Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2439 / Fokusskiftet på nya Zeiss Sonnar C 1,5/50 mm!

 

 

Har efter bästa förmåga försökt fördjupa mig i en ganska stor diskussion som förs på nätet om fokusskiftet på den nya Zeiss Sonnar C 1,5/50 mm! Den här optiken är nytillverkad och utvecklad ur Sonnar 1,5/5 cm, den mytosoptik som Zeiss lade ut till försäljning på tidigt 1930-tal! Nya Sonnaren påminner mycket om den eller de Sonnarer man räknade fram i början av Sonnarprojektet, men inte ville eller kunde göra Pga. avsaknaden av antireflexbehandling och lämpliga glassorter!

Men nu c:a sextio år senare, med hjälp av andra glassorter och antireflexbehandling så finns den optimala Sonnar 1,5:an här! Nästan i varje fall om man bortser från diskussionerna på nätet om det här fokusskiftet!

Nu e det nog så här, om jag fattar det hela rätt, optiken är gjord/uträknad för en analog kamera, typ Zeiss Ikon eller M Leica, men används nog mest numera av ägare till Leica M9 i samband med de här fokusskiftesdiskussionerna.

Det är på en digitalmätsökare, där man mäter skärpan som på tidigare analoga M Leicor som problemet uppstår! Sätter man Sonnaren på tex en Sony 7R, där man ser skärpan på skärmen, där blir  det inget problem!

Nu har nog den här sk. triplett-konstruktionen, som en Sonnar 1,5 ändå är, kanske ett något större fokusskift än andra objektivkonstruktioner? En Planar-konstruktion har kanske mindre fokusskift?

Den som vet mera om fokusskift på olika objektivkonstruktioner får rätta mig om jag har fel!

Alltså, nya Zeiss Sonnar C får ett tydligt fokusskift på en digitalkamera där skärpan ställs med en mekanisk/analog avståndsmätare, som på en Leica M9!

På en digitalkamera, där skärpan ställs på en skärm, eller på en inspeglad digital bild i sökaren som ges av objektivet, så uppstår inte det här fokusskifteproblemet! 

Så borde det vara va? Eller...?

Så det bästa, tycker jag i alla fall, de e att använda Zeiss Sonnar C 1,5/50 mm på en analog M Leica!
Typ Leica M6! :)

/Bengan

 

Ps. Här är litet intressant som tangerar ämnet!
http://artaphot.ch/sony-nex/altglas/320-nex-5n-und-klassische-50mm-zeiss-leitz-objektive

 

 

 Postat 2014-09-15 07:44 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2438 / Vinnare och förlorare i valet!

 

 

Restaurangen i Slussengallerian

Så här skrev jag i förra bloggen:
"Å litet valvaka blir det i kväll såklart! Och kan nog misstänka att det går bra för ett visst parti, jag säger inte vilket, men ni fattar säkert vad jag menar! Annars får ni vänta tills i kväll, då fattar ni bättre!"

Nu fattar ni nog bättre vad jag menade! Å andra sidan, de va nog ingen högoddsare att gissa det! Skall bli intressant att läsa analyserna i morgon, för nu räcker valvakandet i alla fall för mig i kväll!
Godnatt!

/Bengan

Ps. Jag har hittat mer intressant vad gäller fokusskiftet på Zeiss Sonnar C 1,5/50 mm. Det här shiftet finns på en del andra objektiv, men inte så tydligt som på nya Sonnar 1,5/50 mm vad jag förstår!

 Postat 2014-09-14 22:49 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2437 / Två timmars promenad med Roffe, en påtår och nu snart röstning, och så om Sonnar 1,5:an!

 

 

Å litet valvaka blir det i kväll såklart! Och kan nog misstänka att det går bra för ett visst parti, jag säger inte vilket, men ni fattar säkert vad jag menar! Annars får ni vänta tills i kväll då fattar ni bättre!

Å glöm nu inte att njuta av det fina sensommarvädret innan valvakan!

Vad gäller den nya Zeiss C Sonnar 1,5 / 50 mm, så har jag läst en del om det fokusskift som just den optiken har! Sehr intressant! Men nu har jag hyffsat bra koll på vad det handlar om! Skall försöka kolla om den äldre Sonnar 1,5:an har ett liknande fokusskift!

Så vare' med det!
Å inte så mycket mer för tillfället!

/Bengan

 

 

 Postat 2014-09-14 12:01 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2436 / Alliansen har redan vunnit!

 

Roulette 5.

 

Om man tittar på hur Sverige förändrats under de här åtta åren, med de förändringar som Alliansen gjort på olika områden, så inser man nog hur svårt det kommer att bli att försöka återställa det här, och det är så jag menar med att  Alliansen redan har vunnit!

Mao, Alliansen har förändrat Sverige i grunden! Och många av de här förändringarna är svåra att backa tillbaka, eller hur man nu tänker göra i en ev ny regering!  Att försöka köpa tillbaka utförsålda skolor eller sjukhus eller liknande som tidigare ingått i samhället, eller bygga upp ett försvar igen, utan Natomedlemskap, det skulle kosta för mycket, både tid och pengar, så vi får nog leva med den här modellen framöver!

Det är så jag menar med att Alliansen har vunnit!
Så Alliansen e nog ganska nöjda även efter en valförlust!
Man har i stort nått sitt mål!

Ha en fin lördagskväll!
I morgon skall i alla fall jag gå och rösta i ett förändrat Sverige!

/Bengan

 

Ps. Det här med blankrösta, eller inte rösta, de kanske handlar om nå't annat också? De e kanske för dom som inte känner igen politiken? Inte hittar några ideologier längre?
Utan tycker att det blivit som  "politiska varuhus", som plötsligt bjuder ut färdigförpackade lockvaror till billigaste priset speciellt veckorna inför ett val då man måste ragga kunder till varuhuset!? 

 

 

 

 Postat 2014-09-13 20:34 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2435 / Att rösta blankt, kan det va nå't?

 

 

Stadsbiblioteket..

 

Jag har några vänner, litet överåriga, pensionärer alltså, som säger att dom skall rösta blankt! Och försöker få mig att också rösta blankt! Dom säger, de e ju inget parti som tar våra frågor på allvar, tex den dåliga åldringsvården (och åldringssjukvården) och att en pensionär betalar mer i skatt än den som arbetar!

Nåja, jag känner pensionärer som arbetar, trots att dom e över 65 eller närmare 70, och får jobbskatteavdraget, och då får dom mindre skatt, och kommer väl i skattenivå med dom som arbetar. Men nu orkar inte alla arbeta efter 65, det kan väl vara ett problem...

Så en sammanfattning, om det nu inte finns nå't parti som vill göra nå't åt den här ojämlikheten, vem skall man då rösta på?

Nu säger en av dom som skall blankrösta, vad e problemet, jag röstar ju! Å måste man rösta på partier man inte gillar? Eller skall jag kasta tärning, och se vilket parti jag skall rösta på? Å röstar många pensionärer blankt, då kanske partierna får nåt att tänka på framöver, för vi är en stor grupp!

Å säkert provocerande funderingar för många! Att rösta blankt alltså! Men dom röstar ju i alla fall, får man väl säga till deras försvar! Dom ligger ju inte på soffan! Å måste man rösta på ett parti även om man inte hittar nå't parti som driver ens frågor?

En av dom här pensionärerna hänvisar till en artikel i DN också!

 

 

Så det ser inte så lovade ut framöver för pensionärer! Gäller även arbetslösa och sjukskrivna såklart, de övriga i utanförskapet!

Ok, de va det om det!
Funderingar så här dagen innan! :)

Och sannolikt aningen provocerande funderingar! Tänk om alla skulle göra så! Rösta blankt alltså! Nu e inte risken så stor, inte i Sverige i alla fall, här e vi lydiga, i konsensus! ;) Å så har vi väldigt bra partier! Proffsiga och bra! Så ta det nu lugnt, inget speciellt händer, det blir som vanligt i morgon!

/Bengan

Ps. Det här med blankrösta, de kanske handlar om nå't annat också? De e kanske e för dom som inte känner igen politiken numera? Inte hittar några ideologier längre!
Utan tycker att det blivit som  "politiska varuhus", som bjuder ut färdigförpackade varor till billigaste lockpriset inför valet!?  Vad vet jag?

 Postat 2014-09-13 09:24 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg