Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2167 / Det är viktigt att motionera slutaren på en Leica! Till skillnad mot en digitalkamera?

 

 

Vi som fotar med analoga Leicor känner nog till det här, att om en Leica får ligga stilla för länge så kan slutaren börja att konstra! De e en erfarenhet som nog de flesta Leicaägare har. De långa tiderna e känsliga för vila men även tusendelen. Nu brukar man kunna "köra" loss tiderna, mao med att använda slutaren ett tag, men funkar inte det efter nå't hundratal exponeringar, då gäller service!

Jag vet inte om typ slutaren på Leica M9 kräver motion, men det borde den väl göra? Nå'n digital Leicaägare som vet? En "vanlig" digitalkamera, borde ha det motsatta problemet, många exponeringar sliter väl på slutaren?

Så att motionera kameran/slutaren på en Analog Leica, det mår den bara bra av! :)

Och då kommer såklart en följdfråga! Ursäkta! Fotografen då, behöver hen motioneras? :)

Jag tror det! För en bra kondition, en bra syresättning av hjärnan ger nog ett bättre tänkande och även bildtänkande! Och man blir nog även en lugnare och positivare uppenbarelse, tror jag, och då får det kreativa tänkande kanske mer plats! De e som i skolan, där e det också tankearbete. Så en bra kondition hos fotografen främjar nog tankearbetet på ett positivt sätt! Å då även kreativiteten! Och jag har läst att även människor som e litet deprimerade, kanske vinterdeprimerade, kan känna sig bättre efter motion! Jag gör det i alla fall!

 

Och jag har nyss lastat/lossat 2 x 52 säckar á 16 kilo! Och mår ganska bra just nu! Men är kanske litet trött! Men snart e det en försenad lunch och en halv öl, då blir allt väldigt bra! :)


Å hjälper inte motion, då e det service som gäller även här! ;)

 

Å så de här väskorna från Kina. Man kan väl se den som ett litet kameraskydd, med bra grepp?
Ett slags "Always ready camera case" i alla fall!

/Bengan

 

 Postat 2014-01-09 14:10 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 2166 / Att förbereda en Leica inför vintern! Eller det e viktigt att ta sin fotografi på allvar!

  

De flesta har nog förstått att bistrare tider väntar framöver, eller att vi nu går in i en svalare kallvädersperiod! Och vi som kommer att fortsätta med ett vinterfotograferandet, vi kan förbereda oss på flera sätt, bla genom att sätta varmare kläder på kameran! :)

Jag har fått hälp av Olle Janson från Ellens fotografiska, med införskaffandet av vinterutrustningen. Olle har internationella kontakter! Och de här vintergrejerna har jag bloggat om tidigare, för det e en fattig kinesisk bonde inblandad, även om några fritänkare på Fotosidan inte vill tro det! ;)

 

Här ser ni de värmande grejerna på kamerorna!

En liten tråkig notering i sammanhanget, de e att Olle tyvärr har skadat sig i foten! Enligt normalt icke bekräftade uppgifter, eller kalla det obekräftade, blev han skadad vid en landning! ;) Ni vet kanske att Olle gjort rymdskutt tidigare? Har visat det i en blogg! Men tillfrisknandet verkar gå bra, Olle va på Ellens igår med kryckor för att slippa frånvaronotering!

Hur som helst, ett litet vintertips för er som tar fotograferingen på högsta allvar! :)
Och tack för hjälpen Olle! Nu kan vintern äntligen få komma!

/Bengan

 

Ps. En annan finess med snö och vinter, de att Roffe i stort sett kan kuta rakt in i huset utan en mellanlandning i badrummet för en fotdusch! :)

 

 

 Postat 2014-01-09 08:28 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 2164 / Dagens läsning, om fotografi och en del annat oroande!

 

 

Men en stor del av den oroande läsningen håller jag för mig själv, för det kan ibland bli upprörda känslor även här på Fotosidan! ;)  Och jag vill att alla skall ha en lugn start på dagen! 

Men kan väl i alla fall berätta att det e stora grejer Pg i Nyköpings skolor from idag. Man slutar servera kött i skolorna på onsdagar! Det här beslutet har såklart väckt upp heta känslor och även protester, bla frågan om hur barnen skall orka med skoldagen, samt att beteckningen en "köttfri dag" är kränkande mot köttproducenterna! Men man har som en extra säkerhet bestämt att utvärdera det här försöket efter ett år!
"Tror det e mycket viktigt att utvärdera det här försöket med konstiga onsdagsmatvanor så vi inte halkar ned ytterligare i Pisa-undersökningen", så skulle nog stadsläkaren August Tert ha uttalat sig!

Vad gäller foto, och det sk Fotografiska samtalet, så va det en intressant artikel i DN i går, "Foto mellan verklighet och fantasi" Ni som kan er fotohistoria förstår nog vad det här till en viss del berör! Men inget är nytt, nya tekniska landvinningar har alltid utlöst nya estetiska vågor! :)

Och idag e det Ellens fotografiska!
Väl mött runt 15-tiden!
/Bengan

 Postat 2014-01-08 07:47 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2164 / Att fotografera, de e nog mycket en materialsport numera, de kommer man nog inte ifrån!

 

Det här har ni hört förut, och jag läste det i en blogg nyligen, så det blev en påminnelse liksom, och det stämmer nog för de flesta, fotografering är mycket en materialsport, och nu menar jag inom amatörfotografin såklart, och det har blivit ännu mera materialsport med den kameraomsättning som numera kan ske med den moderna digitala tekniken! När minneskortet e fullt, köp en ny kamera! ;) 

Å så kanske man numera kopplar ihop fotoskickligheten med vilken/vilka kameror fotografen har. Tänker på det ibland när jag tittar i kameraväskorna här på FS...?
Men ursäkta, de va inte snällt sagt, en full kameraväska kanske betyder nå't helt annat?

Nåja, jag tycker nog att många samlar på kameror i stället för att fota med dom! Ingen nämnd, ingen glömd! ;) Och kameratillverkarna hänger självklart på!  Så det e mycket material i den här sporten, å kanske väldigt, väldigt liten verkstad! Men det här speglar nog oss nutidsmänniskiskor i vår del av världen, det gäller att hänga med, med nya prylar, så man inte kommer efter, vad det nu e man kommer efter med?

I dag skall jag ned i centrum i Gnesta och fota hålet i marken! Hålet där telefonhytten en gång stod! (Se den upplysta grejen ovan) Innan nå'n lägger igen hålet där uppenbarelsen stod!

"Fåfängligheters fåfänglighet! säger Predikaren. Fåfängligheters fåfänglighet! Allt är fåfänglighet!"
Som sagt, för det här hålet e nog borta snart de också!

/Bengan

 

 Postat 2014-01-07 07:36 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2163 / Beata Bergström, fotograf på Dramaten.


 

 

Idag kommer ingen DN eller SN i brevlådan så jag får hitta något annat att läsa till morgonkaffet! Nu finns ju de här tidningarna att läsa på webben, jag vet det, men jag gillar inte att läsa morgontidningar på webben till morgonkaffet, och då känns det helt Ok att bläddra i nå't annat i stället, tex i en fotobok! Ombyte e bra!  ;)

Orsaken till att jag tog fram den här boken de va ett tips från en mycket duktig elev på Ellens fotografiska, Leif Liard! Leif sände mig en länk till en artikel om Beata Bergström i Svenska Dagbladet! Tack för det Leif!
Nu fick jag länken sänd till min mobil, min mobil som är från 2003, så jag va tvungen att försöka lägga länken i en annan "apparat" för att kunna läsa den här artikeln! :)
http://www.svd.se/kultur/jag-mar-lite-illa-av-att-tala-om-bergman_8868078.svd

Jag tror ni även kan se kameran som Beata använt på Dramaten via artikeln i SvD!

Och som jag skrivit i en recension tidigare om Beata Bergströms bok här på Fotosidan, "Beata Bergström var anställd på Dramaten 1953-1976 som teaterfotograf. Beata Bergström bröt mot konventioner och stela attityder i sitt nydanande fotograferande! Hon var besatt av ögonblicket, så hon fotograferade det! Beata Bergströms inflytande kan idag spåras i skyltskåp och teatertidskrifter över hela världen..."
 http://www.fotosidan.se/reviews/viewproduct.htm?ID=8263


Ha en fortsatt god fortsättning på det nya året!
/Bengan


Ps. Ibland tycker jag vi i Sverige glömmer bort våra svenska fotografer och istället radar upp våra sk fotokunskap om alla utländska idoler!? Men det e väl som det mesta vi gör, vi glömmer ibland bort,  eller har svårt att se det mera näraliggande!

 Postat 2014-01-06 10:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg