Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1575 / En Leica, några rullar film och så reste man jorden runt och tog bilder.

 

 

 

Jag undrar hur fotoutrustningen skulle se ut i dag vid en jordenruntresa? Det verkar som vi behöver fler och fler funktioner i våra kameror för att resa i dag? Och kanske även i realtid blogga från andra sidan jorden under själva resandet, "Här är jag! Titta vilka fina platser!" ;)

Blir reseupplevelsen större av det här, eller har själva reseupplevelsen tagits över av en fotodokumentation!?  Man har blivit som en slags upplevelsereporter!?

Med Leican tog man bara bilder, framkallade filmen när man kom hem, för så många andra möjligheter fanns inte. Det fanns en tröskel liksom, på gott och ont.

Numera så står man ju ofta inför ett antal val i sin kamerautrustning, två kameror kanske, och vilken typ av bilder skall jag ta, vilka olika objektiv skall med , skall jag filma också, och sedan,  hur skall jag snabbast få ut bilderna för visning?  ;)

Det här talar nog för att bilder också glöms bort fortare, och risken finns nog också att "bra" bilder drunknar i mängden bilder!
Men nu är det så här!

/Bengan

 

Inlagt 2012-06-18 07:37 | Läst 4921 ggr. | Permalink
Du har helt rätt i att bra bilder drunknar i mängden. Det är få som förmår gallra i sina bilder och visar glatt upp alla hundratals alster de åstadkommit under ett enda evenemang eller besök vid turistanläggning. Jag gör en årskavalkad tillsammmans med min sambo som blir julklapp till släkt och vänner. Den brukar innehålla 60-70 bilder och täcker ofta ett par resor, familjeträffar och händelser i vår vardag under ett år. Ibland känns det som väl många bilder men den tar lagom lång tid att titta på.
Hälsningar Lena
Svar från Benganbus 2012-06-18 08:57
Jag håller på att drunka i bilder sedan jag började fota digitalt! ;)
De e lätt och kul att ha en fest, men se'n måste man städa också! ;)
/Bengan
Ja, huga - jag har grävt ner min gamla analoga SLR norr om huset vid midnatt med en påle igenom så f-nskapet inte skall återuppstå!!!
Ha de'
Johan
Svar från Benganbus 2012-06-18 08:54
Marknaden hjälper oss att göra livet lättare, så det är bra med den där pålen! :)
Allt skall vara lättare!
/B
Att kunna skjuta upp bilder snabbt till webben har sina klara fördelar. Både för oss som gör det för skojs skull, men inte minst för alla som har det behovet i sina yrken som fotojournalister.

Själv brukar jag dock sällan slänga upp några bilder på det sättet (kanske ett par stycken som ”vykort” till dom där hemma :-). Jag föredrar att gå igenom mina bilder i lugn och ro när jag kommit hem och sedan sätta ihop något mer genomarbetat.

Dessutom är det rätt skönt att kunna göra annat under semestern än att sitta framför burken, det gör man ju så det räcker i vanliga fall ;-)
Svar från Benganbus 2012-06-18 09:02
Jag kan tänka mig att en del små problem uppstår när alla ser den här möjligheten "att skjuta upp bilder" och utnyttjar den möjlighten! ;)
Men som sagt, så är det nog redan nu! :)
/B
Du kan nog också säga att man tog med sig sin enda kamera. Förr hade man inte behov av flera, Om man inte var yrkesfotograf, vill säga. De behöver ta massor med sig =)

Snygg den där IIIf:en med sitt klassiska infällbara objektiv. Sparar utrymme i bagaget =)
Svar från Benganbus 2012-06-18 09:44
Och då kan man kanske spetsa till det, för kamerorna hade ofta en så'n bra kvalitet också, så man köpte en kamera, som se'n gick i arv! ;) :)

Objektivet här är ju föregångaren till Summicron (Summitar) och den här e antireflexbehandlad! :)
Det blir mycket skarpa kort det!
/B
Jag kan föreställa mig att en analog kamera med 35mm och en hög filmrullar hade distraherat märkvärt mindre vid t ex resor. Man kanske inte vill uppleva semestern genom en sökare. Interaktiv media i samarbete med digitalfoto har blivit en livsstil. Det tar en hel del tid, ork och resurser. Mycket ska göras under tiden, medan man är på språng. Det gäller bara att sätta ribban och fråga sig själv om det är en fotoresa eller semesterresa. :)

Många av nutidens fotografer (inklusive mig själv) tänker säkert "...men ifall om" medan dåtidens fotografer kanske tänkte "...är jag inte nära nog, så får det vara". ;)
N Thomas Meldert 2012-06-18 10:13
Helt rätt, Rei. Man måste inte ta alla bilder man skulle vilja ta =) Semesterresan ska vara semester också. Men en kamera i handen är lika given som tjejernas handväska =)
Rei Trulsson 2012-06-18 10:18
"Less is more" kan ju appliceras i det här sammanhanget av funderingar... :)
Tiderna förändras och det gamla kommer aldrig mer tillbaka. Så har det alltid varit men kan naturligtvis kännas jobbigt när man befinner sig i "skarven" mellan det gamla och nya men det finns ju inget som hindrar dig från att fortsätta fotografera samma antal "rullar" per dag som du gjorde tidigare. Man behöver inte synas överallt utan det är ett fritt val. Visst är det jobbigare att skilja agnarna från vetet när skördarna ständigt blir störe och större.

/Torbjörn
Faidros 2012-06-18 12:59
Jag ser redan framtiden!
Men väljer en annan väg med digitalkameran! ;)
Du glömde Instagram och att dela med sig av bilder i realtid, mobiltelefonen med alla applikationer kan väl ses som en modern Schweizisk fällkniv, man öppnar här och öppnar där och vips finns allt man behöver, även en användbar kamera i bra telefoner.
Nästa generations kameror kommer troligen att ha möjligheter till direktuppkoppling mot internet.
Och förresten då man kan ju inte ens få filmen förstörd, bilderna lagras ju i "molnet" tillsammans med alla andra miljarder bilder. En fundering bara kommer bilderna som man laddar upp i molnet att snurra runt jorden till tidens ände?
Faidros 2012-06-18 13:09
Behov skapas! Osäkra konsumenter är sittade mål för marknaden! ;)
Å dom som inte hänger med, dom skapar oro i leden! ;)

Lagras i "molnet!"? Hoppas inte det, för det finns tillräckligt med satellit-skräp redan som snurrar runt jorden! ;)
Turbo56 2012-06-18 14:22
Fast det lät ju bra :)
Man behöver inte ta en endaste bild mer med den digitala utrustningen än vad man gjorde med den analoga. Det är fritt val, liksom. Man kan dessutom ha en enkel digital kamera och strunta i att ta reda på vad ev knappar har för betydelse. Man kan köra "point and shoot" och för det mesta blir det tekniskt OK. Om man funderar lite kan man istället se många fördelar med det digitala. Det blir många fler som fotograferar och sannolikt många fler bra bilder tagna av fotografer som i den analoga världen skulle snava på instegströsklarna. Många fler får roligt med kamera, Dessutom är det rätt många som klarar datorer hyggligt, och man kommer långt med enkla redigeringsprogram. Betydligt fler klarar den biffen än de som klarar av att lyckas i mörkrummet.
Svar från Benganbus 2012-06-18 16:37
De e som att säga, varsågod och gå in i godisbutiken och du får ta hur mycket du vill,
men tänk på att det inte e bra att äta så mycket godis!
De e lördagsgodis som gäller även som vuxen!
Tack för det och lycka till! ;) :)
/B



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg