Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2167 / Det är viktigt att motionera slutaren på en Leica! Till skillnad mot en digitalkamera?

 

 

Vi som fotar med analoga Leicor känner nog till det här, att om en Leica får ligga stilla för länge så kan slutaren börja att konstra! De e en erfarenhet som nog de flesta Leicaägare har. De långa tiderna e känsliga för vila men även tusendelen. Nu brukar man kunna "köra" loss tiderna, mao med att använda slutaren ett tag, men funkar inte det efter nå't hundratal exponeringar, då gäller service!

Jag vet inte om typ slutaren på Leica M9 kräver motion, men det borde den väl göra? Nå'n digital Leicaägare som vet? En "vanlig" digitalkamera, borde ha det motsatta problemet, många exponeringar sliter väl på slutaren?

Så att motionera kameran/slutaren på en Analog Leica, det mår den bara bra av! :)

Och då kommer såklart en följdfråga! Ursäkta! Fotografen då, behöver hen motioneras? :)

Jag tror det! För en bra kondition, en bra syresättning av hjärnan ger nog ett bättre tänkande och även bildtänkande! Och man blir nog även en lugnare och positivare uppenbarelse, tror jag, och då får det kreativa tänkande kanske mer plats! De e som i skolan, där e det också tankearbete. Så en bra kondition hos fotografen främjar nog tankearbetet på ett positivt sätt! Å då även kreativiteten! Och jag har läst att även människor som e litet deprimerade, kanske vinterdeprimerade, kan känna sig bättre efter motion! Jag gör det i alla fall!

 

Och jag har nyss lastat/lossat 2 x 52 säckar á 16 kilo! Och mår ganska bra just nu! Men är kanske litet trött! Men snart e det en försenad lunch och en halv öl, då blir allt väldigt bra! :)


Å hjälper inte motion, då e det service som gäller även här! ;)

 

Å så de här väskorna från Kina. Man kan väl se den som ett litet kameraskydd, med bra grepp?
Ett slags "Always ready camera case" i alla fall!

/Bengan

 

 

Inlagt 2014-01-09 14:10 | Läst 2569 ggr. | Permalink
Hej,
Vilken snygg kamera med kinesiskt omslag. Den måste ta bra bilder?
Ha det bra
Bob
Svar från Benganbus 2014-01-09 22:22
Tänkte inte så mycket på bilder utan mera på att kameran syns bättre på nå't sätt!
Sannolikt blir det då även en kommentar, "Oj vilken fin gammal kamera du har!"
Och då e isen bruten :)
och jag kan börja berätta hela Leica-historien! :)
/B
Det är väl den rådande retrotrenden som har fört tillbaka den här typen av väskor. De har varit helt ute under många år nu, även om de var en självklarhet förr. När jag skaffade min första systemkamera, en Olympus OM1, fick jag med en snygg brun sådan här väska i skinn, men den kunde man ju inte använda, det var jättetöntigt. "Ever-ready case" hette det, populärt kallat "Never-ready case".
syntax 2014-01-09 19:46
Det var en rätt stollig trend - att man inte skulle använda den skyddande väskan. Bra att den är över nu.
Motion är nog bra för de flesta mekanismer, men blotta tanken på att min M9 (eller min Monochrom) skulle ligga overksam mer än ett par dar (ens i detta tråkväder) känns väldigt avlägsen… Då är det värre med mina gamla digitala hus…. M2:an och II:an brukar dock svara direkt, liksom Leicaflexen, när de får chansen. Rolleiflexen med sin centralslutare är tyvärr värre med….
Svar från Benganbus 2014-01-09 22:18
Men de e väl en liknande slutarkonstruktion i M6 och M9?
Så för mycket vila även för en M9 e inte bra va?
/B
elgenper 2014-01-09 22:52
Säkert inte…. Men vad jag menade är att jag inte kan låta bli att fotografera med dom! Det är alltså inget "tvång" att motionera, utan ett behov hos mig…. Och jag misstänker att Du fungerar ungefär likadant på den punkten.

Det här gäller kameror, dessvärre inte kroppen, måste jag tillägga. Utöver de obligatoriska (och mycket uppskattade) hundpromenaderna plus en rejäl stadsvända en gång i veckan, är egenmotion något jag undviker ;-)

På mitt kylskåp finns ett citat av Christer Strömholm: "Var rädd om Din kropp; undvik all idrott!" Han var en klok man, Christer….
Svar från Benganbus 2014-01-10 00:07
Och jag försöker hemma med att jag idrottade fram till en femton år sedan, så jag borde ha bra grundkondition! :) Tyvärr så finns det en sjukvårdsutbildad glädjedödare i familjen, som påstår att kondition e en färskvara..... :(
Men efter att ha lyft 1664 kg i omgångar dag, så tror jag att jag kan få en enklare vilodag i morgon,
mao att bara gå ut med Roffe, handla och sedan diska! :)
Och kanske en litet längre promenad....
Motion är kul!
I alla fall av äldre kameror. :-)
SD40T-2 2014-01-09 17:37
Även på kryckor? ;-)
Den här fotografen har med stigande ålder börjat bli lite tveksam på 1/1000s. - men 1sekund. går fortfarande fint... :-D
Förstår inte de där väskorna. Det tar ju mycket längre tid att byta film när man har en sådan på. Och hur skulle de hjälpa en att ta bättre bilder? ;)
Svar från Benganbus 2014-01-09 22:12
Fint hantverk påverkar kreativiteten!
Å bättre bilder, bildtänket sitter inte i kameran!
Å det där med att byta film, det problemet får jag ta tag i när det kommer,
men jag kan väl säga att väskan sitter väldigt tight på kameran! :)
B)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg