Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1998 / Next stop Åre! Med både analogt och digitalt!

 

 


Jag byter källaren mot kalfjället i mitt fotande, så kan man kanske säga! Litet ytterligheter liksom! Men det är ju omväxlingen som förnöjer här i livet! Tex, ena gången fotar man analogt andra gången digitalt, och så i nästa vecka så byter jag källarfoto mot foto på kalfjället!

Jag har hållt på så här nästan hela livet, bytt miljö alltså. Den som kollat på min "Jobb-CV-profil" här på FS fattar! Hoppjerka! :) Men som sagt, ombyte har förnöjt, så har jag tyckt under åren, så nu e det dags att åka skidor!

 

Classic Telemark


Skidor och skidor, i alla fall Telemark! Man går uppför ett kalfjäll i några timmar, se'n åker man ner. Och har man tur så blir det fin åkning utför, men det märker man vid uppgången om det blir fin åkning utför. Vissa år e det blötsnö eller bristande skare, å då åker man inte så bra utför! Knappast alls!

Vi har fått låna en liten koja i Åre på 4-5 rum med balkong och utsikt över Åresjön i söderläge. Det här med balkong e viktigt, då det är där man sitter och återställer vätskebalansen efter en dags hård skidåkning! Ofta med en Imperial Stout av något slag! Man sitter se'n och tittar in i den nedåtgående solen som försvinner bortom Duved.  Å ibland, efter ett tag alltså, om man tittar riktigt noga, så anar man nästan Atlanten bortom Kopperå i Norge! De ni, de kallar jag för utsikt! :)

 

Och utrustningen då, frånsett skidor och stavar, så blir det en Fuji X100 och en M Leica med 35 mm. Nu undrar säkert vän av ordning, varför släpa med en analog kameran med svartvit film på 400 ASA till kalfjället? Ja säg det! ;)

Jag har ju åkt skidor i Åre några år, tror första gången va 1952, och första åren så va det såklart utför i backen, numera säger man ju pisten. Se'n när det började kännas litet instängt, så började jag med Telemark, tror det va 1980? Telemark ger en litet mer space liksom, man kan åka i backen och när man tröttnar på alla människor ;) då sticker man iväg ut på kalfjället eller ut i skogen.

Och nu i April och Maj, så är det området runt Storulvån som gäller. Men det finns faror på fjället även så här års. Ett av det farligaste är om det kommit fram en del barmarksfläckar! Så när man satt på stighudarna, kommit i gång med uppgången mot en fjälltopp, och dyker det då upp en bit torrbacke mitt på fjället, å e det så att det är nå'n som inte har så stor fjällerfarenhet som är med, så kan det lätt låta, "Va fint det va här då, vi kan väl rasta fem minuter innan vi forstsätter."
Ni fattar va, de blir inga fem minuter! Efter en dryg halvtimme, så får nå'n för sig lägga sig ner på liggunderlaget också, efter att först ha ätit upp nästan hela matsäcken! Suck! ;)

Nåja, det här ingår faktiskt i det hela, att gripa stunden som den kommer!

I dag så e det Ellens från 15.00, sedan ned i källaren på Kocksgatan 24!

/Bengan

 

 

 

Inlagt 2013-04-03 08:27 | Läst 2582 ggr. | Permalink
Rödfilter kan nog va bra på fjället. Det är väldigt ljust annars. Och så får man fin kontrast med mörk himmel mot den vita snön. Som gjort för svartvit fotografering...
Fjällfotografen 2013-04-03 10:29
Tack för tipset, skall börja leta filter! :)
Låter som att du har en god vecka framför dig med sol, snö, skidor, vätska och foto... Kan väl knappast blir bättre!!
Väldigt fin första bild!!! God tur!! //Peter
Din analoga är en bra backup när elektroniken eller batteriet strular i kylan. :-)
Telemark - är inte det lite mossigt? Som gamla tyska kameror typ :)
Telemarksfotografen :) 2013-04-03 23:03
Ungdomarna tycker såklart det e mossigt,
för det kräver erfarenhet och kunskap! ;) :)
Å inga appar finns det till det här heller! :)
B)
Anders F. Eriksson 2013-04-03 23:14
Hehe. Jag testade faktiskt telemark just i Åre nån gång på 90-talet med mindre lyckat resultat. Försöka lära sig sånt på skare i April var kanske inte så lämpligt.
Jag såg namnet ÅRE det gjorde att jag måste kika in. Där har jag upplevt så mycket såväl i backarna som på hotellet på kvällarna.
Ljuvliga tid som jag gärna tänker mycket på....
Gun-Inger
Oss nostagiker emellan, LP-Photo har auktion den här helgen. Många kroppar blir det! Men man måste vara där eller ge ett bra brud !(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg