Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1765 / Varning nördinlägg! Sonnar 1,5:an lockar hela tiden..

 

 

 

 

 

När jag började att fotografera på mycket tidigt 1960-tal, så visste jag inte om så mycket annat än M Leica och Summicron och se'n en Canonoptik som jag använde under några år på M Leican. Men visst fanns det andra kameror i periferin, helt klart, massor, men dom va inte intressanta, utan det va M Leica som mest upptog min uppmärksamhet. Och Leicas objektiv så klart. Dom va ju dom skarpaste! :)

Se'n blir man litet mer allmänbildad under åren av olika skäl, man kommer i dåligt sällskap tex ;) får lära sig att det finns andra objektiv, som inte ligger i mittfåran, men som är mycket kompetenta och mycket intressanta och har mycket, mycket mytos!

Och nu talar jag om en Zeiss-optik, Sonnar 1,5/5 cm för Contax (och även Leica)

Och jag skulle kunna orda en massa om fördelar, och även nackdelar och känslan med att fota med den här 1930-tals konstruktionen, men det gör jag inte, men kommer att fota med en Leica M4 med en Sonnar 1,5:a i ett Ryskt skal under någon vecka! Och det är lika spännande varje gång!

/Bengan

 

 

 

 

 Postat 2012-09-15 10:32 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1764 / Idag e det en så'n där dag ni vet, så kort tid som möjligt utomhus! Å så litet om batterier på OM-1.

 

 

 

Men då finns det möjligheter inomhus i stället när det regnar! Men Roffe måste i alla fall ut i morse, hur dåligt väder det än är! Roffe e en hårding, vädret är inga större problem, han vet att det regnar, men han vill ut ett tag i alla fall. Men efter ett tag ute på den leriga vägen i den något blöta motvinden mellan åkrarna, så tittar han på mig, och jag säger Ok då, och säger, "Vi går till bilen". 
Roffe e vid bilen femtio meter före mig!

 

 

 

Kollat litet i "Reparaturanleitung"!

 

 


Och inomhus, då, jodå, det finns kul grejer hela tiden, för många och för kul! Så man måste prioritera!
Satte på värmen på elementen ett tag, för det va bara 19 grader inomhus när vi kom hem, fyllde på pellets, och tog upp eftermiddags-ölen från källaren, laddade bryggaren för påtåren och tog fram några kanelbullar ur frysen.

 

 

 

 

 

Har duschat av Roffes tassar och frotterat honom torr, och lagt honom i soffan med en liten filt över sig!  Nu säger ni inget om det här till min fru, hon påstår bara att jag skämmer bort Roffe! Vadå skämma bort, han kan ju bli förkyld!?

 

 

 

 

Man kan kolla på neg sådan här dagar tex!

 

 

 

Och de här batterieren verkar funka på en OM-1:a. Dom kanske inte håller så länge, men 55 spänn för sex batterier kan man väl stå ut med. Jag har jämfört två kameror, en med ett fungerande gammalt 1,35 volt och en kamera med 1,4 volt, det är mycket, mycket marginella skillnader!

 

Ok, nu hinner jag inte skriva nå't mer!
Har mycket att göra! :)

/Bengan

 

 

 

 

 

 

 Postat 2012-09-14 12:15 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 1763 / Hur bra kamera behöver man egentligen? Det kanske beror på vad man skall ha kameran till?

 

 

 

 

 

Vi satt och talade om det här på Twang senast. Vi som satt på ena sidan av bordet. Vi satt och talade om Reclaim som snart kommer, och en fotograf som hängt sina bilder på ett tidigare Reclaim. Oroväckande bra bilder tagna med en liten "digital tvålkopp!"  ;)  Jag såg också en del bilder på Gnesta-Planket, även dom va tagna med en liten "digital tvålkoppskamera", men det blev ändå väldigt bra bilder!  Bla bilder som har hängt på utställning innan Gnesta-Planket och skulle hänga på ett antal kommande utställningar!

Visst e det en intressant fråga? Hur mycket kamera behöver man egentligen? 

 

 

 
 

Bilderna jag visar här i bloggen har inget med det här att göra, utan jag blev bara nyfiken om mitt användande av Yes i sista sköljvattnet har påverkat filmen efter en 45-50 år. Jag ser inget konstigt med den här filmen från 1965!  Så jag fortsätter att använda Yes i sista sköljvattnet! :)


/Bengan

 

 Postat 2012-09-13 20:09 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1762 / Påminnelse: Twang i dag 15.00!

 

 

 

 

Höstterminen på Twang startar i dag c:a 15.00. Och nya fotofikavänner är såklart hjärtligt välkomna! Första träffen på terminen brukar bli litet rörig då alla skall prata med alla och visa alla vad dom gjort och var dom varit i sommar och vad dom fotat och varför dom fotat och vad dom köpt senast! Men det här brukar lugna ned sig efter några gånger, så ni som kommer nya till fotofikat, bli inte förskräckta, det här går snart över!

 

 

 

 

 

Alltså, fotofika på Twang i dag, Katarina Bangata 25, vi startar c:a 15.00, men det går att komma både tidigare och senare, vad gäller senare så sitter vi ofta fram till 18.00, sedan stänger Twang tyvärr!

Väl mött!

/Bengan

 

Ps. Å nu när Sony RX1 har kommit så borde det väl vara dags för en digtal Zeiss Ikon?
De flesta grejerna verkar ju finnas, sensorn tex!

 

 

 

 

 Postat 2012-09-12 07:02 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1761 / Vulkanen på turistön Santorini, eller Thera, i den grekiska övärlden verkar har vaknat?

 

 

Trappan i Slussen 


På bara drygt ett år har magmakammaren under ön blivit flera miljoner kubikmeter större. Med hjälp av radarsatellitbilder och GPS kunde forskarna se att jordytan på ön hade höjts med 8-14 centimeter. Det betyder att den kammare av smält sten, magma, som finns under vulkanen hade expanderat och blivit mycket större.

Så här va det ungefär när Mount Saint Helens exploderade 1980. Geologerna konstaterade att ett stort tryck byggdes upp inne i den koniska vulkanen. Detta märktes genom att en fullt synbar utbuktning som gav sig till känna på den norra sidan av berget. Ett stort säkerhetsområde utrymdes runt vulkanen i början av maj. Den 18 maj 1980 exploderade vulkanen, men man hade inte förstått kraften som skulle komma, så ett antal människor förolyckades, bla flera geologer.

Min undran är hur man bedömer Santorino? Problemet är att man ofta inte märker när det skall hända förrän nå'n dag, i bästa fall, innan. När Thera exploderade förra gången c:a 1600 f.Kr  beräknar man att c:a 30 till 40 kubikkilometer magma for upp i atmosfären, och en tsunami på c:a 24 meters höjd bildades och for iväg runt medelhavet och att medeltemperaturen på jorden sänktes med några grader under de följande åren. Så det är väl bara att vänta, och har vi tur så dröjer det några hundra år, annars blir det problem.

 

/Bengan

 

 Postat 2012-09-11 15:35 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg