Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1771 / Var är fotograferna?

 

 

 

 

 

Nu låter det här som en gammal chips-reklam, men det kanske är nå't ditåt!? Alla har vi en speciell bildsmak, gillar en viss typ av bilder och man har fotografiska idoler. Jag gillar litet "socialrealistiskt" foto, eller hur man skall säga, utan att ge det en politisk klang. Alltså nutida berättande fotografi, gärna förankrad i vardagen. Och personlig, men gärna med litet humor till och från.

Men inte den här inåtvända personliga fotografin som man ibland kan se idag, där man fokuserar på sig själv och sitt.
 
Utan mera typ Tore Johnson, Berndt Klyvare, Stig T. Karlsson, Gunnar Smoliansky, Ralph Nykvist, Jean Hermansson, Jens S Jensens om jag får ta några svenska fotografer.

Så min fråga till er som kollar runt litet på nätet, har ni hittat några unga svenska fotografer som påminner om de här i sin berättarkonst?

Och varför jag frågar det är att jag har svårt att hitta några, men det kan nog mera bero på att det är så mycket att leta igenom...

Så den som har nå't tips, ge gärna namnet på fotografen och en länk till bilder!
Fotosidan har jag hyffsat koll på, men om ni hittar nå'n utanför FS alltså!

/Bengan

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-09-19 15:37 | Läst 3100 ggr. | Permalink
Jag kan bara tipsa om Micke Borg och mig själv :) Men vi har tyvärr passerat ungdomsstadiet :)
/Mikael Good
Svar från Benganbus 2012-09-19 15:47
Inte från FS va det ju! ;) :)
/B
2012-09-19 18:09   Morgan Larm
http://www.clydebutcher.com/technical-info.cfm

De är främst storformat i huvudet på mig nu. Men visst finns det goa gubbar.
Thomas H Johnsson är en bra fotograf!
Lina Haskel är ju en synnerligen duktig dokumentärfotograf. Dock vet jag inte om hon är i ovastående herrars anda...
Ta gärna en kik i det nya numret av Le Viseur Magazine som landar på issuu den 30:e september. Där kommer du nog att hitta en del intressanta nya unga fotografer som du inte stött på tidigare. Jag tänker främst på Dennis Thern och Gunta Podina jag tror att deras bilder kommer att falla dig väl i smaken, trots att de gärna använder zoom :)
/Mikael Good
Tack för fotograftips!
Har suttit och tittat en lång stund på bra bilder!
Kan ge nå't inför nästa Gnesta-Plank! :)
/Bengan
Hej Bengt så olika det kan vara mellan två konstformer, Jazzmusik, Och fotografi.
Inom jazzen får man ofta höra det omvända, Där finns ett sökande efter unga musiker som INTE liknar eller har fastnat i den gamla skolan, utan gått vidare och snarare brutit sig ut och förnyat .Svenska äldre musiker kritiserade Charlie Parker, och Coltrane när de slog igenom, med uttryck som, de spelar ju bara skalor upp och ner, Annat var det med Coleman Hawkins, och LouisArmstrong där märker ju man vad de kan, och vad de kunde... och de yttrade sig med all rätt, Louis Armstrong måste man anse, var kaptenen på skutan, och hans musik och geni banade väg till nytänkande Osv. Men inom fotografin, tycks varje försök av unga nytänkare bromsas än i dag, och i stället uppmanas att fotografera i samma stil som de tidigare stora, typ de namn som du nämner och andra mästare. Varför ska vi leta efter unga fotografer, som fotograferar i samma stil som de gamla stora mästarna?. Som sagt tidigare, inom jazzen skulle det i stället låta, Är det någon som kan tipsa om någon ny ung musiker som känns riktigt fräsch
Och som inte efterapar eller har lärt sig alla de storas knep genom böcker och skolor typ Berklee collage of music om ni känner någon tipsa mig till nästa festival.
/ Bengt.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg