Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2057 / Nostalgiblogg med skidåkning, M Leica och 35 mm. The Zombie-Skier!

 

Första officiella Telis-VM i Hemsedal.

I förra bloggen om humor och att inte ta sig själv så allvarligt, så visade jag den här bilden på en telemarks-skidåkare. Å varför jag tog just den bilden till bloggen, vet inte, den bara låg där i en mapp. Men nu när jag tittat på den några gånger som kommer minnen! Varning alltså, minnesblogg!

De va en gång för länge sedan, då jag började åka Telemark! Tror det va på 1980-talet. Innan hade jag jobbat som skidlärare, fuskat som skidtränare på Skidgymnasiet i Järpen, samt tävlat en liten liten aning i slalom. Och när man åker skidor mycket, nästan varje dag, så vill man gärna pröva på nå't nytt, och äntligen få börja ramla igen! ;) Och sedan några år tillbaka så va Telemark på modet bland personalen i Åre! Så det va bara å haka på! Fick åka med de bästa telisåkarna, så jag ramlade ganska mycket i början.

 

Vi åkte telis på sommaren också, här e slutet på skidbacken uppe vid Galdhöpiggen i Norge.

Se'n blev det VM i Hemsedal, någon som jag kände antydde innan att jag kunde få åka i landslaget, för det va inte så många från Sverige som va anmälda, men jag tackade nej då jag inte va riktig klar över hur jag skulle kunna komma till Hemsedal från Stockholm. Men dagen innan bestämde jag att jag skulle hyra en bil och åka, men då va det försent att anmäla sig, så jag va bara skidåkande åskådare! Kanske lika bra det! ;)

 

Storulvån för en tjugo år sedan.

Hur som helst, kul, och mycket intressant att se det första officiella VM för Telemark. Och känna litet på banan! Kommer tyvärr inte ihåg året riktigt! :)

Och en M Leica med 35 mm va alltid med, både när jag jobbade som skidlärare och senare när jag åker Telis. Oftast hängande runt halsen! :)

 

Redan i Hemsedal började åkarna från USA visa vad som komma skulle, med plaststöd på skorna. Norrmannen till vänster visar mer den Nordiska normen just då.

 

Som sagt, utrustningen kunde man även gå på tur med!

Vi åkte då med Rottefella-bindning, Asolo läderskor, mao en utrustning som det även gick att gå på tur med. Se'n kom det plastgrejer, utlösningsbindningar, carvingskidor osv, osv även i Telis....
Men de blev inte riktigt min grej liksom, så jag kör fortfarande med en slags telisfjällskida, och läderskor, Asolo och Rottefella-bindning, men med utlösningsbindning. Jag brukar säga, ute på fjället skall du inte bryta benet, i pisten e alltid ambulansen nära!

De e därför jag känner mig som en skidåkande Zombie med mina äldre Telisgrejer varje år i Maj när vi åker till Åre och ser all modern och lätt bergsåkningsutrustning som kommit de senaste åren!
Men som sagt,
de va bilden från VM i Telemark som gav den här bloggen! :)

/Bengan

 

Inlagt 2013-10-21 22:54 | Läst 2305 ggr. | Permalink
Jag har ett par skidor och pjäxor av den sorten du har. De funkar bra som turskidor även om pjäxorna är litet för hårda, får skavsår efter några mil. I garaget finns också ett par telisar av modernare snitt med tillhörande plastkängor, funkar mycket bättre i pist så klart. Själv var jag en helg i Telemark så klart, bara någon mil från från Sondres hem, på telemarkskurs för sisådär 20 år sedan. Min far lärde mig faktiskt tekniken redan på 60-talet när vi åkte nerför fjällsidorna men jag tror inte jag fick något grepp om det då. Härliga bilder och i Hemsedal har jag varit fler gånger än jag kan hålla reda på sedan första gången runt -76. /Frode
Svar från Benganbus 2013-10-22 19:18
Jag rör mig sällan i pisten numera, så mina äldre skidor funkar bra runt Storulvån på våren!
Kul det här med telisteknik, jag va på främjarkurs i Storlien för en 40 år sedan, och nå'n äldre förmåga visade en konstig utförsteknik på längdskidor att använda i utförsåkning i björkskogen! Men då va jag så slalomfixerad så jag fattade inte vitsen! Omkring 1980 började jag fatta!
/Bengan

Ps. Nu letar jag efter ett par Garmont, telisdojer i läder...
Men misstanken e stor att det nog e försent att hitta ett par i hyfsat skick..
Jag testade telemarktekniken på "vita blixten" när jag gjorde lumpen på 80-talet. Det gick väl sådär ...

Nästa försök var några år senare (med lite mer korrekt utrustning (fast läderpjäxor och turstuk). Det gic väl lite bättre, men aprilskare i Åre var kanske inte bästa tillfället att försöka lära sig nåt nytt.

Sedan dess har jag inte vågat prova igen :)
Svar från Benganbus 2013-10-22 19:20
Skare e svårt om man inte kan åka på ytan!
Går man igenom hela tiden, då e det SVÅRT! ;)
/Bengan
Anders F. Eriksson 2013-10-22 19:23
Just då var det sån elak skare :)

Kanske ska tillägga att mitt senaste par skidor är av storslalommodell och 207 cm långa, så jag har inte riktigt hängt med i utvecklingen ...(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg