Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2429 / Pumpen i vattentornet i Gnesta har pajat! Och så Tårtan på onsdag!

 

 

* Bloggen uppdaterad!

 

 

De här e gamla vattentornet, å det e tomt numera!

Anade nå't lurt tidigare! Tur att man e hemma! Lågt vattentryck i kranen och då misstänker jag alltid nå't! Så jag fyllde upp några större kastruller, och kollade i källaren och såg att vi hade sex flaskor mineralvatten hemma!

Men, hur spola i toaletten då? Ju man åker ned till sjön och hämtar vatten i några hinkar, och för mera dricksvatten finns det en källa i skogen c:a 10 minuters bilväg! Kommunen kommer att köra fram tankbilar vad jag sett på Kommunhemsidan.

* * Nu måste jag nog klaga litet vad gäller informationen på Gnesta kommuns Hemsida! Ursäkta!
En så'n här akut information, bör nog tidsuppdateras och platsuppdateras bättre!

"I Gnesta finns nu vattentankar med färskt dricksvatten utställt vid följande platser: Nivågången, Frejaskolan, Dansutskolan samt vid Vårdcentralen." 
Jag som har gjort lumpen ;) saknar tid och plats, vid tex Frejaskolan!

Från Kl. 16.00 borde det stå! Och var! För Frejaskolan e stor med flera vägar runt omkring! När min fru körde runt skolan för andra gången så hittade hon vattentanken! Hon hade sett tanken tidigare, på håll inne på skolgården, men fattade inte att det va vattentanken, för det håller på att byggas runt skolan och det står flera andra metallkontainer på marken!  Och den naturligaste platsen för tanken va nog på framsidan av skola, där finns det plats!

Det här med information e svårt, men viktigt!  Jag har jobbat mycket med information tidigare, och ibland va det akut, och för att inte röra till det ytterligare, så gällde det att ge rätt och exakt information och ständigt uppdaterad! För annars fick man ännu mer att göra!

Å med dagens informationsapparater, där man kan göra nästan allt, så borde det här inte vara nå't problem! Å nu tror jag, med risk att bli hudflängd, att har man även gjort lumpen, och kanske i en befälsställning, så kan man ofta det här med information litet bättre! De va viktigt att informera snabbt och rätt, så man inte lurade folk till fel plats!  ;)  :)

Vad gäller toalettspolningen, så har jag ställt en stor tunna under stupröret! För det regnar just nu! Tack för det!

Ok, de va det akuta!

Nu på onsdag så e det Tårtan!
Från c:a 15.00 fram till 18.00.

Väl mött!
/Bengan

Ps. Hoppas nå'n med en Sony 7R kommer till tårtan med en Leicaadapter!
Så jag kan pröva några gluggar! Tex en Jupiter-12 och en Sonnar 1,5/5 cm! :)

 Postat 2014-09-08 16:22 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2428 / Så va det mysteriet löst! Varför vattentornet i Gnesta är ett av världens sju underverk!

 

 


För några bloggar sedan skrev jag om en artikel som jag läst i DN, Frustunabygdens underverk, i Namn och Nytt, där författaren Bengt Nyström ansåg att vattentornet i Gnesta var ett av de sju underverken! Bengt Nyström lade sedan till något om trappan till Stationshuset! Jag kan väl förstå det här med vattentornet, men fattade ingenting om trappan, trots att jag varit och tittat på trappan flera gånger den sista tiden efter att ha läst artikeln!

 

Men igår kväll när vi va ute med Roffe på kvällspinken, så träffade vi en annan hundägare, Björn, som  e pensionerad frisör, och uppvuxen i Gnesta! Vi stannande och talades vid en stund! Jag passade på att fråga honom om han visste att ett av världens sju underverk fanns i Gnesta? Det visste inte Björn, så jag berättade vad Smålänningen som bor i Hamneda skrivit! 
"Jaha", sa Björn, "de måste vara Bengt Nyström!" Ok, tänkte jag, nu börjar det bli intressant!!

Jodå, Bengt Nyström hade bott i Gnesta, därför hade han kunskapen om vattentornet! Passade då på att fråga Björn, vad menar Nyström med trappan till stationshuset då?  "De va på trappan som vi ungdomar samlades på", sa Björn! "Skulle vi göra nå't på kvällen, som att ta tåget till Södertälje eller Stockholm, då var samlingsplatsen trappan till stationshuset! Eller så satt vi bara på trappan på kvällen!"

Så då va det mysteriet löst!

/Bengan

Ps. Bild på trappan kommer senare!

 

 

 

 

 

 Postat 2014-09-08 07:14 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2427 / Schysst motljusskydd! På en M Leica! Med en SC-optik!

 

 

 

På min Nokton 1,4 / 40 mm SC, så hade jag inget motljusskydd tidigare, men nu har jag det! Hittade en överföringsring från 43 till 52 mm, och på den satte jag ett slaktat motljuskydd från Hama! (Tror det va från Hama) De va ett så'nt där motljusskydd med en gummistrut ni vet, med en metallfattning.

Jag tog bort gummistruten och satte sedan metallfattningen på överföringsringen, och det här skruvade jag se'n på 43 mm filtret som sitter på Noktonen! Funkar utmärkt! Och blev billigt!

Har faktiskt ett liknade motljusskydd på min Fuji X100, också det ett slaktat gummimotljusskydd!

Skall nu börja att förbereda mig för den andra dagen på Konstrundan hos Åmells i Gnesta!
Konstrundan e mellan 11.00 och 16.00 i dag söndag!
Därför en kortblogg, och utan något som helst upphetsande innehåll om valet! ;)

/Bengan

 Postat 2014-09-07 08:43 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2426 / Vart tar personligheten vägen? Och mera om det kommande valet!

 

 

Jag e inte emot att försöka rätta till saker, när det e fel liksom, det är inte det jag menar, utan undrar mer över andra saker! Har vi inte ett "tillräckligt bra utseende", så kan man får kirurghjälp, eller tecknar inte optiken tillräckligt bra, så finns det datahjälp för objektivfelen, även om felen eller objektivfelen e nästan försumbara!

Nu är det här bara två löst hållna exempel, men det finns mängder av liknande saker i ett antal andra områden i vår tillvaro! Och då kanske vän av ordning undrar, va e det för fel att rätta till felen då?

Jag tror att man bör fundera på det i alla fall, för det e bra att fundera, å inte bara följa med, tex var tar personligheterna vägen om man slätar ut alla rynkor, eller fixar alla objektivfel i kameran och vad är orsaken till den här likformigheten eller monokulturen eller rädslan att kanske avvika en liten aning?

Å det här märker man också i valtider! Här säger alla partier i stort sett lika saker, "Bättre för alla" eller något lika spännande och fantasifullt! Och visar ett plakat med en bild på ett trevligt, slätt och photoshoppat politikerpokeransikte! De e tur att det står ett slags märke på plakatet, annars hade det varit svårt!

Läste i DN i dag om hur vissa begrepp, tex Jobbskatteavdrag, är okänt av en ganska stor del av valmanskåren! Nå't att fundera på kanske, om man använder det ordet i den sk. valdebatten! Å det finns nog fler "främmande ord" som används av politiker just nu, som andra inte förstår, då Sverige är mera delat numera, både vad gäller boende och språkbruk! 

Såg även "debatten" på Svt mellan Schyman och Åkesson, även det e nog något att fundera på!
Nu skall ni inte tro något, men Åkesson är en mycket skicklig och kylig debattör, även retoriker, och talar "tydligt!" Varför inte bemöta Åkesson på ett liknade och lika smart sätt tillbaka?

För även om vi inte vill höra Åkessons budskap, så hjälper det inte blunda eller att hålla för öronen, eller ögonen, eller bua ut honom eller förbjuda honom att tala, litet smartare bör vi nog vara för att nå ett resultat här!

Och vad gäller objektivfel, så läste jag i en test om en senare modell av den digitala M Leican, att kameran kan rätta till en del objektivfel!

Om jag hade en digital M Leica, så skulle jag använda en förkrigssonnar 1,5/5 cm, och se till att kameran inte tog bort personligheten på det objektivet!

Nog om detta för stunden!
Ha en fin fredagskväll!
/Bengan

 Postat 2014-09-05 18:17 | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Straight 2425 / "De e mycke nu!" Och om inte så bra Leicaoptik!

 

Å andra sidan allt e ju relativt och beror på vad man jämför med! Men om nå'n nu missat det, den som råkar läsa min blogg alltså, så e det Gnesta Konstrunda i helgen! Själförvållat liksom, vad gäller att ha mycket att göra, så det nog inte så mycket att klaga på egentligen! :)

Å den som inte e intresserad av hur mycke de e hos mig, den läser såklart en annan blogg, så självgående e nog de flesta! :)

Alltså, jag gick upp 06.30 för att låsa upp garaget och flytta bilen, för det kommer en hantverkare som behöver köra upp vid garaget, för att byta panel på garagedörrarna! Efter det en fika! Se'n fortsätter jag att plocka fram uppsättningsanordningar för tavlor/bilder, se'n ut med Roffe, se'n ska jag hem och packa litet grejer för Roffe då han skall vara på dagis i dag, och så iväg med Roffe till dagiset, och så till Åmells för att kolla läget och sätta upp bilder, och sedan tillbaka för att handla och städa! Som sagt, ganska självförvållat, men hantverkaren va inte planerad just i dag, och till hantverkare säger man inte, "kan du komma i nästa vecka i stället?" ;)

 


Och så Leica! Har fått några Fototidningar, till min frus förskräckelse, "Har du inte nog med gamla tidningar?" Tack för tidningarna Affe! :)

Och läser, och tycker ibland att många skribenter inte riktigt har läget klart för sig vad gäller Leica och Leicaoptiken! Många "ungdomar" i journalistkåren tror att Leica och då speciellt Leicaoptiken alltid varit så bra som den är nu!

Tidigare så va det Zeiss som var optiskt ledande, om man tänker på småbildskameran och den tid som Leica fanns, från 1930-talet och fram till 1950-talet! Å Zeiss va optiskt ledande med besked! Ni som kan det här, vet att en Zeissoptik på en Leica, de va status det! Å Zeiss e inte så dåliga nu heller!

Men den stora Leicaframgången vad gäller optik började först med Summicronkonstruktionen på 1950-talet! Som kunde göras då Zeiss va tvungen att släppa ifrån sig antireflexbehandlingen! Men om man tar tex en Summilux från 1950-talet, så va det ingen höjdare, vare sig 35 mm eller 50 mm. Det va Summicronkonstruktion som startade det hela! Och kamerahusframgången, den kom med M Leican!

Så blanda inte ihop Leicas tidiga optik, men de kontruktioner Leica gör nu!
Numera gör Leica en fantastisk optik till tex M Leica, men då kostar det också!

/Bengan

 Postat 2014-09-05 08:27 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg