Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1833 / Gatufoto, och gatufototips.

 

 

 

 

concrete

 

Gatufoto inspirerar många fotografer, och många prövar på Gatufoto, och tipsen är många hur man skall göra för att lyckas. Det finns tips om olika tekniker, utrustningar och hur man skall agera, men till syvende och sist så måste en sak finnas, att man gillar att gå omkring på sta'n och fota! Och att man känner sig bekväm med att fota på sta'n, för annars hjälper vare sig tips eller utrustning.

 

 

Fotograf


Vad gäller att starta med gatufoto, så tycker jag många sätter för höga mål, man skall direkt ta de där häftiga och bra bilderna som man sett andra göra, både kända och okända fotografer, och fort skall det gå också!

Men gatufoto, eller vad vi kallar det att fota saker eller människor på sta'n, handlar mycket om en fotografisk livsstil i stället för ett tillfälligt fotointresse.

Så vad göra för att bli en bra gatufotograf då? Som vanligt, träna att fota på sta'n, ständigt! :)

 

 

 

 

Ladri di biciclette..


Och det behöver inte vara människor man tränar på hela tiden, man kan fota de "hemliga tecken" man ser på sta'n, tex klotter, eller andra spännande saker, det är också gatufoto, även om de renläriga fundamentalisterna inte tycker det! ;)

Se'n efter ett tag när det här fotograferandet på sta'n inte e så märkvärdigt eller skrämmande längre, så vidgas ofta fotograferandet till att även fota människor, om man nu vill fota människor!

Sammantaget, om man vill bli bra i en sak, så måste man envis i sitt fotograferande, att alltid ha kameran med och ha kameran beredd, även om det inte blir några bilder vissa dagar.  För att tvångsfotografera, det ger ofta inget bra resultat!

Konstigare än så här är det inte, även om många vill påskina något annat! Då kan det bli som de tidiga Pictorialisterna, "Fotokonstnärerna" sa till fotoamatörerna, "Det här med fotografi, de  e väldigt svårt, ni skall inte tro nå't annat!"

/Bengan

 

Ps. Men det bör alltid finnas en del ständiga utmaningar i det hela, för det är då man utvecklas...  ;)


 

Hornsgatan

 

 

 

Inlagt 2012-11-14 08:42 | Läst 2368 ggr. | Permalink
Där kom det, kärnan i gatufotografi. Närvaro (att finnas där ofta), kamera i handen (annars är man inte redo när tillfället dyker upp) och träning.
Bra talat! Gatufoto är svårt men väldigt intressant att ta del av när det avgörande ögoblicket fångats. Kameran hinner se det som undflyr ögat paradoxalt nog.
/Hans

PS. Jag vill gärna lägga till de tio tusen timmarnas träning ;) Med en 125/del åt gången blir det mååååånga bilder. DS.
Gatufoto är svårt, men också väldigt viktigt. Förmodligen en av fotografins väsentligaste inriktningar. Det finns både en artistisk och en dokumentär dimension och sett över tid blir den dokumentära betydelsen alltmer värdefull, förutsatt att bilderna innehåller ett hållbart artistiskt värde. Gatufoto är ungefär som vin. Vissa flaskor (bilder) blir bara bättre av att lagras, medan de som inte var så bra från början blir vinäger.
Gatufoto är intressant. Under många år nötte jag skorna på Stockholms gator med en Leica i hand. Ändå tror jag att man skall vara försiktig att kategorisera för hårt. Gatufoto är inget annat än foto nämligen. Den som kan det här med fotografi, kan även gatufoto.
Under den tid som jag var yrkesverksam fotograf förväntade sig mina kunder att jag skulle klara av alla sorters fotografi. Det är ett synsätt som jag har tagit med mig i min nuvarande amatörfotografi. I somras till exempel genomförde jag ett blomfotograferingsprojekt. Det gör mig inte till blomfotograf - jag tillämpade bara ett allmänt fotografiskt kunnande.
Jag är väl mycket dålig på att fatta ...men vad är det för svårt med Gatufotografi? motiven dräller ju omkring och det är väl bara hålla stadigt och plåta.Jag tycker kanske att man överdriver gatufoto en smula. Jag har ju bara min erfarenhet att gå på och det svårase jag har att fotografera är Naturfoto där kan man tala om svårigheter. En fågel känd eller sällsynt få den skarp på en bild och tillräckligt nära det är svårigheter kan jag berätta. I stan och på gator finns ju motiven framför en hela tiden Kan det vara så svårt att bara gå nära och trycka på knappen ? Jag bara undrar vad svårigheten ligger som. 1000 timmars träning???? vem räknar så Du måste vara duktig Hans/bert
syntax 2012-11-18 13:50
Håller med precis Bert! Det finns många mycket, mycket svårare tillämpningar av fotografin än gatufoto.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg