Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2863 / Alla e målande fotokonstnärer! Kanske dags för en analog Leica? Eller nå't annat! ;)

(Bilden har inget att göra med innehållet i bloggen) 

Ibland när jag ser fotografi, så e det lika vackert som en målning! Visst e det fantastiskt! Att man kan måla med kameran numera! De här konstnärshjälpmedlen som finns att tillgå skulle gjort de tidiga Pictorialisterna avundsjuka! Och vad skulle dom ha hittat på om dom levat idag! De e en spännande fundering!

Deras målsättning va ju att skilja sig från gemene man, gemene man med sitt enkla knäppande! Å Pictorialisterna tog hjälp av ett komplicerat fotograferande och ett komplicerat mörkrumsarbete! Dubbelexponeringar, blekningar osv, osv! Men numera fixar ju vem som helst vad dom gjorde, med hjälp av PS och liknande grejer! Å man fixar ju även till Tri-X i digitalkameran, och kameran rättar till felen i gamla objektiv! Slätar ut rynkorna liksom! Men man kan ju lägga till rynkor också! Och repa negativen via PS! Jag menar, det ser ut som man haft repiga negativ fast det e digitalt! Visst låter det här spännande? ;)

Så vad göra för att bli en litet aning unikare fotokonstnär i dag på det stora jättenöjesfältet! Om man nu vill det! E de kanske att gå tillbaka ett eller några steg? 

Tex att fota analogt, framkalla filmen själv, göra egna kopior via en förstoringsapparat i mörkrum? Ni vet det där med att slabba med olika bad och fotopapper å sån't! Å så kanske litet selentoning som topping... Å se'n rama in själv.. Skära till en passepartout själv..
För att skära till en passepartout de kan inte vem som helst göra numera! ;)
Eller kanske bara en del av det här!
För ett konstnärsresultat bör väl vara litet unikt i slutändan? 

Men f-n va jobbigt det här låter!

Bara en fundering så här före midsommar! ;)

/Bengan

Inlagt 2015-06-16 19:31 | Läst 2164 ggr. | Permalink
Hej Bengt,
Det skrivs för mycket om bakåtsträvande fototeknik.
Hur man än anstränger sig med information om framtidens teknik så går det inte fram här på FS.
Ingen verkar anamma den nya tekniken.
Köp en sill till solståndets maximum.
Klappa Roffe
Bob
Så här går det till: nattning av barn, täck fönster med filtar, blanda 20 gradiga bad, förstoringsapparat upp på köksbordet, välj ett negativ, prova olika exponeringstider, kör en fullstor kopia, gör en till lite mera belyst, testa ett hårdare papper, kolla resultat i normal belysning, gör om, kolla, välj ett annat negativ, o.s.v. diska skålar, stoppa undan apparat, ta ner filtar, 2 st. nästan godkända bilder klara. Klockan är 3 på morronen och det blir 2,5 timmars sömn. Lycka till.
Jo då jag förstår att du Bengt vet allt detta. Men det finns ju andra.
Alf-Magnus 2015-06-16 21:23
Jo då längtar red efter tills M240orna faller i pris
"Så vad göra för att bli en litet unikare fotokonstnär i dag då?"
Ut och fota Bengan, låt frugan fota Roffe. Glad midsommar på dig:)
/ Bengt
Jag håller med bengt hansson, det är själva fotograferandet som skapar fotot. Visst kan man stöka till det med efterarbetet. Det blir sällan bättre om det inte är rena fel man rättar till. Om det blir mer unikt genom stökandet, så är det ändå sällan något att se. En bra utrustning som passar det personliga arbetssättet skapar i sig ingenting, den undanröjer eventuella hinder för fotografen att åstadkomma det han vill. Bra foto kommer ur fotografens förmåga att överföra sin vision till en bild, och det är inte i sig en teknisk fråga.
Egentligen behöver man inte hålla på med allt det där bara för att bli en mer unik fotograf. Att göra saker själv har en alldeles speciell tjusning för mig, ett deltagande i processen; att vara med från början och under tiden fram till ett färdigt resultat är en njutning i sig, om det så är att äta egenodlade rädisor, grilla och hålla på på en egentillverkad grillbänk eller hänga upp en bild där man varit med i alla processerna från att mata in filmen i kameran fram till en färdig bild.

Men jag förstår vad du menar, detta blev en liten utvikning ;-). Fast då blir frågan - måste man vara unik?

Intressanta tankar, som vanligt. Ha det//GöranR
Svar från Benganbus 2015-06-17 08:32
De e kanske det jag saknar litet, att våga eller försöka vara unik utan alla de hjälpmedel som finns!
Man behöver inte klä ut sig och måla upp sig hela tiden, om man själv blir intressant!
Men det gäller att våga litet också, å inte bara flyta med i strömmen för säkerhets skull!
Kanske försöka vara litet utanför "gemenskapen" trots att kompisarna undrar vad som e PG!
Och tycker att man börjar bli litet märkvärdig! :)
/B(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg