Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2425 / "De e mycke nu!" Och om inte så bra Leicaoptik!

 

Å andra sidan allt e ju relativt och beror på vad man jämför med! Men om nå'n nu missat det, den som råkar läsa min blogg alltså, så e det Gnesta Konstrunda i helgen! Själförvållat liksom, vad gäller att ha mycket att göra, så det nog inte så mycket att klaga på egentligen! :)

Å den som inte e intresserad av hur mycke de e hos mig, den läser såklart en annan blogg, så självgående e nog de flesta! :)

Alltså, jag gick upp 06.30 för att låsa upp garaget och flytta bilen, för det kommer en hantverkare som behöver köra upp vid garaget, för att byta panel på garagedörrarna! Efter det en fika! Se'n fortsätter jag att plocka fram uppsättningsanordningar för tavlor/bilder, se'n ut med Roffe, se'n ska jag hem och packa litet grejer för Roffe då han skall vara på dagis i dag, och så iväg med Roffe till dagiset, och så till Åmells för att kolla läget och sätta upp bilder, och sedan tillbaka för att handla och städa! Som sagt, ganska självförvållat, men hantverkaren va inte planerad just i dag, och till hantverkare säger man inte, "kan du komma i nästa vecka i stället?" ;)

 


Och så Leica! Har fått några Fototidningar, till min frus förskräckelse, "Har du inte nog med gamla tidningar?" Tack för tidningarna Affe! :)

Och läser, och tycker ibland att många skribenter inte riktigt har läget klart för sig vad gäller Leica och Leicaoptiken! Många "ungdomar" i journalistkåren tror att Leica och då speciellt Leicaoptiken alltid varit så bra som den är nu!

Tidigare så va det Zeiss som var optiskt ledande, om man tänker på småbildskameran och den tid som Leica fanns, från 1930-talet och fram till 1950-talet! Å Zeiss va optiskt ledande med besked! Ni som kan det här, vet att en Zeissoptik på en Leica, de va status det! Å Zeiss e inte så dåliga nu heller!

Men den stora Leicaframgången vad gäller optik började först med Summicronkonstruktionen på 1950-talet! Som kunde göras då Zeiss va tvungen att släppa ifrån sig antireflexbehandlingen! Men om man tar tex en Summilux från 1950-talet, så va det ingen höjdare, vare sig 35 mm eller 50 mm. Det va Summicronkonstruktion som startade det hela! Och kamerahusframgången, den kom med M Leican!

Så blanda inte ihop Leicas tidiga optik, men de kontruktioner Leica gör nu!
Numera gör Leica en fantastisk optik till tex M Leica, men då kostar det också!

/Bengan

 

Inlagt 2014-09-05 08:27 | Läst 1393 ggr. | Permalink
Det är klart att det kostar med riktigt bra optik. Trots allt modernt tekniskt avancemang, så går det inte att tillverka spetsoptik riktigt rationellt i en massproduktion. Det dröjer sig kvar en hel del manuell hantering och kontroll. Leica tvingas därför att sätta upp sina objektiv i rätt små serier för att hålla den kontrollen. Det kostar - och ofta uppstår det brist på marknaden.
En annan intressant sak i sammanhanget är att topplaceringen bland fotografiska optik av i dag, innehas av de två tillverkare som har längst erfarenhet av saken - Nämligen LEICA och ZEISS.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg