Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1576 / Semestertid är ofta att leva livet i ett litet lägre tempo ett tag, det passar även för fotografin!

 

 

Under arbetssäsongen sker ofta allt i ett effektivt tempo, man skall leverera liksom, då är det skönt att få byta leveranstempo på semestern! Man åker ut till sin sommarstuga, med annorlunda bekvämlighet, som kräver ett annat tempo, eller har båt som ofta som inte har samma effektiva standard som hemma, eller man är ute i naturen, där är det av naturliga skäl är ett lägre tempo, så då borde väl fotograferingen också ske i ett lägre och lugnare tempo under semestern?

Man kan faktiskt hålla ett annat tempo i sin fotograferingen också! Inte känna att man måste leverera hela tiden och kanske ännu mera då man e ledig! Man kanske kan byta kvantitet mot kvalitet? Och våga pröva på något nytt och annorlunda också, ungefär som man prövar ett nytt resmål!   

Nåja, jag skall i alla fall fota några rullar med en Leica från 1932. Den kameran innehåller även en slags strypbricka eller vad man skall kalla det, som gör att det inte går att hålla nå't högre tempo med kameran! :)

Tex bara laddningen tar tid! Det är en hel del finlir med sax innan filmen e på plats!  Och det kan gå fel också!  :)  Se'n är det några inställningar innan man kan ta nå'n bild. Utan exponeringsmätare såklart! Exponeringsmätare är för den moderna och osäkra fotografen.  Sunny 19, eller va det nu heter, är för den modige och den som vågar pröva nå't annorlunda!

 

 


 

Så här ser min semesterkamera ut i år!  Plain Leica 1932! Allt som kom senare i Leica-väg e bara HPD!

Och kolla filmen, ADOX Art Series!!  ISO 25/15...   
Konstigt 25/15...   Er'e inte bestämt vad filmen har för känslightet!?

 

 

 

 

Och man kan bygga till litet också! Här är det ett grepp, en 35 mm optik, och extrasökare! Häftigt va? 1932 Leica Street Shooter!  HCB, den här skulle du ha haft! 

 

 

 

 Å man kan bygga på kameran ännu mera för att få ännu mer respekt liksom!  Mission impossible!  Nu ser man faktiskt över optiken med extrasökaren!  Men utan mätsökare, utan exponeringsmätare!!  Kunde kanske vara nå't för Erich Salomon!

 

Va? Vare nå'n som sa nå't...?
Vadå, enkel, lågintensiv, semesterkamera skulle det ju handla om...?
Ok då, glömde!  :)

 

 

 

 

 

 Som sagt, det här är min semesterlågtempokamera! Utan exponeringsmätare!  Från 1932! :)

 

Bildresultat kommer, även det i ett semestertempo såklart! Det tar först lång tid att ta 36 bilder med en så'n här kamera! För den tar bilder väldigt noggrant!

 

Det här va ett kamerasemestertips för jagade digitalfotografer!  Å jag vet att det kommer nå'n kommentarer som,  "Det faktiskt mycket mer avslappnande att fota digitalt, jag har redan tagit 100.000-bilder i år!"   ;)

Ok då, men det här e ett tips för er andra!

/Bengan

 

Ps. Och skulle ni inte ha en Leica, så finns det mängder av lågintensiva kameror på varje loppis!
Känner en fotograf från Örby (Örby ligger faktiskt nära Stockholm fast det inte låter så) som gör fynd så man blir avundsjuk. Men det låtsas jag inte om!  Att jag blir avis alltså!  :)

 

 

 Postat 2012-06-18 19:36 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 1575 / En Leica, några rullar film och så reste man jorden runt och tog bilder.

 

 

 

Jag undrar hur fotoutrustningen skulle se ut i dag vid en jordenruntresa? Det verkar som vi behöver fler och fler funktioner i våra kameror för att resa i dag? Och kanske även i realtid blogga från andra sidan jorden under själva resandet, "Här är jag! Titta vilka fina platser!" ;)

Blir reseupplevelsen större av det här, eller har själva reseupplevelsen tagits över av en fotodokumentation!?  Man har blivit som en slags upplevelsereporter!?

Med Leican tog man bara bilder, framkallade filmen när man kom hem, för så många andra möjligheter fanns inte. Det fanns en tröskel liksom, på gott och ont.

Numera så står man ju ofta inför ett antal val i sin kamerautrustning, två kameror kanske, och vilken typ av bilder skall jag ta, vilka olika objektiv skall med , skall jag filma också, och sedan,  hur skall jag snabbast få ut bilderna för visning?  ;)

Det här talar nog för att bilder också glöms bort fortare, och risken finns nog också att "bra" bilder drunknar i mängden bilder!
Men nu är det så här!

/Bengan

 Postat 2012-06-18 07:37 | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Straight 1574 / Theodor Kallifatides skriver om Grekland i dagens DN. En tung och tankeväckande läsning.

 

 

 


De e klart, man kanske kan säga att det här är Greklands egna problem, det berör inte oss.  Eller då någon ligger på gatan framför oss, så är det väl den personens eget fel.....!?

Men vi hänger vi ihop ekonomiskt också, så Grekland kommer snart inte att vara ensamt.

Kallifatides talar även om moderna myter, tex att grekerna inte betalar skatt och att alla går i pension vid 55 år..

Alla betalar inte skatt, det är helt rätt,  enligt DN så sa en grekisk skeppredare som inte betalar någon skatt och har bla 200 fartyg i sin flotta, "Skatteverket måste hitta mig först!

Ett tips, också läst i DN, det är att nu köpa ett antal fastigheter i centrala London (eller på Östermalm/Stockholm) för att värdesäkra dina tillgångar.
Det gör många utlänningar i London/Stockholm just nu.
Ett tips alltså!

/Bengan

 

 Postat 2012-06-17 10:40 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1573 / Spännande fotografer på Gnesta-Planket, och är kameran viktig för bra bilder?

 

 

 

I går, eller va det i förrgår jag tog den här bilden?

 


I dag regnar det i Gnesta i alla fall, och det kan man uppleva på flera sätt, dels så kan man inte jobba i trädgården :) och då får man tid till annat! Så jag håller just nu på med att planera Gnesta-planket, och skall snart sända ut praktiskt information till berörda, tex var närmaste fik är, när bilderna bör vara på plats, och hur man kommer till Gnesta osv, osv.

 

 

 

 


Spännande bilder och spännande fotografer kommer det att bli även i år!  Och det kommer fotografer från nästan hela Sverige! Jag skulle önska att fler hus i centrala Gnesta va klädda med plank, då kunde fler få plats.

 

 

 

För övrigt så undrar jag om en viss typ kamera är så viktig för att ta bra bilder. Har funderat på det här ett tag efter fikat på Twang sist. Ni som inte vet vad jag talar om så har en tysk tillverkare gjort en retro-modell av de riktiga kamerorna från 1960-talet. De en viss finess med de här kamerorna, frånsett att dom tar bra bilder, så när kamerahuset blir litet nött i kanterna, den svartlackerade kameran alltså, så brukar underlaget skymta fram, det glimmar litet, nästan som guld!

Men det viktiga e såklart att dom tar bra bilder! ;)

 

 

 

 


Vad gäller lugn och ro så har Roffe tjejbesök just nu.  Det är av Tesla som ligger här i buren. Tesla är litet ur slag, då hon brutit av en klo, så därför får Roffe hålla sig litet på avstånd. Det har Tesla "berättat" för Roffe, och Roffe vet exakt vad som gäller.

Å det va en hel del intressant att läsa i DN i dag, bla om Bloomday i Dublin! Sara Danius förklarar varför en dag som alla andra revolutionerade romankonsten. En intressant och spännande förklaring!

Å se'n gillar jag inte TV4,  ;)  tycker dom e snåla, skulle försöka titta på matchen via dom i går. (TV4 Play)  Men man måste man vara medlem på nåt sätt! Så nu blev det radioreferat i stället.
Å tänk att det går det med!  :)

 

 

 

Och Projekt Kocksgatan 24 fortsätter!

 

Slut för idag från Gnesta-Höjden! Och ha en hyffsat bra dag trots vädret! 
Å det regnar nog inte över hela Sverige heller för den delen.

/Bengan

 

 

 

 Postat 2012-06-16 13:58 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1572 / Man vill ha "mer tryck" i bilderna, å då använder man Efex-program och liknande, de e väl så det är!

 

 

 

 

 

En matbit på Twang!

 

Har kollat runt litet, som man brukar säga, och tittat på en del svartvita bilder hos olika fotografer här på Fotosidan, och en tendens verkar vara att man numera har "ökat trycket" i bilderna bla med hjälp av tillägsprogram typ Efex och liknande. Men det ligger kanske i tiden?

 

 

 

 Hammarby IF Boxning på Kocksgatan 24.   

 

Som sagt, det ligger nog i tiden att ta litet mer hjälp av ytan i bilden, eller inramningen, för att förstärka helheten. Så här gör man ju även i reklam för att öka uppmärksamheten, och försöka få betraktaren att hitta till budskapet och även stanna till litet extra i en bild för att se vad det är som händer.

Och i vissa fall e det snyggt, mycket snyggt, inte tu tal om annat, väl använt så skapar det intressanta bilder!

Och i bland riktigt "häftiga bilder" för att använda ett förstärkande utryck! Så det här sättet att förstärka ett bildinnehåll, har nog kommit för att stanna. I alla fall på vissa typer av motiv.

 

 

Och på den här svartvita bilden på Niclas Zander (Gnesta Konsthall) så e det inte nå't Efex och liknande, utan bara vanlig digital fotografi, en färgbild konverterad till svartvitt enligt LS-metoden, och inte e det så mycket korn heller i bilden.

Och allt är en smaksak, och tur är väl det! Annars vore livet ganska enahanda! ;) 

/Bengan

 

Ps. Vad gäller påverkan, men i en liten annan form, så hade en av deltagarna på sista terminens Twang onödigtsvis tagit med sig en något speciell kamera, och jag kämpade länge med att inte ta i den här onödigt medtagna kameramodellen, men till slut för att inte verka helt oartig, så frågande jag försynt om jag inte fick känna på den där "Trosa-kameran".
Och det va dumt! Att känna på den alltså!
När jag kom hem, så plockade  jag själv fram ungefär samma kameramodell  (modell 4) och kollade se'n vad som fanns i frysen...
Men OBS, jag har bara kollat, absolut inget annat!

Marknadsföring, smart marknadsföring, innehåller  ofta mycket subtila saker, som man i början bara tror e en slump liksom, men se upp, de e bara vad du tror, det finns ingen slump, bara sannolikheter!  ;)  

Och mera om den absoluta slumpen.

Mao, morgondagen är inte alls given om ni tror det. Till en del bestäms den av omutlig lagbundenhet, till en del av en ogenomtränglig slump, men till en del, bestäms den ändå av dig!
Men det kan inte ske förrän du är i det där speciella ögonblicket under morgondagen!
Då kan du möjligtsvis välja, om du skall gå till höger eller vänster!  
Ni fattar va!?   :) 

 

 Postat 2012-06-15 08:11 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg