Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3485 / Fortsatta funderingar på Zeiss Biogonen från 1937. Å så Tårtan nu på onsdag!

När man fotograferar idag, så trycker man ofta bara på knappen, för allt är förberett av tillverkaren för att göra det så enkelt som möjligt. Och man har ofta ingen djupare förståelse över vad som lett fram till dagens fototeknik, och det behöver ofta inte heller!

Jag tycker ändå det är intressant att förstå hur man försökte lösa många fotografiska problem innan knapptryckandet! Och innan datoriseringen! Och att man lyckades ganska bra! Och även upptäcka att det går bra att fota med tex gamla objektiv även i dag! Även om det har gått åttio år sedan optiken tillverkades! Men det förenklar såklart att man har en digitalkamera!

.Vad gäller motljus och antireflexbehandling, så är här två jämförande bilder. På den här bilden ser man en bil med ljuset på som kommer mot kameran, och då minskar kontrasten i centrum av bilden då optiken saknar antireflexbehandling!

.

Här ser det bättre ut! Inget ljus rakt in i optiken!

.

Lade in bilden i PS igen och tryckte på två justeringsknappar, autokontrast och autofärg, och nu blev bilden litet mer kontrastrik och fick rätta färger enligt PS! :)

Men åter till åttioåringen, att bla försöka lösa sådana här motljusproblem och även kontrastproblem, det va en del i det hela när man gjorde konstruktioner på 1930-talet! Och jag tycker man lyckats ganska bra här med tanke på vad man då hade att tillgå!

Numera är det mycket enklare för objektivkonstruktörerna, man har flera olika antireflexbehandlingar att tillgå, ett stort antal nya glassorter finns numera, man har fått stor erfarenhet och många fler hjälpprogram och har nästan obegränsad datorkraft vid uträkningen! Så de e nästan bara knapptryckande där med! ;)

Å vi fotografer, vi har en massa grejer i PS och i andra applikationer! Så det blir som ansiktslyftningar hela tiden! Så vad spelar det for roll vad för objektiv man har! Allt blir ända totalt utslätat eller lyft!

Men misströsta icke! Men det finns flera program för att lägga på rynkor i ansikten och korn i bilden och även att göra bilderna som dom såg ut förr med repor och konstiga färgnegativfärger! Häftigt va! :)

/Bengan

Ps. Tårtan nu på onsdag som sagt!Postat 2016-11-07 09:11 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 3484 / Utan antireflexbehandling på kvällen! :)

Bilden tagen med den icke antireflexbehandlade Biogonen från 1937! Å det här fotograferade gärdet känns som Sibirien när det blåser! Men det gick bra, för jag hade vindbyxa ovanpå tjockbyxan, och en bra vinterjacka med huva och handskar! Det jag ändå undrade litet över, de e Roffe, för han verkar inte bry sig, för när vi gått en halvtimme och jag kände att nu räcker det,  så säger han, - va vända redan?

.

På hemvägen tog en bild på samma ställe som jag tog i morse med Biogonen! (Bilden ligger i förra bloggen) Men nu va det nästan mörkt! Trodde det skulle bli mer konstigheter i lampor osv med den icke antireflexbehandlade optiken!  Men jag tycker Zeiss-Biogonen från 1937 klarar det hela mycket bra!

.

Så jag kör vidare med Biogonen ett tag till! Även på kvällen! Ställer bländaren gör man genom att vrida den yttre lätt tandade främre delen på optiken, och samtidigt titta in i optiken framifrån, för där ligger bländarskalan! Och e det mörk, så ser man inget! Och man känner inget heller, för det finns inga fasta bländarlägen! :)

/BenganPostat 2016-11-06 17:34 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3483 / Intressant och spännande! Och litet utmanande! Även att blogga om det! ;)

Jag använder nanoskohornsobjektivet ett tag framöver, även om det kan skapa litet oro! Här är det bländare 4, en 1/125 och ISO 320!  (Bilden går att förstora)

.

Här e det lätt snöfall och ingen vindrutetorkare, det blir naturligare så! Å tycker objektivet funkar mycket bra på X-E1:an! Ett objektiv från 1937 som inte är antireflexbehandlat! Vad drar man för slutsats om det här då?Att det kanske skulle kunna bli problem för nyobjektivförsäljningen!

.

Jag menar, om nu fler skulle göra så här? Återanvända gamla grejer?
Jag lovar, det kommer inte att bli nå'ra problem! Det här kommer aldrig att bli någon kioskvältare! ;)

Carpe liksom! De e fin gråskala i det här vädret!

/BenganPostat 2016-11-06 11:47 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3482 / Första gången jag fick en bild i en tidning! Alltså, en nostalgitripp, eller hur man säger!Åren går, å de e nog en bra sammanfattning! Å vad gäller den första tidningsbilden, så va det en bild på Joakim Bonnier när han tävlade med sin Alfa Romeo Disco Volante på Skarpnäck 1956! Bilden kom in i motorsporttidningen Fart! Se'n hände det inte så mycket mer på bildfronten, frånsett familjebilder såklart, fram till fotoskolan 1965 och utställningen 1966, då jag fick ställa ut tillsammans med Jan Delden, Anders Engman, Walter Hirs, Jean Hermansson mfl! Kul, spännande och nervigt såklart!
Hoppsan, glömde en annan stor händelse 1962, då jag köpte min första M Leica!

Å så går åren, med en massa olika jobb, och se´n pension! De e förresten min arbetsdator som jag fortfarande kör hemma! Fick ta den när jag gick i pension! Då va det en datorvärsting! Nu e det bara Windows XP!

Och de här passerade åren har varit kul, spännande och mycket intressanta! Men jag tror, om man benämner det här som en slags livsresa, att mycket beror på vilket resesällskapet man har! Det e nog det viktiga i livet, att ha ett spännande, intressant och trevligt resesällskap! För det trevliga smittar liksom! Det andra kan nog också tyvärr smitta...

Annars inga nyheter! Men fortsätter nu på ett intressant spår, som jag inte nämner något om här igen! Inga gratispassningar här inte! Man får försöka hitta på egna grejer i stället! ;)

Carpe liksom! Och ha en fin helg trots att inte DN kom i dag!
Läste gårdagens DN i dag igen! Djupläsning! Mycket omodernt sätt att läsa! ;)

/BenganPostat 2016-11-05 08:55 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3481 / Småpåvar tycker såklart som den store Påven!I veckan hörde jag ett uttalande från Påven om kvinnliga präster, nu läser jag om en småpåve som uttalar sig om kvinnliga boxare! Inget konstigt med det! Arvet lever vidare!
Nu menar jag arvet efter lärjungen Petrus, som tog över ansvaret i lärjungegruppen efter Jesus frånfälle! Petrus gillade inte heller kvinnor! Och Påven är Petrus efterföljare enligt den katolska kyrkan, och småpåvar tycker såklart som den store Påven tycker!
Inget konstigt med det! ;)

Carpe liksom!
/BenganPostat 2016-11-04 07:52 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8 9 Nästa 

Tidigare blogginlägg