Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1999 / Att samla på kameror, på olika sätt! Och det va nog bättre förr!

 


En gång i världen, å det här va för länge sedan, så hade jag bara en kamera! Med ett objektiv! Och en film, med en framkallare, och jag bara fotade! Fattade nog inte att det fanns fler kameror på den tiden!

Se'n började jag läsa fototidningar på "djupet", jag tittade inte bara på bilder, utan såg att det fanns en del andra kameratillverkare, och började fundera på om inte kameran hade en del i bra bilder, så verkade det i alla fall enligt tidningarnas "experter"!

Och så gick åren, och kameraskåpet växte till sig, och så kom jag också i lag med olämpliga fotografer ;) dom som samlade på kameror!

Nu när jag har blivit litet äldre, så börjar jag förstå att bra bilder, det har nog inget att göra med hur många kameror man har, eller hur många bilder man visar, utan det måste beror på något annat! Och inte beror det på om man har den senaste kameramodellen heller, för den senaste kameramodellen blir strax gammal, det tar ju bara nå'n månad numera för en kamera att åldras ordentligt!

Så vad göra?

Tror jag skall tänka litet som förr, även om det låter gammaldags, så jag har börjat rensa i kameraskåpet, och kör just nu med en kamera, även om det är en lånekamera, och tar inte så många bilder heller. Och funkar inte det, så e det nog inte kameran som det beror på, utan då får jag ta ett omtag med kameran jag fotar med, eller ett motivomtänk, så har jag i alla fall bestämt! :)

Ha en fin dag!

/Bengan

Ps. Men när jag fotar Roffe på gärdet, så blir det mest digitalt! De e enklast så! Litet av en hunddagbokskamera liksom!  ;)

 

 

 

 Postat 2013-04-04 10:49 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1998 / Next stop Åre! Med både analogt och digitalt!

 

 


Jag byter källaren mot kalfjället i mitt fotande, så kan man kanske säga! Litet ytterligheter liksom! Men det är ju omväxlingen som förnöjer här i livet! Tex, ena gången fotar man analogt andra gången digitalt, och så i nästa vecka så byter jag källarfoto mot foto på kalfjället!

Jag har hållt på så här nästan hela livet, bytt miljö alltså. Den som kollat på min "Jobb-CV-profil" här på FS fattar! Hoppjerka! :) Men som sagt, ombyte har förnöjt, så har jag tyckt under åren, så nu e det dags att åka skidor!

 

Classic Telemark


Skidor och skidor, i alla fall Telemark! Man går uppför ett kalfjäll i några timmar, se'n åker man ner. Och har man tur så blir det fin åkning utför, men det märker man vid uppgången om det blir fin åkning utför. Vissa år e det blötsnö eller bristande skare, å då åker man inte så bra utför! Knappast alls!

Vi har fått låna en liten koja i Åre på 4-5 rum med balkong och utsikt över Åresjön i söderläge. Det här med balkong e viktigt, då det är där man sitter och återställer vätskebalansen efter en dags hård skidåkning! Ofta med en Imperial Stout av något slag! Man sitter se'n och tittar in i den nedåtgående solen som försvinner bortom Duved.  Å ibland, efter ett tag alltså, om man tittar riktigt noga, så anar man nästan Atlanten bortom Kopperå i Norge! De ni, de kallar jag för utsikt! :)

 

Och utrustningen då, frånsett skidor och stavar, så blir det en Fuji X100 och en M Leica med 35 mm. Nu undrar säkert vän av ordning, varför släpa med en analog kameran med svartvit film på 400 ASA till kalfjället? Ja säg det! ;)

Jag har ju åkt skidor i Åre några år, tror första gången va 1952, och första åren så va det såklart utför i backen, numera säger man ju pisten. Se'n när det började kännas litet instängt, så började jag med Telemark, tror det va 1980? Telemark ger en litet mer space liksom, man kan åka i backen och när man tröttnar på alla människor ;) då sticker man iväg ut på kalfjället eller ut i skogen.

Och nu i April och Maj, så är det området runt Storulvån som gäller. Men det finns faror på fjället även så här års. Ett av det farligaste är om det kommit fram en del barmarksfläckar! Så när man satt på stighudarna, kommit i gång med uppgången mot en fjälltopp, och dyker det då upp en bit torrbacke mitt på fjället, å e det så att det är nå'n som inte har så stor fjällerfarenhet som är med, så kan det lätt låta, "Va fint det va här då, vi kan väl rasta fem minuter innan vi forstsätter."
Ni fattar va, de blir inga fem minuter! Efter en dryg halvtimme, så får nå'n för sig lägga sig ner på liggunderlaget också, efter att först ha ätit upp nästan hela matsäcken! Suck! ;)

Nåja, det här ingår faktiskt i det hela, att gripa stunden som den kommer!

I dag så e det Ellens från 15.00, sedan ned i källaren på Kocksgatan 24!

/Bengan

 

 

 Postat 2013-04-03 08:27 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 1997 / Skall börja rensa i kameraskåpet och så er'e Ellens i morgon.

 

 


Börjar inse till slut att jag inte hinner använda alla mina prylar i kameraskåpet, så jag skall börja avyttra en del till bättre behövande. Börjar med två Nikon-gluggar. En 85 mm och en 24 mm.
85:an på 1,8 är en Nikonklassiker, eller som Peter Braczko skriver i sin Nikon Pocket Book, "This portrait telephoto lens deserves to be called legendary because it is the reason why many proffessional photograpers first turned to Nikon." Det här är den andra versionen, tror den kom 1972, men den har ett löpnummer från den första versionen. Den är fabriksombyggd till AI. Hur som helst, vill ni ha en tidig Nikon-85mm glugg, så är den här.

Den andra gluggen e en 2/24 mm. Den kom 1977 och gillades direkt av press och reportagefotografer för den höga ljusstyrkan.

Kommer att lägga ut de här gluggarna på Fotosidan annonser. Skall även försöka sälja några gäng-Leicor och optik senare, och även tex Jupiter-optik.

Och så är det Ellens i morgon onsdag! Tårtan alltså!  Från 15.00!

Väl mött!

/Bengan 

 Postat 2013-04-02 09:11 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 1996 / Öppet brev till Redaktören på Fotosidan! Ett Bloggförslag så här i början av april!

 

Reflection..


Jag och säkert många andra,  tycker det skrivs för mycket om det analoga i Fotosidans bloggar! Vi tycker det är konstigt att sådan kan få förekomma i en tid då 99 % av oss som fotograferar fotograferar digitalt! Och då tycker jag att det är konstigt att man överhuvud taget får skriva om analogt! Och att öppna en av Fotosidans bloggar och hitta ett innehåll om analogt på morgonen, där går gränsen liksom, för det e ingen trevlig start på dagen! Man mår inte bra! De e för litet ordning och reda tycker jag! ;)

Så jag skulle önska herr Redaktören, att det finns ett bloggfilter här på Fotosidan, så om de här 1% skulle försöka skriva nå'n blogg med ordet analog i bloggen, då slår spärren direkt till! "Du har skrivit det förbjudna ordet! Du får inte blogga på en månad!"

Det skulle inte vara mer än rätt! Då slipper vi läsa det här eländet! :)

Annars e Fotosidan helt Ok! :)

Nomen Nescio

 Postat 2013-04-01 19:23 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1995 / Varför kan man inte få jobba i lugn och ro med sitt fotande?

 


För hela tiden dyker det upp nya saker, å nya kameror, å nya grejer som skall underlätta det hela för oss.  Vadå underlätta!? Alla nya grejer tar ju tid att lära sig, och att komma in i!

De blir som en onödig och tidskrävande omstart hela tiden! Å det tar såklart tid från det konstnärliga!
Tänk om han Harmenszoon van Rijn hela tiden fick försändelser med nya förbättrade färgtuber, och försäljare som hela tiden knackade på Harmenszoon's dörr och berättade att  "Nu minsann finns det ännu bättre färger! Och du Harmenszoon van Rijn kommer att bli en ännu bättre tavelmålare om du byter till de här färgerna! Jag kommer gärna in och visar hur du skall använda de här färgerna!"

Men det e klart, e man inte från grunden litet konstnärlig, då tar det ju inte bort nå'n tid från något...
Tänkte inte på det! :) ;)

Men för oss andra, vi konstnärer! ;)

Allt det här nya och förbättrade som hela tiden kommer, de e bara ett sätt att se till så vi inte utvecklas! Ett sätt att göra oss upptagna med annat än att utvecklas som konstnärer! Och hindra oss att tänka i lugn och ro! Vad är en konstnär? En konsument eller vad...?
"Ny härliga, fantastiska grejer hela tiden! Köp nytt! Va först med det nya!"

Å de e väl inte så konstigt då att det inte blir nå'ra bättre bilder då heller!
Ok, många bilder blir det i alla fall! ;)

Ha en fortsatt fin helg!

/Bengan

 Postat 2013-04-01 10:07 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 

Tidigare blogginlägg