Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2727 / Indra?

Kommer ihåg Indras dotter i Ett drömspel (av August Strindberg) Indras dotter kommer ned till jorden för att uppleva människornas livsvillkor. Och Indras dotter upprepar gång på gång, "Det är synd om människorna".

Undrar varför någon har skrivit Indra här?

/BenganPostat 2015-03-03 11:13 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2726 / Cinema Paradiso, eller Enskede Bio!


Enskede bio låg i Gamla Enskede, utanför Stockholm, på Stockholmsvägen mellan nummer 51 och 53.  Jag har försökt hitta några uppgifter om biografen, men det verkar vara svårt. Frågade några personer när jag va och fotade om dom visste nå't om biografen som legat här, men det va bara ungdomar ;) så dom visste inget!  Hur som helst, så va jag där och såg filmer vid 13 -14 års ålder! Och lärde känna maskinisten, som gjorde att jag kunde få se filmer gratis innifrån maskinrummet!

.

Huvudingången till Enskede Bio!

Det fanns tre små fönster i maskinrummet ut mot filmsalen, två fönster för projektorerna och ett fönster man kunder titta i. Där fick jag stå och titta på filmen och samtidigt hålla koll på skärpan! Och se hur filmen ibland gick av och snabbt måste skarvas innan det blev för mycket busvisslingar från salongen!

.

Här på hussidan var ingången till maskinrummet, men tror att dörren till maskinrummet inte satt där fönstret nu är utan mera åt källarfönstret/cykelstället.  Dörren satt en halvmeter upp på väggen och under dörren en fastsatt metallstege.

Vad jag kommer ihåg så körde man en projektor genom det ena projektorfönstret, och startade sedan upp den andra projektorn efter märken på filmen som visades i salongen, och maskinisten stängde det ena projektorfönstret och öppnade det andra i rätt ögonblick, så det knapp syntes att det va den andra projektorn som fortsatte att visa andra eller tredje delen av filmen! Och ljuset som användes var elektriskt bågljus! Maskinisten fick hålla kolla på ljuset, och då och då skruva på kolstavarna!

Tycker så här efteråt, att det är kul att ha fått vara med om det här!

/BenganPostat 2015-03-02 23:06 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2725 / Ibland kommer man av sig i tillvaron, men så e det nog för de flesta människor då och då!


De e vår hund Roffe tar upp en del tid och uppmärksamhet just nu. Roffe har i olika om gångar haft kalciumoxalater, ett slags urinstenar, som stoppar upp kissandet, och stoppar kissandet upp helt, så e det bråttom. Så han har opererats två ggr tidigare, men när det här nu dyker upp för tredje gången, då undersöker man det litet noggrannare. (Det kanske man skulle gjort tidigare) Och hittar en liten bikörtel som producerar litet för mycket kalcium, som ger de här kristallerna i urinblåsan. Så förra måndagen opererades Roffe både i urinblåsan och i bikörteln i halsen, och där tog man bort den här lilla extraproducerande körteln och rensade då såklart även urinrör och blåsa!

Å dagen efter operation, det va på tisdagen förra veckan, så e Roffe uppe och gick runt litet försiktig, och hade även tendenser till svansviftning, säger personalen på op! Och dom tror han har Labradorpåbrå också, för han skall pussa alla sköterskorna så fort tillfälle ges! ;)

Och vi fick hem Roffe litet tidigare än normalt, då vi lovade att hålla extrakoll! Men vi måste åka till Bagarmossen varannan dag för prover! Roffe e en hårding även vad gäller prover! Men Husse tittar bort när blodprover tas! Och att åka Gnesta-Bagarmossen, ibland i rusningstrafik, det tar på krafterna för en ovan rusningstrafikåkare! ;)

Så i det stora hela e allt bra! Men det tar tid och kraft det här, Roffe måste kollas hela tiden så han inte får kramper, om kalciumvärdet blir för lågt alltså, eller börjar slicka på stygnen på magen eller klia sig på stygnen på strupen! Så de e bara å sitta å titta på Roffe hela tiden! På natten har han en liten "bilring" runt halsen, så då kan vi också sova litet! :) Jag och Roffe ligger på en madrass på golvet! :)

Så e läget just nu! Så e det väl me det mesta i livet, man vet läget just för tillfället! :)

/BenganPostat 2015-03-02 14:32 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2724 / Vissa jämförelser e väl inte riktigt relevanta ändå? Eller? Analogt resp Digitalt alltså!

Ibland när vi fikar på Tårtan så svämmar diskusionerna över alla bräddarna liksom! Logiken brister, fantasin skenar, men litet kul kan det ändå bli! ;) Å vad e det som e så kul då, undrar nog någon? Och om det e så himla kul så man behöver skriva en blogg om det? ;)

Förra Tårtan eller på förrförra Tårtan, så kom en av våra egna "Einstein" upp med en teori, eller jämförelse kanske man skall kalla det!

Nu får ni som ev kan bli illa berörda, sluta läsa här, eller tala direkt med den som kom med det här, jag vidarebefodrar bara det sagda, så skyll inte på mig, budbäraren! De e klart, jag kunde ju som ansvarig utgivare låtit bli att skriva om det här, censurera alltså! Onödigt att sprida ut den här extrema åsikten alltså! Men nu blev det inte så! Man måste våga litet som ansvarigt utgivare även i en demokrati! Och då det här e en slags tidning, en blogg alltså, så har vi/jag ett meddelarskydd, så namnet på den som sa det här, de e redaktionens hemlighet! :)

Alltså, frågan som ställdes igen va, "varför fota analogt! Det e ju bökigt, tar tid och blir inte lika skarp som när man fotar digitalt!" Och jämförde det digitala fotandet med att köpa färdigmat! Förpackad och klar, ofta snyggt förpackad också, å bara att värma i micron! Man skall ju ändå bara stoppa in maten i munnen sedan!"

"Det här med att fota analogt, de e som att gå på torget och handla sina råvaror, se'n gå hem till köket några timmar och slita vidare..."

"Hallå, vad e det du försöker säja, att fota digitalt, de e som att köpa färdigmat?" frågade nå'n!

Nu blev det tyst runt bordet, i alla fall dom som hörde det här och lätt fnitter utbröt..
Och en ny fråga kom, "kan man verkligen göra en så'n här jämförelse...?
"De e ett fritt land", sa ljushuvudet! "Och åsiktsfrihet gäller! Än så länge!" ;)

Alltså, för att sammanfatta det hela, den här jämförelsen gjordes vid bordet på Tårtan!
Och som sagt, meddelarskyddet gäller! ;)

/Bengan

Foto: K K.Postat 2015-03-01 09:02 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 8 9 

Tidigare blogginlägg