Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2439 / Fokusskiftet på nya Zeiss Sonnar C 1,5/50 mm!

 

 

Har efter bästa förmåga försökt fördjupa mig i en ganska stor diskussion som förs på nätet om fokusskiftet på den nya Zeiss Sonnar C 1,5/50 mm! Den här optiken är nytillverkad och utvecklad ur Sonnar 1,5/5 cm, den mytosoptik som Zeiss lade ut till försäljning på tidigt 1930-tal! Nya Sonnaren påminner mycket om den eller de Sonnarer man räknade fram i början av Sonnarprojektet, men inte ville eller kunde göra Pga. avsaknaden av antireflexbehandling och lämpliga glassorter!

Men nu c:a sextio år senare, med hjälp av andra glassorter och antireflexbehandling så finns den optimala Sonnar 1,5:an här! Nästan i varje fall om man bortser från diskussionerna på nätet om det här fokusskiftet!

Nu e det nog så här, om jag fattar det hela rätt, optiken är gjord/uträknad för en analog kamera, typ Zeiss Ikon eller M Leica, men används nog mest numera av ägare till Leica M9 i samband med de här fokusskiftesdiskussionerna.

Det är på en digitalmätsökare, där man mäter skärpan som på tidigare analoga M Leicor som problemet uppstår! Sätter man Sonnaren på tex en Sony 7R, där man ser skärpan på skärmen, där blir  det inget problem!

Nu har nog den här sk. triplett-konstruktionen, som en Sonnar 1,5 ändå är, kanske ett något större fokusskift än andra objektivkonstruktioner? En Planar-konstruktion har kanske mindre fokusskift?

Den som vet mera om fokusskift på olika objektivkonstruktioner får rätta mig om jag har fel!

Alltså, nya Zeiss Sonnar C får ett tydligt fokusskift på en digitalkamera där skärpan ställs med en mekanisk/analog avståndsmätare, som på en Leica M9!

På en digitalkamera, där skärpan ställs på en skärm, eller på en inspeglad digital bild i sökaren som ges av objektivet, så uppstår inte det här fokusskifteproblemet! 

Så borde det vara va? Eller...?

Så det bästa, tycker jag i alla fall, de e att använda Zeiss Sonnar C 1,5/50 mm på en analog M Leica!
Typ Leica M6! :)

/Bengan

 

Ps. Här är litet intressant som tangerar ämnet!
http://artaphot.ch/sony-nex/altglas/320-nex-5n-und-klassische-50mm-zeiss-leitz-objektive

 

 

 

Inlagt 2014-09-15 07:44 | Läst 1852 ggr. | Permalink
Eller att sätta den på en Zeiss ZM. Funkar finfint =)
Svar från Benganbus 2014-09-15 09:08
Helt rätt Thomas, man får se det som det är, de e en analog optik för Zeiss Ikon, eller Leica M6! :)
/B
Just för en klassisk mätsökarkamera är det oerhört viktigt att optiken inte har fokusskift. Den gamla Sonnar 1,5 har inte heller det, och det skulle vara högst förvånande om den nya verkligen skulle ha det (det gnölas så mycket på nätet). Om fokusskift inte uppstår vid användning på en klassisk mätsökarkamera, så lär det inte uppstå på någon annat håll heller. Vad jag menar är att om skärpeplanet ligger rätt med mätsökaren vid alla bländare, så lär inte heller den bild som uppstår via projicering kunna visa något annat - oavsett vad den projiceras mot.
Svar från Benganbus 2014-09-15 12:07
Jag e inte så bra på det här med optik, men det är flera nätskrivare, som verkar seriösa i alla fall, som har synpunkter om fokusskiftet på den nya Sonnaren! Här e en tex:
http://lavidaleica.com/content/zeiss-c-sonnar-t-1550-zm

Å längre ned i texten finns en rubrik, Focus Shift?
syntax 2014-09-15 13:24
Tja - man kan ju undra. Om man bygger ett sådant ljusstarkt objektiv för en mätsökarkamera borde man ju lägga maximalt fokus på full öppning, och sedan låta det ökande skärpedjupet täcka fokusskiftet vid nedbländning?
Den historiskt hänvisande optiska motiveringen håller inte heller, då den gamla Sonnar 1,5 alltid sätter skärpan mitt i prick på full öppning.
Svar från Benganbus 2014-09-15 18:49
Peter!
Det finns instruktioner på nätet hur man flyttar fokus på den här optiken! :)
Det verkar finnas några shims att spela med i optiken!
Om jag inte minns fel, så flyttar man den bakre delen av objektivet!?
/B
syntax 2014-09-15 19:15
Det skulle alltså bli baklinsinställning istället för frontlinsinställning på en triplett... :-D
Det är mycket man blir undfägnad med på nätet minsann! En gång läste jag att när man vill få igång en Contax II/III, så skall man ha en liten oljedosa med smal pip. Denna sticker man sedan in vid öppen ridå, i det lilla mellanrummet där man skymtar ridåbandet. Sedan trycker man ett par gånger. Fix och färdigt!!
Världen är full av optimister... ;-)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg