Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1761 / Vulkanen på turistön Santorini, eller Thera, i den grekiska övärlden verkar har vaknat?

 

 

Trappan i Slussen 


På bara drygt ett år har magmakammaren under ön blivit flera miljoner kubikmeter större. Med hjälp av radarsatellitbilder och GPS kunde forskarna se att jordytan på ön hade höjts med 8-14 centimeter. Det betyder att den kammare av smält sten, magma, som finns under vulkanen hade expanderat och blivit mycket större.

Så här va det ungefär när Mount Saint Helens exploderade 1980. Geologerna konstaterade att ett stort tryck byggdes upp inne i den koniska vulkanen. Detta märktes genom att en fullt synbar utbuktning som gav sig till känna på den norra sidan av berget. Ett stort säkerhetsområde utrymdes runt vulkanen i början av maj. Den 18 maj 1980 exploderade vulkanen, men man hade inte förstått kraften som skulle komma, så ett antal människor förolyckades, bla flera geologer.

Min undran är hur man bedömer Santorino? Problemet är att man ofta inte märker när det skall hända förrän nå'n dag, i bästa fall, innan. När Thera exploderade förra gången c:a 1600 f.Kr  beräknar man att c:a 30 till 40 kubikkilometer magma for upp i atmosfären, och en tsunami på c:a 24 meters höjd bildades och for iväg runt medelhavet och att medeltemperaturen på jorden sänktes med några grader under de följande åren. Så det är väl bara att vänta, och har vi tur så dröjer det några hundra år, annars blir det problem.

 

/Bengan

 

 

Inlagt 2012-09-11 15:35 | Läst 2218 ggr. | Permalink
Då är frågan om man skall åka dit för ett sista besök eller om ett besök kan bli det sista man gör?
Trappen är läcker, jag antar att det är den på Slussen.
/Bengan 2012-09-11 17:28
De e nog som å flyga, chansen e väldigt liten att det händer nå't,
men om det händer nå't, då blir det stora problem!
Det stämmer, Slussen.
Den här trappan är ditsatt efteråt, därför har den en litet mer futuristiskt form än Slussen i övrigt! :)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg