Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1898 / Fast i Photoshop! Men det är såklart självförvållat! Och så litet om Gnesta-Planket!

 

 


Mao, jag har suttit och jobbar i PS litet då och då under några dagar mellan andra kul grejer! Vi har tex haft besök från Värmland, med övernattning, mycket analog konversation liksom! Och så har vi "kollat" på vinylskivor som vi äldre gör ibland! Högar med vinylskivor, och spelat skivorna, och kollat om skivorna har nå't värde annat än som lyssnar och nostalgivärdet!

Ni som är unga kanske inte känner till skivartister som Elvis Presley, Janis Joplin, Tommy Steele, Aretha Franklin, Viktor Jara, Jan Johansson, John Lennon, Bill Haley, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, artister som va poppis när vi va unga! ;)  Å så e det skönt att bo i villa, man kan ha på VOLYMEN litet!  :)

Å så litet Roffe-aktiviteter såklart! Och som sagt, litet PS då och då! Har tagit mig i kragen nu på det nya året och håller på att gå igenom en del 1960-talsbilder via PS! Dom bilderna kanske jag kan visa litet senare, men hittar även en del nyare bilder bland det gamla. Här kommer en nytagen bild!

Å så e de kanske litet konstigt att bara visa en bild i en blogg när det går att ta många bilder med dagens kameror och nästan direkt kunna lägga upp många bilderna på en gång. De e nog inte riktigt i tiden att bara lägga upp en bild så att säga! Men försök att stå ut med bara en bild är ni vänliga! Kanske kan det även vara en träningssak,  att bara titta på en bild i taget menar jag? ;)

 

 

 

Å vad är det för speciellt med den här bilden då?  För er som inte ser var och vad det är, så är det fotograferat i en fotobutik i Sockholm, där jag stod och talade med Gert, butiksinnehavaren, då han sa: "Vänta skall du få se på ett negativ", och så dök han in i luppen över ljusbordet. Jag hann ta en bild innan han reste sig upp och pekade på ett negativ och sa: "Titta på det här negativet med luppen så förstår du!" 
Och jag förstod!  :)

Fotoutrustning: Leica M2 med Nokton 1,4/40 mm och Tri-X. Tycker den här SC-Noktonen e bra! Det blir litet 1960-tals-stuk på bilder tagna 2012 med den här gluggen!

/Bengan


Ps. Gnesta-Planket som aktivitet kommer med i Gnesta kommuns broschyr över vad som händer i Gnesta i sommar! Trevligt och kul! Men se'n gäller det att hitta några intressanta fotografer till planket också, och det är inte det lättaste! ;)

 


 Postat 2013-01-06 19:15 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1897 / Tur att Photoshop finns för oss analoga! Vad enkelt det har blivit att fota analogt numera! :)

 

 

 


De va en gång för långe sedan då Photoshop inte fanns. Då va det svårt att få bort damm på negativen. Jag kommer ihåg att jag hade en antistatpensel bla, men helt dammfria negativ fick jag sällan, utan det blev ofta nå'n lite prick kvar någonstans på kopian, som man i värsta fall fick pricka i med en pensel och litet retuschfärg.

Nu är det enklare tider, härliga tider! För det mesta går att fixa i PS! Kom att tänka på det här i gär kväll när jag tog bort damm på några negativ, ett alternativ hade såklart varit att skölja om remsan från 1960-talet.

 

 


Passade på att göra en delförstoring av bilden ovan. Skärpan verkar vara hyffsad, men ligger litet för långt fram i bilden, då jag hade fotat med att förinställa objektivet på vad jag tyckte va rätt avstånd. (Fotade mest med höftskott då det annars hade märkts att jag fotade)

 

 

Här ligger nog skärpan.  (Leica M3, Canon 1,8/35 mm, Tri-X i D-76) 

 

De va det om det!   Om Photoshop alltså!  :)

/Bengan

 

 

 

 Postat 2013-01-05 09:07 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1896 / Kommer att tänka på Pastor Jansson, ursäkta, men alla vet nog inte vem jag menar tur nog!

 

 

 


De e nya tider numera, inget är som tidigare, och det är väl det som människor ofta kallar för framåtskridande, även om jag själv många gånger bara kallar det för en förändring! ;) Men nu är det så här, så det e bara å gilla leget, vara sig man vill eller inte, och hitta på något annat att intressera sig för!  För man kan inte snöa in på alla saker man läser om, för då hinner man nog inte med så mycket annat!

 

 

Å vad e då problemet? De e inget problem, läste bara att det verkar vara Disko på Fotografiska snart, och det är väl trevligt!?

 

 

 

 

Annars så tycker Roffe att det va bättre förr, eller i alla fall tidigare i vinter innan det började töa i Östra svealand...

 

 

 

Men nu e det som det e, å inte mycket att göra åt, å då får man försöka hitta på nå't annat! Eller hur Roffe?

 


Läste förresten i dagens DN en artikel av Lena Andersson om cykel och cykelsporten, men håller inte med henne riktigt på alla punkter. Jag tror man måste ha tävlat själv för att ha med sig vissa komponenter som gör att man kan tolka händelser man ser under ett cykellopp, typ Girot! Jag kan tex i vissa fall nästan få en fysisk igenkännandekänsla när jag ser en grupp cyklister sitta och köra några mil uppför via bilder från Tv. Och så kan jag ofta se det finstilta, som kommer smygande, kalla det trötthet, som kan vara avgörande! Jag tror det är lättare att se saker som man tidigare upplevt själv!  ;)


Ok, de va de om de, och att det verkar vara disko på Fotografiska, om jag fattat det hela rätt!


/Bengan

 

 

 Postat 2013-01-04 09:27 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1895 / Kan en ateist gilla Jesus? Och vad är medvetande? Och snart Ellens igen!

 

 

 

 

 

Hiss B

 

Men jag börjar med det mest jordnära, första fotofikat på Ellens bageri 2013! Terminsstart sker onsdagen den 9:e januari 2013 omkring kl. 15.00 på kafe Tårtan, Gata Horns alltså!
Medtag behövliga imagestärkande attribut, kan vara allt från kameror till eget imponerande vetande och kunskap!

Så där ja, nu borde de flesta elever har fattat dag, tid, plats och år, fast man kan aldrig vara säker! ;)

 

Vad gäller Jesus och medvetande, så handlar det om två olika saker, två olika ämnen alltså.
Jag är intresserad av Jesus som historiskt person och hans budskap, även fast jag anser mig vara ateist. Jag läser just nu hur den tidiga katolska, allmänna kyrkan, växte upp och vilka diskussioner det va mellan olika grupper inom Jesus-rörelsen innan man valde olika vägar.

Vad gäller det andra ämnet jag läser om, medvetandet, vårt medvetande alltså, så vet vetenskapen och forskningen inte så mycket om det! Man vet mycket om kemiska och elektriska sinaler i kroppen, men har inte en susning om hur det här fungerar så vi kan tänka på händelser som varit, eller fantisera på händelser som vi tror skall komma och dessutom se det i bilder!
Spännande va?
En annan fråga kan också vara, vad skall vi ha det här medvetandet till?
För egentligen behövs det inte, och ofta ställer det bara till besvär! ;)

Så bloggen handlade om tre saker i dag, Ellens, vår kyrka och vårt medvetande,
fast det va litet kortfattat! :)

Om det här kan man läsa om på internet, men tänk på att det finns många charlataner i de här ämnena! Även på internet! ;)


/Bengan

 

 

Kväll i Garda

 

 

 

 Postat 2013-01-03 11:59 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 1894 / Jaha, så va det plötsligt 2013, så vad hände egentligen förra året då? Fotografiskt alltså!

 

 

Jag va såklart och tittade på några utställningar under 2012, den utställning som jag tyckte gav mig mest, det va en utställning på Galleri Kontrast där bla. John Arthur Ekebert va med. Sedan va det några utställningar på Fotografiska så klart, men det mesta dom visade i bildväg hade jag redan sett i tidningar och böcker under åren, och ursäkta, jag känner nog att Fotografiska blir litet för kommersiellt för mig i det långa loppet...
Men allt är en smaksak! :)


Och mera privat då? Jag köpte en ny kamera tex! :)  
Nåja, jag hade spanat på den här kameran under en längre tid, och så när ett bra begagnatpris dök upp, så slog jag till! Behövde jag en ny kamera då? De e alltid en känslig fråga, men jag tyckte att jag behövde det! Och det blir bra bildfiler med kameran, helt klart, så nu har jag inte så mycket att skylla på när det gäller det digitala i alla fall. Å så e den här digitalkameran ganska lik min analoga M Leica! :)

Å har jag fotat en del under 2012.  Jag har fotat åt ART LAB i Gnesta, å så fotat boxning förståss, å föreläst, å så va det Gnesta-Planket i juli och Gnesta konstrunda i september, jag har även sålt några bilder, även till tidningar! Inte så mycket i det stora hela kanske, men jag tycker det kändes lagom för mig i alla fall!  Skattemässigt! ;)  :)


 

 

 2012.  Hammarby IF Boxning   (Och fotograferingen på Kocksgatan 24 fortsätter)

 

 

 

 

BK Sparta 1964

Ni som följt min blogg tidigare vet att jag fotat i den här lokalen på Kocksgtan 24 redan på 1960-talet

 

 

 

 

 2012.  Hammarby IF Boxning

 

 

 

 

2012.  Signe och Karl, ART LAB Gnesta

 

 

 

2012.  Patrick Dallard, ART LAB Gnesta

 

 

 

 

2012.  John Arthur Ekebert fotograferad på kafe Twang

 

 

 

2012. Gnesta-Planket   (Och enligt närvarande fotografer och vad som senare stod i DN, så va det över 1000 besökare under de här timmarna på lördagen)

 

 Å nu e det 2013 som sagt, och nya aktiviteter är Pg!  Och några viktiga och återkommende saker finns såklart även under 2013,  Gnesta-Planket 27 juli, Konstrundan och så ett antal besök på Kaffebaren i Gnesta! :)

Å så e det några nya aktiviteter Pg, men hemliga än så länge!
Det skall bli ett kul år det här!

Å ha nu en God Fortsättning på det Nya Året!

/Bengan

 

 

Bild 1. Den 3 juni 2003..

Väntsalen i Gnesta stationshus innan ombyggnaden till Pressbyrån. 
Bilden tagen tidigt på morgonen den 3 juni 2003.

Man skall alltid ha kameran med sig, Snapshot är viktigt! För efter några år så kan bilden bli ännu bättre!  ;)

 

 

 

 

 Postat 2013-01-02 08:19 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 

Tidigare blogginlägg