Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1765 / Varning nördinlägg! Sonnar 1,5:an lockar hela tiden..

 

 

 

 

 

När jag började att fotografera på mycket tidigt 1960-tal, så visste jag inte om så mycket annat än M Leica och Summicron och se'n en Canonoptik som jag använde under några år på M Leican. Men visst fanns det andra kameror i periferin, helt klart, massor, men dom va inte intressanta, utan det va M Leica som mest upptog min uppmärksamhet. Och Leicas objektiv så klart. Dom va ju dom skarpaste! :)

Se'n blir man litet mer allmänbildad under åren av olika skäl, man kommer i dåligt sällskap tex ;) får lära sig att det finns andra objektiv, som inte ligger i mittfåran, men som är mycket kompetenta och mycket intressanta och har mycket, mycket mytos!

Och nu talar jag om en Zeiss-optik, Sonnar 1,5/5 cm för Contax (och även Leica)

Och jag skulle kunna orda en massa om fördelar, och även nackdelar och känslan med att fota med den här 1930-tals konstruktionen, men det gör jag inte, men kommer att fota med en Leica M4 med en Sonnar 1,5:a i ett Ryskt skal under någon vecka! Och det är lika spännande varje gång!

/Bengan

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-09-15 10:32 | Läst 2682 ggr. | Permalink
Ett nördinlägg kräver ett nördsvar. Jag kör med ett Jupiter-8 2/50 på en av mina digitala Leicor för tillfället, Jupiterobjektivet bygger ju som bekant på Sonnarformulan. Det är faktiskt ett rätt så trevligt objektiv som det går att ta bra bilder med. Jag gav 500 kronor inkl. motljusskydd och m-adapter för ett fabriksnytt objektiv och det är 56.000 kronor mindre än Leicas nya 50/2.0 :)
/Mikael Good
Svar från Benganbus 2012-09-15 22:08
Tänk om alla skulle göra som du, då skulle finansministern få gråa hår mycket tidigare!
Konsumtionen kräver nya prylar Mikael!! ;)
/B
Jag har nu blivit en sån där mittfårefotograf och skaffat mig en typiskt tråkig och närmast perfekt 35:a. De jag redan hade var speciella, en stor och ljusstark klump med besynnerligt mjuk bokeh och en extremt liten med märkliga bildfältsegenskaper (typ som Sonnar kan ha). Den nya sticker inte ut åt något håll utan är lite mittemellan, i storlek inte för stor och inte för liten och den uppför sig exemplariskt (närmast perfekt) i de flesta situationer. Det är såna saker man ska ha, så att man kan koncentrera sig helt på det man gör, bilder alltså. Min nya 50mm är också en sån där perfekt sak med raka fina kurvor på alla bländare, och utan märkliga optiska fenomen. Har även hittat en film som passar fint in i mittfåran, Fomapan 200 Creative, med ett korn som inte sticker ut år något håll. Inte för fint eller strukturlöst, men heller inte för grovt utan ganska återhållsamt (så att inte kornstrukturen tar överhanden i bilden). Det är såna filmer som ger fotografen full frihet att skapa bilder, utan tanke på att materialet kan sätta käppar i hjulet. Bara att fota på och framkalla precis likadant varje gång. Resultatet är garanterat likformigt och mittfåreaktigt på varje ruta. Även kamerahuset ger garanterat likformigt resultat, iom tidsautomatiken och exponeringslåsmöjligheten. Jämna fina (tråkiga) exponeringar till 100% med dessa prylar. Saker som uppför sig lite för "personligt" ska man nog akta sig för......eller?

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Benganbus 2012-09-15 22:06
Man skall vara rädd om de udda eller originalen,
kopior finns det tillräckligt av! ;) :)
/B
Lycka till hälsar det dåliga sällskapet ;-)
Svar från Benganbus 2012-09-15 22:03
Tack för det dåliga sällskapet Peter!
Och det blev i alla fall mycket mer spännande,
och är fortfarande mycket mer spännande! :)
/Bengan
Dåligt sällskap är inte det sämsta...
En del är ju sen fina på att föra det dåliga inflytandet vidare. ;-)
Svar från Benganbus 2012-09-16 19:59
Det gäller först att välja vilket dåligt sällskap man vill ha! ;)
Å se'n även försöka dra ned andra i smeten också! ;) :)
/B



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg