Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2865 / Leica, Sonnar och blanka färgkort i midsommar! Less is more!

Får börja med att be Leica om usäkt för att jag inte använder oroginaloptik på Leican! Men tycker ofta Zeissoptiken e mer spännande! I alla fall äldre Zeissoptik! Och så skall jag fota med negativ färgfilm också, så i slutändan blir det blanka färgkort! Köpte några rullar negativ färg hos Fotokungen i går och kollade på deras framkallningspriser, överkomligt tycker jag! Så det här skall bli kul!

.

Och jag kommer även att använda en miljövänlig, batterifri exponeringsmätare!
Den e även helt fri från exotiska jordartsmetaller också! ;)

.

Men måste bara kolla vad nu Scheiner stod för mot DIN, jag menar ASA, jag menar ISO! 

Så finns det alltid vänner av ordning som undrar varför fota med så här gamla grejer när det finns modernare och enklare sätt att fota på! Det digitala tex! Där det blir mycket skarpare också! Och man får många, många fler bilder,  mycket, mycket snabbare!

Kan väl försöka förklara vad jag känner och tycker! Ibland när jag fotar digitalt, så kan jag känna mig litet förbigången när kameran med tekniken sköter det mesta åt mig! Jag blir otålig trots att allt blir så himla bra! Det kommer en tomhet, en utanförskapstomhet, så kanske man kan beskriva det, och den fråga som dyker upp blir, "Is That All There Is?"
https://www.youtube.com/watch?v=LCRZZC-DH7M

Men med den här Leicautrustningen, så får jag jobba litet mera! Känna mig delaktig med kameran! Att få vara delaktigt e viktigt! Får även utmana min kunskapsbank! Och det här fotandet håller mig alert och vaken! Men det kan såklart ta nå'n minut innan ett avtryck kommer! Och ofta så står motivet och undrar, varför händer det inget! Sedan hur bilden blev, det kan man inte se  direkt heller! Så även där e det spännande!

Så det här skall bli både kul, spännande och intressant! Och sannolikt så blir det inte så många bilder tagna heller! Less is more, får jag trösta sig med!

Men visst har jag en digitalkameran med mig, ifall det här skulle bli för jobbigt! ;)

Ha nu en fin midsommar!
/Bengan

Ps. Å bilderna här i bloggen e tagna med iPhone 4S! De e också en spännande kamera! :)Postat 2015-06-18 08:30 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2864 / En gammal Leica för skokartongsbilder!

Kan tänka mig att även i framtiden så hittar man bilder i skokartonger! Ni vet det där enda riktigt säkra sättet att spara bilder på! I alla fall så behövs inga flyttningar av filer till nya media hela tiden, fast de e klart, nu finns det ju moln att lägga bilderna i numera! Men hur säkert låter det, ett moln!  Som kanske upplöses efter ett tag när molnföretaget går i konkurs! ;)

.

Nere vid Frösjön i Gnesta har Sörmlands Museum hängt upp bilder! Det är på en mycket vacker utställningplats! Om det regnar på bilderna, så går det också bra, för bilderna e av plast! Jag tycker det e mycket intressant att titta på sådana här bilder, just för att det e människor på bilderna, människor som du och jag! Jag undrar också hur dom haft det i sina liv, vad det blev av dom i livet, och att dom hade det nog lika roligt som vi kan ha, men hade det nog även så sorgligt som vi kan ha det!

.

Och det är nog den här bildtypen, vardagsfoto, som blir intressant i framtiden! Att titta på alltså, hur det såg ut förr!

Om det inte är någon världsberömd fotokonstnär som tagit nå'n bild, för hen kan ju fota nästan hur som helst, man tycker det e spännande å fint ändå, även om man inte riktigt fattar vad bilden föreställer! ;) :) Och bilden kan kosta hur mycket pengar som helst också! Men den bildtypen överlever bara i ett bankfack! ;)

.

Men som sagt, nu talar vi om de här bildtyperna för oss vanliga!  Och det borde räcka med en enklare kamera för att ta de här bilderna också!

.

En liten parentes, jag vi inne på varuhuset Kringlan i Södertälje i måndags! Där finns det fortfarande en butik som både säljer både film och framkallar! Jag frågade om det e många som forfarande fotar med film och gör blanka färgkort! "Jodå, det e många, de e faktiskt folk som köper diafilm också! För någon vecka sedan köpte en person en sexpack!"

.

 Så fota nu, vardag som fest, fast våra vardagsbilder e nog mest intressanta efteråt! Även om vi under vår vardag inte tycker att de e nå't att fota! För det ser man ju varje dag!
Men det e helt fel!
Och man kan även i vardagen fota konstnärligt, kolla på Sune Jonssons bilder!
Och lägg sedan bilderna i skokartonger för säkerhets skull! :)

.

Och för att komma till den sista delen i bloggen, Leica! Då borde en gammal gäng-Leica räcka också! För bilder till skokartonger alltså! För det räckte ju bra förr! För de e ju de bilder vi tittar på nu! ;)

Ha en fin dag, nu i dagarna före festen!
/BenganPostat 2015-06-17 08:12 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2863 / Alla e målande fotokonstnärer! Kanske dags för en analog Leica? Eller nå't annat! ;)

(Bilden har inget att göra med innehållet i bloggen) 

Ibland när jag ser fotografi, så e det lika vackert som en målning! Visst e det fantastiskt! Att man kan måla med kameran numera! De här konstnärshjälpmedlen som finns att tillgå skulle gjort de tidiga Pictorialisterna avundsjuka! Och vad skulle dom ha hittat på om dom levat idag! De e en spännande fundering!

Deras målsättning va ju att skilja sig från gemene man, gemene man med sitt enkla knäppande! Å Pictorialisterna tog hjälp av ett komplicerat fotograferande och ett komplicerat mörkrumsarbete! Dubbelexponeringar, blekningar osv, osv! Men numera fixar ju vem som helst vad dom gjorde, med hjälp av PS och liknande grejer! Å man fixar ju även till Tri-X i digitalkameran, och kameran rättar till felen i gamla objektiv! Slätar ut rynkorna liksom! Men man kan ju lägga till rynkor också! Och repa negativen via PS! Jag menar, det ser ut som man haft repiga negativ fast det e digitalt! Visst låter det här spännande? ;)

Så vad göra för att bli en litet aning unikare fotokonstnär i dag på det stora jättenöjesfältet! Om man nu vill det! E de kanske att gå tillbaka ett eller några steg? 

Tex att fota analogt, framkalla filmen själv, göra egna kopior via en förstoringsapparat i mörkrum? Ni vet det där med att slabba med olika bad och fotopapper å sån't! Å så kanske litet selentoning som topping... Å se'n rama in själv.. Skära till en passepartout själv..
För att skära till en passepartout de kan inte vem som helst göra numera! ;)
Eller kanske bara en del av det här!
För ett konstnärsresultat bör väl vara litet unikt i slutändan? 

Men f-n va jobbigt det här låter!

Bara en fundering så här före midsommar! ;)

/BenganPostat 2015-06-16 19:31 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2862 / Bilder som överlever tiden!

.

Vissa bilder tål att titta på! Andra bilder kan man titta längre på! Ofta är det bilder på människor i miljö som kan tittas på en längre tid! Och ofta bilder på en miljö som inte finns kvar! Och det e väl inte så konstigt att sådana bilder blir intressanta med tiden!

.

Visst kan man titta på äldre naturbilder också, men det e nog inte så vanligt! Eller bilder på blommor och djur! Vissa bilder e nog vackrast för stunden, medans andra bilder blir intressantare ju längre tiden går!

.

Tänkte på det här när jag tittade på en bildutställning som hänger längst ett räcke vid Gnesta Station! Det va bilder på skolklasser, idrottsklubbar och från arbetsplatser! Gamla bilder alltså!

God natt!
/BenganPostat 2015-06-15 22:29 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2861 / En härlig Måndagsmorgon! Stormen e stillad! :)

Idag litet mulet med regn i luften, å kyligare ute, å jag skall till tandläkaren senare, och har litet ont i ryggen efter helgen, en liten klämskada på fingret av trädgårdssaxen men det glömmer jag lätt när jag sitter och läser DN till morgonkaffet!

Det blev som en försenad julklapp, då senaste budet va att att DN skulle komma åter först på onsdag! Det hade varit litet strul innan alltså! Men DN kom idag måndag! Min fru väckte mig 05.30 och berättade att DN kommit! (Jag steg upp 05.30)

Se'n kan såklart vän av ordning undra varför det blir ett så himla liv för att en morgontidning inte kommer på några dagar! Men ni som inte har den riktiga DN, ni fattar inte det här! Och nu e det inte DN på internet jag pratar om, utan den riktiga DN, DN på papper alltså!

Och skall man nu ge nå'n en känga för det här, så e det i så fall DN som skall ha den!
Varför gör DN en så'n intressant, läsvärd och bra tidning!
Därför e det stormvarning de dagar då DN inte kommer!
Då e det bara å söka skydd! ;)

Men som sagt, idag e det en bra och härlig måndag!
Lugnt och vindstilla i Gnesta liksom!
Solen verkar skina, fast det duggar!
Carpe!
/BenganPostat 2015-06-15 07:20 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg