Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2724 / Vissa jämförelser e väl inte riktigt relevanta ändå? Eller? Analogt resp Digitalt alltså!

Ibland när vi fikar på Tårtan så svämmar diskusionerna över alla bräddarna liksom! Logiken brister, fantasin skenar, men litet kul kan det ändå bli! ;) Å vad e det som e så kul då, undrar nog någon? Och om det e så himla kul så man behöver skriva en blogg om det? ;)

Förra Tårtan eller på förrförra Tårtan, så kom en av våra egna "Einstein" upp med en teori, eller jämförelse kanske man skall kalla det!

Nu får ni som ev kan bli illa berörda, sluta läsa här, eller tala direkt med den som kom med det här, jag vidarebefodrar bara det sagda, så skyll inte på mig, budbäraren! De e klart, jag kunde ju som ansvarig utgivare låtit bli att skriva om det här, censurera alltså! Onödigt att sprida ut den här extrema åsikten alltså! Men nu blev det inte så! Man måste våga litet som ansvarigt utgivare även i en demokrati! Och då det här e en slags tidning, en blogg alltså, så har vi/jag ett meddelarskydd, så namnet på den som sa det här, de e redaktionens hemlighet! :)

Alltså, frågan som ställdes igen va, "varför fota analogt! Det e ju bökigt, tar tid och blir inte lika skarp som när man fotar digitalt!" Och jämförde det digitala fotandet med att köpa färdigmat! Förpackad och klar, ofta snyggt förpackad också, å bara att värma i micron! Man skall ju ändå bara stoppa in maten i munnen sedan!"

"Det här med att fota analogt, de e som att gå på torget och handla sina råvaror, se'n gå hem till köket några timmar och slita vidare..."

"Hallå, vad e det du försöker säja, att fota digitalt, de e som att köpa färdigmat?" frågade nå'n!

Nu blev det tyst runt bordet, i alla fall dom som hörde det här och lätt fnitter utbröt..
Och en ny fråga kom, "kan man verkligen göra en så'n här jämförelse...?
"De e ett fritt land", sa ljushuvudet! "Och åsiktsfrihet gäller! Än så länge!" ;)

Alltså, för att sammanfatta det hela, den här jämförelsen gjordes vid bordet på Tårtan!
Och som sagt, meddelarskyddet gäller! ;)

/Bengan

Foto: K K.

Inlagt 2015-03-01 09:02 | Läst 2191 ggr. | Permalink
Det går att fotografera analogt med en digitalkamera också. Om man stänger av all automatik och autofokus och sedan tar ett par, högst tre bilder på motivet. Det är bra om man har en egen analog historia och minns att varje bild kostade en slant.
Det går att fotografera digitalt med en analog kamera också. Men den vägen är lite längre. Alla analogfotografer går den vägen när man publicerar sina bilder på internet.
Det som alla tycks glömma i den här skenbara debatten är själva bilden. Den bryr sig inte om vilken teknik man har använt. Det har bara betydelse att få det "att fästa" så att man kan titta på det efteråt. Om tre sekunder, tre månader eller trettio år.
Det är min privata åsikt och delas nödvändigtvis inte av den här bloggens redaktör =)
Vårt behov av förenkling, att hitta bilder och metaforer som gör saker och ting mer lättfattliga?

Jag tycker jämförelsen haltar väsentligt. Men det för för långt här, får nog fundera och utveckla i ett annat sammanhang.

Men samtidigt, det är ju det jag säger; Tårtan är det filosofiska rummet, och vi fotografer är alltså filosofer ;)

//GöranR
Vi som fotograferar både analogt och digitalt förstår kanske inte den här antingen-eller-diskussionen. För oss är det både-och som gäller och vi finner stort nöje i bägge teknikerna. För den genuint fotointresserade finns det i dag flera olika tekniker att använda i sin hobby. Smörgåsbordet är serverat, det är bara att ta för sig. De argument som dyker upp i de här diskussionerna tyder ofta på stor okunskap hos debattörerna. Ha ett öppet sinne och var inte rädd för att prova något nytt, eller för den delen gammalt.
Jag kan förstå att en del tycker att vägen är en del av målet, det är ju något som präglar många konsthantverk. Men även digital fotografi är ett konsthantverk. Det kan ta timmar, dagar eller veckor att få klart en digital bild. Jag tycker att ganska många slarvar i onödan när de gör sina digitala bilder. Å andra sidan är det inte så många som kunde göra en riktigt snygg och genomarbetad mörkrumskopia heller.

Kort sagt: För mig haltar liknelsen. Antingen engagerar man sig i sitt fotograferande hela vägen eller så gör man det inte, oavsett teknik.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg