Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2726 / Cinema Paradiso, eller Enskede Bio!


Enskede bio låg i Gamla Enskede, utanför Stockholm, på Stockholmsvägen mellan nummer 51 och 53.  Jag har försökt hitta några uppgifter om biografen, men det verkar vara svårt. Frågade några personer när jag va och fotade om dom visste nå't om biografen som legat här, men det va bara ungdomar ;) så dom visste inget!  Hur som helst, så va jag där och såg filmer vid 13 -14 års ålder! Och lärde känna maskinisten, som gjorde att jag kunde få se filmer gratis innifrån maskinrummet!

.

Huvudingången till Enskede Bio!

Det fanns tre små fönster i maskinrummet ut mot filmsalen, två fönster för projektorerna och ett fönster man kunder titta i. Där fick jag stå och titta på filmen och samtidigt hålla koll på skärpan! Och se hur filmen ibland gick av och snabbt måste skarvas innan det blev för mycket busvisslingar från salongen!

.

Här på hussidan var ingången till maskinrummet, men tror att dörren till maskinrummet inte satt där fönstret nu är utan mera åt källarfönstret/cykelstället.  Dörren satt en halvmeter upp på väggen och under dörren en fastsatt metallstege.

Vad jag kommer ihåg så körde man en projektor genom det ena projektorfönstret, och startade sedan upp den andra projektorn efter märken på filmen som visades i salongen, och maskinisten stängde det ena projektorfönstret och öppnade det andra i rätt ögonblick, så det knapp syntes att det va den andra projektorn som fortsatte att visa andra eller tredje delen av filmen! Och ljuset som användes var elektriskt bågljus! Maskinisten fick hålla kolla på ljuset, och då och då skruva på kolstavarna!

Tycker så här efteråt, att det är kul att ha fått vara med om det här!

/Bengan

Inlagt 2015-03-02 23:06 | Läst 2208 ggr. | Permalink
Cinema paradiso var en höjdare! Och tänk, du har varit med om något liknande. En liten bit i alla fall. Men i Enskede satt säkert ingen prälle i salongen och hade privat förhandsvisning, för att censurera bort "vågade" scener.
Svar från Benganbus 2015-03-03 11:00
Ingen prälle i salongen, vad jag såg i alla fall! ;)
/B
Nu väcker du gamla minnen till liv Bengan.
Enskede Bio, även kallad Muggen, där har jag sett mycket film. Det är mina barn- och ungdomskvarter, jag bodde på Stockholmsvägen 57. Precis som du har jag sett filmer från maskinrummet. Enskede Bio var också den biograf där jag första gången kom in på en barnförbjuden film.
Tyvärr lades ned precis som alla små biografer, vilket år kommer jag inte ihåg. Lokalen övertogs sedan av Jehovas vittnen och vad som hänt efter det vet jag inte.
Vi får utbyta våra minnen från Enskede Bio nästa gång på "Tårtan".
Svar från Benganbus 2015-03-03 07:40
Skönt att höra att jag inte drömt om Enskede Bio! ;)
Än minns de gamle! :)

När jag va där nyss, det e på vägen till Djursjukhuset i Bagis,
så hittade jag även Enskede gamla bageri en bit upp mot Nynäsvägen!
Å vilka semlor!!!
Och som du sa, vi har mycket att tala om! :)
/B

Ps. Å så har vi Enskede Kvarn också!
Leif Strömberg 2019-05-20 18:06
På Enskede Bio ,Muggen, var man inte så noga med åldern.
Det var på 1950 talet en projektor och därför paus mitt i filmen. Då kunde man gå ut medan filmen spelades tillbaka och nästa rulle sattes på plats.
2018-06-04 17:06   Urmas A. Hilapieli
Biografen öppnades 1912 och stängdes i juni 1961. Som tidigare konstaterats är det svårt att finna uppgifter om teaterns ägare och dylikt. Verkade som om (våren 2018) utrymmena nu fungerar som privatbostad.
2018-06-05 16:13   Göran Wernqvist
Hej
Mina föräldrar, vilka är borta sedan några år, träffades på Enskede Bio 1943 och höll sedan ihop hela livet.
Bor i samma kvarter sedan 1979 och har bott i Enskede sedan jag föddes - 55(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg