Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1836 / Jag har en bra filmkamera!! Fuji X100 alltså! :)

 

 

Ibland så tar det tid att upptäcka saker på den "Schweiziska fotoarmekniven"! (Ni vet de där arméknivarna med en massa prylar på! Sax, knivblad, förstoringsglas, tandpetere, skruvmejsel nagelfil, osv, osv)  Och nå't likande är det i min Fuji X100, fast jag inte upptäckt så mycket av det tidigare. Nåja, hade väl en liten aning om att det låg saker i kameran som jag inte kännt behov av tidigare, utan jag har bara stillbildsfotat med kameran! Straight Photography liksom! :)

Men i lördags så va vi på 50 års kalas! Min fru hade fått en förfrågan av födelsedagsbarnet om att sjunga, och hade tränat några gånger med brorsbarnet innan. Brorsbarnet va bra på piano, konstigt nog, för det enda vi sett och hört att han varit med om, de e sång i ODE-kören, Gustav Sjökvist kammarkör, sång i Storkyrkan, solosång i nå'n annan kyrka och så nå't gästspel på Folkoperan! (Och några resor, en till Japan) Men inget vad gäller piano faktiskt....
Men det gick bra!
Och alldeles innan dom skulle uppträda på festen så vaknade några rudimentära minnesbilder hos mig, fanns det inte filmmöjlighet i Fuji X100!?

Jo'rå, efter en stund pillande hade jag fått fart på både bild och ljud och hittat ett ställe c:a två meter från musikanterna där jag kunde stå med armbågen mot en vägg som stöd och filma! :)

 

Och det blev bra! Bra skärpa, bra ljud och en helt stadig bild under filmningen! Så nu vet jag att det finns en bra filmkamera i Fuji X100 också!
Jag kanske lägger ut nå'n sångklipp senare. De va texter av bla. Vreeswijk, låten Fredrik åkare bla.

 

De va lördagen det, och nu på söndagen va det en liten tur i hemmaterrängen. Vi skall ha en liten födelsedagsfest i släkten framåt våren och tänkte titta på en lokal. Vi hittade ett ställe strax norr om Gnesta, Södertuna Slott, där man kan hyra in sig.

 

 

Här i slottet kan sitta bekvämt i några stolar och kanske ta sig en fyra "konjak"!

 

 

Här e bla vad som finns i konjaksliknande grejer.

 

 

 

 


Verkar vara ett schysst ställe, så här hyr vi nog in oss framåt våren!

Annars rätt lugnt i Gnesta!

/Bengan

 

 Postat 2012-11-18 18:29 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1835 / Vad är kreativitet? Om Zlatan alltså!

 

 

 

 

 

På spaning efter kreativitet...

 


Vi brukar ibland fråga oss här på Fotosidan vad är kreativitet eller vad är konstnärlighet, och svarar kanske att det är att göra det oväntade, det ovanliga, det som sedan väcker uppmärksamhet.....
Den här kanske medfödda kreativiteten, men där det säkert även ingår en massa upptränad konstnärlighet, ger oss ibland en upplevelse, som nästan får oss att tappa andan.

Den där kreativiteten kan man nog inte riktigt sätta ord på, och det finns ingen förklaring i Wikipedia i alla fall ;)  utan det är först när konstnären "bara gör det" som vi ser och fattar vidden av något mycket ovanligt och mycket kreativt!

Men om andra konstnärer i en liknande situation får samma möjlighet, så hade 10 av 10 gjort nå't helt annat!  Men den här konstnären gjorde nå't som ingen annan skulle haft en tanke på att ens försöka att göra! Det tror jag är kreativitet!
Jag tänker på Zlatans sista mål mot England!

Jag följer inte fotboll, tittar sällan på fotboll, men har suttit ganska länge på youtube
och gång på gång njutit av den här kreativa konstnärens fantastiska konst!  :)

/Bengan

 

 

 

 

 

 Postat 2012-11-16 08:17 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1834 / Helt rätt Claes, "nytt" fotofikaställe! :) Och så ett nytt motljusskydd!

 

 

 

 


Ibland så återkommer man till platser man redan besökt tidigare, det kan såklart vara medvetet eller omedvetet. Det verkar även som historiens hjul går runt och historien upprepar sig fast i en liten annorlunda form. Kommer även att tänka på han försäljaren Draper då han säljer in diaprojektorn Carousel. Ni som sett det här förr fattat att det är en av mina favoriter! :)
http://vimeo.com/7152322

De e väl samma med Maya-året, den vanligaste tolkningen är att den tar slut år 2012, men det e fel, de e bara ett nytt år som börjar, Baktun 14, även om de här åren är ganska långa, så går det runt även här.

Ok, ok, ta det lugnt, jag skall komma till sak!

Vi byter fikaställe alltså, som Claes redan misstänkt, och är tillbaka på det ställe där vi började att fika för en fem-sex år sedan, på Tårtan.  Vi har fotofikat några månader nu på Twang, Katarina Bangata, men nu längtar vi tillbaka.  Tårtan hette tidigare Franzéns, och några år tidigare så hette det Ellens bageri i filmen Tårtan!

 

 

Affe, Claes, Krister, Mats och jag provfikade där i går! Och vi har ju fikat där många gånger tidigare!

Micke och jag hade också varit där, en vecka innan, och "smygfikat", så ni som tänker komma och fika nästa onsdag, tänk på att nu är det Gata Horns som gäller! Från c:a 15.00! Och den som vill, kan komma senare såklart! De e ett ständig kommande och gående under de här träffarna, en del kommer direkt från jobbet, och då kan det bli litet senare.

Här e en närmare vägbeskrivning!
http://www.youtube.com/watch?v=5QGl60UduI4

Så även ni som inte går på våra fotofikaträffar, men har sett programmet Tårtan, så kan ett besök på Tårtan vara intressant! :) 

 

På hemväg från Tårtan så upptäckte jag att det duggregnade! Och att fota i duggregn med ett UV-filter längs fram på optiken blir aldrig bra! Så snabbt in till Gert på Svensk Kort för att hitta ett regnskydd.

 

 

För ett humant pris fixade Gert en överföringsring från 52 till 43 och ett passande regnskydd,
se'n va det bara att ut och fota i duggregnet igen!

/Bengan

 

 

 

 Postat 2012-11-15 09:05 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1833 / Gatufoto, och gatufototips.

 

 

 

 

concrete

 

Gatufoto inspirerar många fotografer, och många prövar på Gatufoto, och tipsen är många hur man skall göra för att lyckas. Det finns tips om olika tekniker, utrustningar och hur man skall agera, men till syvende och sist så måste en sak finnas, att man gillar att gå omkring på sta'n och fota! Och att man känner sig bekväm med att fota på sta'n, för annars hjälper vare sig tips eller utrustning.

 

 

Fotograf


Vad gäller att starta med gatufoto, så tycker jag många sätter för höga mål, man skall direkt ta de där häftiga och bra bilderna som man sett andra göra, både kända och okända fotografer, och fort skall det gå också!

Men gatufoto, eller vad vi kallar det att fota saker eller människor på sta'n, handlar mycket om en fotografisk livsstil i stället för ett tillfälligt fotointresse.

Så vad göra för att bli en bra gatufotograf då? Som vanligt, träna att fota på sta'n, ständigt! :)

 

 

 

 

Ladri di biciclette..


Och det behöver inte vara människor man tränar på hela tiden, man kan fota de "hemliga tecken" man ser på sta'n, tex klotter, eller andra spännande saker, det är också gatufoto, även om de renläriga fundamentalisterna inte tycker det! ;)

Se'n efter ett tag när det här fotograferandet på sta'n inte e så märkvärdigt eller skrämmande längre, så vidgas ofta fotograferandet till att även fota människor, om man nu vill fota människor!

Sammantaget, om man vill bli bra i en sak, så måste man envis i sitt fotograferande, att alltid ha kameran med och ha kameran beredd, även om det inte blir några bilder vissa dagar.  För att tvångsfotografera, det ger ofta inget bra resultat!

Konstigare än så här är det inte, även om många vill påskina något annat! Då kan det bli som de tidiga Pictorialisterna, "Fotokonstnärerna" sa till fotoamatörerna, "Det här med fotografi, de  e väldigt svårt, ni skall inte tro nå't annat!"

/Bengan

 

Ps. Men det bör alltid finnas en del ständiga utmaningar i det hela, för det är då man utvecklas...  ;)


 

Hornsgatan

 

 

 Postat 2012-11-14 08:42 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1832 / De e mycke nu på internet! Och motljusskydd på Leica-Sonnaren!

 

 


Har sett det här och även funderat på det här under ett antal år, och läser i dag i DN om en annan som också funderat på det här och även skrivit en bok om det! Stephen Law heter han, och boken som recenseras heter BLUFF.

Kortfattat kan man väl säga så här om den moderna folkbildningen i I-länderna, att visst har det funnits olika ideer om materiens ursprung tidigare, paralella universa, eller kanske kalla det himmelriket, och hur gammal jorden är, och hur jorden har skapats! Även ideer om hur andarna kan hjälpa oss att hitta mördare och att de kondenstrimmor vi ser efter flygplanen, det är CIA som sprider ut giftiga metaller! (Om jag har fattat det hela rätt)

Men spridningen av de här intressanta ideerna har inte varit så stor tidigare, ofta bara inom den egna byn!  Innan internet kom alltså! :)
Det är om det här som bokrecensionen handlar om i dagens DN! :)

Så om internet e bra för folkbildningen, de beror litet på hur man ser det, och vad man tycker att folkbildning är!  ;) 


Vad gäller mer jordnära saker, så har jag prövat några fler motljusskydd till Leica-Sonnaren.
Har inte bestämt mig vilket jag skall använda än! :)

 

Det här funkade bra. Skyddet skymmer nästan inte alls i sökaren!

 

 

 

 

Här är Zeiss-original! Men man måste köra utan filter annars blir det litet mörkt i hörnen!

 

 

 

Även på en digitalkamera e  det bra med ett bra motljusskydd. Det här är bra på X100!  Skymmer litet då man tittar i den optiska sökaren, men då kan man gå in i den elektroniska sökaren om man vill se bildbegränsningen exakt.

 

 

 

Och motljusskyddet går att sätta på omvänt när man stoppar ned kameran i nå'n väska tex! Och kameran funkar som vanligt även med skyddet fastsatt så här!  :)

 

 

Hur som helst, ha det bra under resten av den här fina dagen, och håll en kritiskt koll på internet, speciellt vad gäller bloggar! De e där som sagorna växer mest och bäst! ;)

/Bengan

 

 

 Postat 2012-11-13 12:22 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg