaka i tiden. (Kom på det när jag tittade i en äldre fototidning och läste om Nikon F4) Men det här handlar inte om en SLR-kamera, utan om mätsökarkamerorna.

Jag hade ju köpt min första M Leica på tidigt 1960-tal, och Leica har som många vet, en utmärkt sökare med sina inspelade bildramar, men då Leica inte hade några ljusstarka vidvinklar till bra priser på den tiden, så använde jag ett Canon 1,8/35 mm objektiv.

 

Roulette....

M Leica med Canon 1,8/35 mm

 

Men Canon hade också bra mätsökarkamerahus, tex Canon VI-L och Canon P. Det jag gillade hos Canon va bla sökaren, en ren sökarbild utan några störande inslag! Nikon hade också bra sökare på sina mätsökarkameror, men jag tycker dom rörde till det litet på sin proffs-modell, Nikon SP, det blev litet för "många sökare" i det huset. Men allt e ju en smaksak.

 

 

 

Och tycker att en Canon P med en vidvinkel, typ 1,8/35, fortfarande är en liten praktisk och mycket kompetent liten mätsökarkamera för gatufoto!

Och för att återknyta till Nikon F4, det va den sista riktiga SLR-Nikon, så tycker jag i alla fall! Inga displayer å så'nt underligt! ;)  Och den exponerade negativen mycket bra!


Slut för idag!

/Bengan


Ps. Roffe e på hundpensionat, lämnade honom i går, för att vi skulle kunna och åka och handla i lugn och ro och sedan uträtta en del annat också. Skall hämta honom vid 12-tiden i dag. Men det känns väldigt tomt i huset just nu....

 

 Å den som är litet observant, ser en liten bit av tungan hos Roffe. Han ligger här och uppmanar mig till lek! Han öppnar munnen ett kort ögonblick med ett litet gläfs, och tittar mig stint i ögonen. Då gäller det att inte titta tillbaka, och framför allt att inte öppna munnen ett kort ögonblick och gläfsa, för då är det kört! ;)  :)

 

 

 

Inlagt 2012-09-24 07:55 | Läst 2664 ggr. | Permalink
Kan i viss mån hålla med om nackdelen med flera sökare. Jämfört med t ex M3 hade ju SP ändå, när den kom, fördelen att överhuvudtaget ha sökare eller ramar inbyggt, för brännvidder kortare än 50. Dessutom med 1x förstoring för 50 och uppåt. M2 fick ju istället 35, 50 & 90, men det kom att dröja ända till 80-talet innan M6 kom med lika många ramar.
Yaaay! Mer Roffe åt folket. :-)
Först gillade jag spegereflexkameror, sedan gillade jag kameror med digitala sökare (EVF) nu har jag kommit fram till att det är mätsökarkameror som jag gillar mest :) Mätsökarkameror inbjuder till slow photography per automatik och det är en genomtänkt form av foto som passar mig allra bäst.
/MIkael Good
Har precis satt i en rulle för första gången i en ganska nyinförskaffad F4:a, känns väldigt kul att köra analogt igen :-)
Om IKEA och Åmells Möbler:

Inte så konstigt är det att IKEA och Åmells möbler spelar i helt olika ligor!

Det ena företaget har en världsomspännande organisation där man man producerar till absolut lägsta kostnader där lönerna är som lägst.

Det andra företaget har tre anställda (tillika ägare) i Gnesta och tillverkar kvalitetsmöbler i mycket litet antal.

Sen har ju Åmells generöst visat Fotokonst i sina lokaler! Det är vi tacksamma för. Men det kanske inte ger det klirr i kassan som kan behövas.

Som äldre medborgare kan jag kanske inte bidra till förändring. Snarare bör jag avskaffa ägodelar än skaffa nya...(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg