Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2163 / Beata Bergström, fotograf på Dramaten.


 

 

Idag kommer ingen DN eller SN i brevlådan så jag får hitta något annat att läsa till morgonkaffet! Nu finns ju de här tidningarna att läsa på webben, jag vet det, men jag gillar inte att läsa morgontidningar på webben till morgonkaffet, och då känns det helt Ok att bläddra i nå't annat i stället, tex i en fotobok! Ombyte e bra!  ;)

Orsaken till att jag tog fram den här boken de va ett tips från en mycket duktig elev på Ellens fotografiska, Leif Liard! Leif sände mig en länk till en artikel om Beata Bergström i Svenska Dagbladet! Tack för det Leif!
Nu fick jag länken sänd till min mobil, min mobil som är från 2003, så jag va tvungen att försöka lägga länken i en annan "apparat" för att kunna läsa den här artikeln! :)
http://www.svd.se/kultur/jag-mar-lite-illa-av-att-tala-om-bergman_8868078.svd

Jag tror ni även kan se kameran som Beata använt på Dramaten via artikeln i SvD!

Och som jag skrivit i en recension tidigare om Beata Bergströms bok här på Fotosidan, "Beata Bergström var anställd på Dramaten 1953-1976 som teaterfotograf. Beata Bergström bröt mot konventioner och stela attityder i sitt nydanande fotograferande! Hon var besatt av ögonblicket, så hon fotograferade det! Beata Bergströms inflytande kan idag spåras i skyltskåp och teatertidskrifter över hela världen..."
 http://www.fotosidan.se/reviews/viewproduct.htm?ID=8263


Ha en fortsatt god fortsättning på det nya året!
/Bengan


Ps. Ibland tycker jag vi i Sverige glömmer bort våra svenska fotografer och istället radar upp våra sk fotokunskap om alla utländska idoler!? Men det e väl som det mesta vi gör, vi glömmer ibland bort,  eller har svårt att se det mera näraliggande!

 

Inlagt 2014-01-06 10:30 | Läst 2423 ggr. | Permalink
Jag läser Sydsvenskan på iPad. Kostar bara hälften och är ekologisk. Mycket behändigt på frukostbordet, tar ingen plats och tekniken vänjer man sig vid efter "21 dagar" :-) Dessutom får bilderna en bättre upplösning än i papperstidningen och jag kan köra tidningens videoklipp.
Men det blir inget pappersprassel som många gillar :-)
Sverige har och har haft mycket duktiga fotografer, men gräset är alltid grönare på andra sidan staketet.
Samma med kompositören Franz Berwald. Hade han varit tysk eller österrikare, så hade han uppskattas mera. Samma gäller för tysk-svensken Joseph Martin Kraus som bodde i Stockholm istället för Wien.
Mina favoriter bland svenska fotografer är av olika anledningar Sune Jonsson, Hans Strand och Claes Grundsten bl a.
Jag har försök aktivera min digitala prenumerationen tidigare, och försökte nyss för min fru ville läsa DN i sin lap, men "DN svarar", "lösenord och epostadress överensstämmer ej!"
Har fått det här svaret tidigare via försök till inloggningen hos DN,
och fått svar från DN, "Nu skall det vara fixat!"
(Tror jag vet va det handlar om, men känner mig litet trött på att upplysa DN om varför inte inloggningen funkar för mig, ursäkta!)

Jo vi i Sverige är, och har alltid varit inspirerade/imponerade av det utländska, även i foto,
och ibland kan man nog kalla det här ständiga utlandsberoendet för dålig självkänsla! ;)
Wolfgang 2014-01-06 11:24
Jag har också haft problem med lösenord hos Sydsvenskan i början, men nu funkar det bra.
Mina barn, bekanta och vänner reser alltid söderut, medan jag för det mesta har rest inom Sverige eller Norden. Jag tycker också om att utforska min nuvarande och förra hemmiljö, vilket kanske beror på att jag har blivit äldre :-)
Och så gillar jag Leica, har haft en M6:a som jag ibland drömmar om.
Beata Bergströms utställning visas fortfarande på Musik- och Teatermuseet http://statensmusikverk.se/musikochteatermuseet/utstallningar/aktuella-utstallningar/foto-beata-bergstrom/ Om du inte sett den tycker jag det är läge för en utflykt dit. http://www.profiler.nu/utstallningar-med-bilder-gjorda-pa-projektor/

Sedan är det ju bara en rask promenad bort till Hans Geddas utställning på Fredsgatan. Då har du täckt in två av de svenska fotografer som borde fått större uppmärksamhet.
Svar från Benganbus 2014-01-06 19:14
Tack för påminnelsen Stefan!
Har sett Beata, men skall se henne igen, och så Gedda såklart!
/Bengan



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg