Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2435 / Att rösta blankt, kan det va nå't?

 

 

Stadsbiblioteket..

 

Jag har några vänner, litet överåriga, pensionärer alltså, som säger att dom skall rösta blankt! Och försöker få mig att också rösta blankt! Dom säger, de e ju inget parti som tar våra frågor på allvar, tex den dåliga åldringsvården (och åldringssjukvården) och att en pensionär betalar mer i skatt än den som arbetar!

Nåja, jag känner pensionärer som arbetar, trots att dom e över 65 eller närmare 70, och får jobbskatteavdraget, och då får dom mindre skatt, och kommer väl i skattenivå med dom som arbetar. Men nu orkar inte alla arbeta efter 65, det kan väl vara ett problem...

Så en sammanfattning, om det nu inte finns nå't parti som vill göra nå't åt den här ojämlikheten, vem skall man då rösta på?

Nu säger en av dom som skall blankrösta, vad e problemet, jag röstar ju! Å måste man rösta på partier man inte gillar? Eller skall jag kasta tärning, och se vilket parti jag skall rösta på? Å röstar många pensionärer blankt, då kanske partierna får nåt att tänka på framöver, för vi är en stor grupp!

Å säkert provocerande funderingar för många! Att rösta blankt alltså! Men dom röstar ju i alla fall, får man väl säga till deras försvar! Dom ligger ju inte på soffan! Å måste man rösta på ett parti även om man inte hittar nå't parti som driver ens frågor?

En av dom här pensionärerna hänvisar till en artikel i DN också!

 

 

Så det ser inte så lovade ut framöver för pensionärer! Gäller även arbetslösa och sjukskrivna såklart, de övriga i utanförskapet!

Ok, de va det om det!
Funderingar så här dagen innan! :)

Och sannolikt aningen provocerande funderingar! Tänk om alla skulle göra så! Rösta blankt alltså! Nu e inte risken så stor, inte i Sverige i alla fall, här e vi lydiga, i konsensus! ;) Å så har vi väldigt bra partier! Proffsiga och bra! Så ta det nu lugnt, inget speciellt händer, det blir som vanligt i morgon!

/Bengan

Ps. Det här med blankrösta, de kanske handlar om nå't annat också? De e kanske e för dom som inte känner igen politiken numera? Inte hittar några ideologier längre!
Utan tycker att det blivit som  "politiska varuhus", som bjuder ut färdigförpackade varor till billigaste lockpriset inför valet!?  Vad vet jag?

 

Inlagt 2014-09-13 09:24 | Läst 2515 ggr. | Permalink
Tur att jag förtidsröstade i år. Efter att ha sett/hört alla dessa fjöntiga partiledardebatter så skulle jag nog också kunna tänka mig att rösta blankt. Vad hände med SPI, finns inte de kvar? Här i Helsingborg åkte de ur kommunfullmäktige förra valet.
Hur ska partierna förstå att det är pensionärer som avstår?
De kan ju tro att de är de vanliga soffliggarna som blivit fler.

Att inte rösta är inget alternativ för mig, (jag är ju inte pensionär heller ;-) )
Har jag inte röstat kan jag ju inte klaga senare ;-)
Bättre att rösta blankt än att inte rösta alls. Då visar man ju att man verkligen vill rösta och att man tycker att det är viktigt, men att inget vettigt allternativ finns att rösta på. För mig skulle dock en blank röst kännas som att jag ger bort en röst till dem som jag absolut aldrig skulle kunna tänka mig att rösta på. För övrigt så tycker jag att det är helt ok att de som arbetar får lite mer än de som inte arbetar, hur skulle det annars sluta?
Rösta blankt är inte så dumt. Var väl för 2 val sedan nu som dessa röster började räknas. Innan "ströks" en blankröst, nu förs den in i statistiken. Så i fallet att blankröster når 3-4% så kommer detta att synas. Vilket förhoppningsvis uppmärksammas av våra politiker =)
Att de icke arbetsföra får sponsra den unga, friska och arbetsföra delen av befolkningen är en mycket cynisk ekonomisk politik förd av mycket cyniska politiker. De som gynnas av den förda politiken hoppas naturligtvis på fortsatt maktinnnehav av de kalla, cyniska politikerna. Vad har vi andra, de missgynnade, att hoppas på? Har cynismen även spridit sig till oppositionen? Är det segregerade samhället den enda vägen, slutmålet? Eller finns det andra sätt att bygga ett samhälle? Kan inte ett sammanhållet samhälle, där människor känner samhörighet vara en god idé? Förmodligen är det helt ute att tänka i de banorna nuförtiden. Det egna jaget är det enda som gäller och vikänslan finns väl snart kvar endast inom korpidrotten. Blankröstning kan var en effektiv protest om det genomförs av många. Lågt valdeltagande ett annat. Jag kommer naturligtvis att rösta, och det blir inte blankt.
I Sverige är det meningslöst att rösta blankt. Betyder ingenting. Efter räkning försvinner blankrösterna, de räknas inte när procenten ska delas ut. Samma som att låta bli att rösta med andra ord. Istället borde de räknas in i procenten, för när en stor del visar sitt missnöje med politikerna och röstar blankt, kommer ingen konstellation att kunna regera. Då måste man utlysa nyval och politikerna får gå hem och göra om sin läxa så att fler röstar på dom.
Snapphane 2014-09-13 14:37
Som jag sade innan så redovisas blankrösterna numer - taget direkt från Valmyndigheten:

"Om du röstar blankt, dvs. lämnar valsedeln tom, räknas den som en blank röst vid sammanräkningen. En blank röst räknas som ogiltig och påverkar inte mandatfördelningen mellan partierna. Valmyndigheten och länsstyrelserna redovisar hur många som röstat blankt."

I teorin kan alltså 99.9% rösta blankt, 1 på S och 1 på M. S och M får då 50% av platserna var. Men att 99.9% säger tack men nej tack, sätter väl åtminstone fart i baken partierna.

Dock i förhållande till att t ex stoppa SD, så hjälper inte en blankröster. Då kan det vara bättre att t ex rösta på F!, PP eller Djurens Parti. Får dessa 1% så slipper stackarna ränna runt och lägga ut valsedlar nästa år =)
Jag tycker att du ska rösta, på det du tror på.... Och även pensionärer lever ju, handlar mat, resor etc... Så även om jag förstår att pensionen är viktig, så finns det mer. Det vore väl rimligt med samma beskattning på pension som arbetsinkomst, något att jobba för... Men det finns som sagt annat i er vardag också... Gör ett val, oavsett färg... :)
Blankrösta är en klar markering att man inte accepterar de partiprogram som erbjuds. Själv tycker jag att det här valet är extra knepigt med för mig många viktiga frågor och otillfredsställande problemlösningar. Jag har röstat sedan jag fick rösträtt men det kanske är tid för en blank.

/Stephan



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg