Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2061 / Fika på Ellens i går som det sagts tidigare i en blogg! Och olika stationer/grupper!

 


Och det va trevligt som vanlig, och så hade vi litet olika stationer eller intressehörnor i går på Ellens.  Så en stor del av kvällen behandlade den sköna konsten att framkalla film, bla då en analog M Leica kommit till Södertälje nyligen, och en repetion av framkallningsrutinerna behövdes för Leicainköparen. På den här stationen fick man gå fram en och en och titta på kameran! 

 

Vi satt i olika grupper alltså, eller kalla det stationer, Affe fanns där som kunskapskälla! Affe visade även vilken kamera man lämpligast bör ha vid analogfoto!  Leica MP!  ;)

 

De va flera som ville höra om framkallning av film! På den här stationen satt flera länge! De e kanske en trend som kommer, att framkalla filmen själv?

 

 

Å här e nästa grupp/station, där man diskuterade framkallningstider och temperaturen på framkallaren! Här är det temperaturkurvan kontra ökad känsligt som diskuteras! ;)

 

 

Man va väl inte helt överens om dosagiteringen per minut i den här gruppen, men en kompromiss blev det till slut vad jag fattade, eller hur Leif?

 

 

Se'n när vi inte fick vara kvar på Ellens längre, så tänkte vi gå och gästa Gert på Svenska Kort, men han hade stängt redan 18.15!?

Men som sagt, det va trevligt i går.

Så va det med det!
/Bengan

 

Ps. Men en liten underlighet inträffade under em på Ellens, en man kom in och höll fram en skylt/pappskiva över bordet till oss med en text som vi skulle läsa. Det handlade om ett slags tjuvtiggeri!  För under den här skylten såg jag några trevande händer som försökte känna i fickorna på en jacka som hängde på en stol, som just då skymdes av skylten!  Men vi visade bort mannen ganska snabbt! Tråkigt att behöva vara på sin vakt inne på ett kafé numera.

 

Attenzione!!

Så tänk på det här med ev pappskyltar som man håller fram, det kan hända saker under skylten som man inte ser.  Sist jag såg den här tekniken de va i Italien för en tjugofem år sedan.

 Postat 2013-10-24 08:59 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2060 / Ursäkta, två bloggar alldeles efter varandra! Men de e viktigt, de handlar om Mörv!!

 

Nyss när jag va ute med Roffe så tänkte jag på den månad som snart kommer, Mörv!  Mörv är enligt tecknaren Jan Berglin månaden mellan november och december eller om man vill, "ett mycket långdraget november där allt mörv bara drabbar en som en sorts förbannelse från tristessens träsmakigaste träskmarker. I månaden mörv är det dags för fyllnadsinbetalning och rotfyllning och att kolla födelsemärken på vårdcentralen"...
Eller den tiden då man trycks ned av en jättestor blykeps över huvudet....

Tänkte på Mörv när jag tog den här bilden här ovan!

Hoppet e nog att tända ljus i mörkret, olika sorters ljus, levande ljus, intresseljus, ölljus, bildljus, tills snön kommer och hjälper till med upplysningen, å se'n e det bara en liten kort väg kvar till våren! Och sen kommer sommaren!!  :) 
Men så kommer ju hösten tillbaka igen...

Man kanske då ändå skall gilla nuläget på nå't sätt...!?
Här å nu liksom...
Även om det känns aningen segt för tillfället..
/Bengan

 Postat 2013-10-23 11:13 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2059 / Funderar på en ny kamera... för en ny kamera kanske kan hjälpa mig att bli en bättre fotograf?

 

Gammal bild från X 100

Ibland känner jag mina begränsningar, i alla fall inom fotografin! ;) Och efter att ha läst på i litet i olika reklamsammanhang, även här på Fotosidan, så verkar lösningen vara att skaffa en ny kamera!? "Utveckla din kreativitet med den nya XPD-kameran!" Så kan man nog enkelt sammanfatta budskapet!

Så en äldre kamera, nå't år gammal i alla fall, blir ofta är en ganska stor begränsning eller tom en kreativ belastning!? Även om den kanske inte är gammal tekniskt, så är den i alla fall gammal! Och att gå omkring med en ett till två år gammal kamera, man kan komma i obalans liksom, och en konstnär i obalans, skapar absolut inga bra bilder! Och kompisarna säger, "Va, har du kvar den där gamla kameran!?" De blir mycket negativt samlat på ett ställe liksom!

 

Gammal X 100 bild!

Jag har som sagt läst och då helt klart fattat att man utvecklas som fotograf med en ny och fräsch kamera! Visst e det häftigt, att kunna köpa  en kamera som utvecklar mig som fotograf! Kurser och skola och långa föreläsningar om foto, släng dig i väggen! Nu e det moderna tider!

 

En till ganska gammal bild, som är tagen med numera ganska långsam och omodern kamera!


Så jag har planer! I dag skall jag köpa ett nytt minneskort hos Gert och ladda ned en ny mjukvara till min Fuji X100! Se'n skall ni få se på bilder!! Visst e den nya tekniken fantastisk! Allt va inte alls bättre förr! 

/Bengan


Ps. Jag vill inte verka tjatig, men närminnet verkar också bara bli kortare och kortare numera, så en påminnelse! I dag 15.00, Ellens fotografiska på Tårtan! Väl mött!

 Postat 2013-10-23 08:39 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 2058 / Undrar när det kommer en ny mjukvara till min Leica IIIc så den blir litet snabbare?

 

 

Nåja, det kanske dröjer till Leica IIIc, men till min Fuji X100 har det visst kommit en ny mjukvara, jag får väl ladda in den så jag kan börja använda kameran! ;) Kameran har ju varit så väldigt våldsamt långsam tidigare att jag knappt kunna använda den! ;)

 

Vad gäller annat viktigt här i livet, så e det Ellens i morgon, påminner om det för säkerhets skull!

Vad nytt från Rohan annars! Jo jag va i stan'n i dag, Stockholm alltså, besök på S:t Görans ögon, och tyckte jag tagit till bra med tid för att hinna.Å så lagt på en timme på det!
Från Gnesta med bil-motorväg-ingen rusningstrafik till Rönninge, 45 minuter.
Det tog 1 timme och 15 minuter, en fil bara vid motorvägsbron!

Och så pendeltåg Rönninge-Centralen, 40 minuter!
Det tog 1 timme och 14 minuter. Två inställda tåg!

Så det va bara å ringa S:t Erik och säga att jag blir tyvärr försenad!

Tänkte fota litet i sta'n efter sjukhusbesöket, men Roffe ringde och undrade va jag höll hus,
så jag åkte nästan direkt hem!

 

Senhösten e ofta fin i fjällen

Och i morgon så e det Ellens som sagt!

/Bengan


Ps. Va faktiskt inne fem minuter i Skidbytarboden på Flemingatan för å se om dom hade nå't begagnat i telemark. "Nä inte så gamla saker" sa dom... ;)

Men det här svarar nog också på frågan varför det går åt pipan med miljön på den här planeten! Alla skall ha nya grejer hela tiden, å ny miljöbil varje år! Å det blir fler och fler på planeten som skall ha nya grejer hela tiden! Jag tycker jag har jättekul med mina läderpjäxor och femton år gamla telisskidor...Och en analog Leica...  Visst e det underligt? ;)

Å nyss va det sommar, de e väl också konstigt!

 Postat 2013-10-22 19:04 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2057 / Nostalgiblogg med skidåkning, M Leica och 35 mm. The Zombie-Skier!

 

Första officiella Telis-VM i Hemsedal.

I förra bloggen om humor och att inte ta sig själv så allvarligt, så visade jag den här bilden på en telemarks-skidåkare. Å varför jag tog just den bilden till bloggen, vet inte, den bara låg där i en mapp. Men nu när jag tittat på den några gånger som kommer minnen! Varning alltså, minnesblogg!

De va en gång för länge sedan, då jag började åka Telemark! Tror det va på 1980-talet. Innan hade jag jobbat som skidlärare, fuskat som skidtränare på Skidgymnasiet i Järpen, samt tävlat en liten liten aning i slalom. Och när man åker skidor mycket, nästan varje dag, så vill man gärna pröva på nå't nytt, och äntligen få börja ramla igen! ;) Och sedan några år tillbaka så va Telemark på modet bland personalen i Åre! Så det va bara å haka på! Fick åka med de bästa telisåkarna, så jag ramlade ganska mycket i början.

 

Vi åkte telis på sommaren också, här e slutet på skidbacken uppe vid Galdhöpiggen i Norge.

Se'n blev det VM i Hemsedal, någon som jag kände antydde innan att jag kunde få åka i landslaget, för det va inte så många från Sverige som va anmälda, men jag tackade nej då jag inte va riktig klar över hur jag skulle kunna komma till Hemsedal från Stockholm. Men dagen innan bestämde jag att jag skulle hyra en bil och åka, men då va det försent att anmäla sig, så jag va bara skidåkande åskådare! Kanske lika bra det! ;)

 

Storulvån för en tjugo år sedan.

Hur som helst, kul, och mycket intressant att se det första officiella VM för Telemark. Och känna litet på banan! Kommer tyvärr inte ihåg året riktigt! :)

Och en M Leica med 35 mm va alltid med, både när jag jobbade som skidlärare och senare när jag åker Telis. Oftast hängande runt halsen! :)

 

Redan i Hemsedal började åkarna från USA visa vad som komma skulle, med plaststöd på skorna. Norrmannen till vänster visar mer den Nordiska normen just då.

 

Som sagt, utrustningen kunde man även gå på tur med!

Vi åkte då med Rottefella-bindning, Asolo läderskor, mao en utrustning som det även gick att gå på tur med. Se'n kom det plastgrejer, utlösningsbindningar, carvingskidor osv, osv även i Telis....
Men de blev inte riktigt min grej liksom, så jag kör fortfarande med en slags telisfjällskida, och läderskor, Asolo och Rottefella-bindning, men med utlösningsbindning. Jag brukar säga, ute på fjället skall du inte bryta benet, i pisten e alltid ambulansen nära!

De e därför jag känner mig som en skidåkande Zombie med mina äldre Telisgrejer varje år i Maj när vi åker till Åre och ser all modern och lätt bergsåkningsutrustning som kommit de senaste åren!
Men som sagt,
de va bilden från VM i Telemark som gav den här bloggen! :)

/Bengan

 Postat 2013-10-21 22:54 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg