Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1576 / Semestertid är ofta att leva livet i ett litet lägre tempo ett tag, det passar även för fotografin!

 

 

Under arbetssäsongen sker ofta allt i ett effektivt tempo, man skall leverera liksom, då är det skönt att få byta leveranstempo på semestern! Man åker ut till sin sommarstuga, med annorlunda bekvämlighet, som kräver ett annat tempo, eller har båt som ofta som inte har samma effektiva standard som hemma, eller man är ute i naturen, där är det av naturliga skäl är ett lägre tempo, så då borde väl fotograferingen också ske i ett lägre och lugnare tempo under semestern?

Man kan faktiskt hålla ett annat tempo i sin fotograferingen också! Inte känna att man måste leverera hela tiden och kanske ännu mera då man e ledig! Man kanske kan byta kvantitet mot kvalitet? Och våga pröva på något nytt och annorlunda också, ungefär som man prövar ett nytt resmål!   

Nåja, jag skall i alla fall fota några rullar med en Leica från 1932. Den kameran innehåller även en slags strypbricka eller vad man skall kalla det, som gör att det inte går att hålla nå't högre tempo med kameran! :)

Tex bara laddningen tar tid! Det är en hel del finlir med sax innan filmen e på plats!  Och det kan gå fel också!  :)  Se'n är det några inställningar innan man kan ta nå'n bild. Utan exponeringsmätare såklart! Exponeringsmätare är för den moderna och osäkra fotografen.  Sunny 19, eller va det nu heter, är för den modige och den som vågar pröva nå't annorlunda!

 

 


 

Så här ser min semesterkamera ut i år!  Plain Leica 1932! Allt som kom senare i Leica-väg e bara HPD!

Och kolla filmen, ADOX Art Series!!  ISO 25/15...   
Konstigt 25/15...   Er'e inte bestämt vad filmen har för känslightet!?

 

 

 

 

Och man kan bygga till litet också! Här är det ett grepp, en 35 mm optik, och extrasökare! Häftigt va? 1932 Leica Street Shooter!  HCB, den här skulle du ha haft! 

 

 

 

 Å man kan bygga på kameran ännu mera för att få ännu mer respekt liksom!  Mission impossible!  Nu ser man faktiskt över optiken med extrasökaren!  Men utan mätsökare, utan exponeringsmätare!!  Kunde kanske vara nå't för Erich Salomon!

 

Va? Vare nå'n som sa nå't...?
Vadå, enkel, lågintensiv, semesterkamera skulle det ju handla om...?
Ok då, glömde!  :)

 

 

 

 

 

 Som sagt, det här är min semesterlågtempokamera! Utan exponeringsmätare!  Från 1932! :)

 

Bildresultat kommer, även det i ett semestertempo såklart! Det tar först lång tid att ta 36 bilder med en så'n här kamera! För den tar bilder väldigt noggrant!

 

Det här va ett kamerasemestertips för jagade digitalfotografer!  Å jag vet att det kommer nå'n kommentarer som,  "Det faktiskt mycket mer avslappnande att fota digitalt, jag har redan tagit 100.000-bilder i år!"   ;)

Ok då, men det här e ett tips för er andra!

/Bengan

 

Ps. Och skulle ni inte ha en Leica, så finns det mängder av lågintensiva kameror på varje loppis!
Känner en fotograf från Örby (Örby ligger faktiskt nära Stockholm fast det inte låter så) som gör fynd så man blir avundsjuk. Men det låtsas jag inte om!  Att jag blir avis alltså!  :)

 

 

 

Inlagt 2012-06-18 19:36 | Läst 4254 ggr. | Permalink
Fina gamla prylar! Tror jag behöver varva ner med en sådan//mvh Danne
Svar från Benganbus 2012-06-18 21:42
Fina och trygga!
Och med sin funktion tvingar dom ne'r en i varv! ;)
/B
Jag kan inte byta objektiv på min. Tror du jag har fått ett felaktigt exemplar? ;-)
Svar från Benganbus 2012-06-18 21:39
Jag hade en så'n där du har en gång i världen men skippade den och köpte en Standard så jag kunde byta objektiv! ;) :)
Så du kanske har rätt, din e nog på nå't sätt som du säger... ;)
/B
Vilken snygg kamera, Bengan! Nästan så att jag sitter och dreglar över tangentbordet... Adox känner jag igen. Är det den där kinesiska filmen?
Nils Bergqvist 2012-06-18 20:43
Nej det är kroatiska Fotokemika som tillverkar Adox filmer i Adox gamla maskiner från 1950-talet, vilka flyttades till Kroatien när Adox lade ner på 1970-talet. De heter även Efke KB 25/50/100.Tyska Adox har återuppstått och då säljs de här filmerna även under ursprungsnamnet Adox. Formulan är samma som från 1950-talet men basen har bytts ut till en bättre. Nya Adox har även börjat tillverka gelatinsilverpapper i Agfas gamla fabriker i Leverkusen, Tyskland. De gör nu en kopia av Agfas Multicontrast som heter Adox MCC110. Tekniker som jobbade för Agfa förut har varit med om att ta fram papperet på nytt. Det är ett mycket högklassigt variabelt papper som lovordats av många.
Svar från Benganbus 2012-06-18 21:44
Tack Johan!
Å det där om Adox har Nils redan svarat på! Tur för mig det!
/B
På semestern brukar jag fotografera som mest, men i vår har jag fotograferat så mycket att det nog kommer bli mindre under semestern. Säkert 60-70 36-rullar på 3 månader. Filmförrådet börjar tryta så jag måste beställa mera. Adox CHS 25 (Efke KB25) är en "digital" film, dvs kornlös. Men det går ju lägga på korn i eferhand i datorn om man saknar det. Kör själv mest CHS 100 (KB100) av Adox/Efke. Framkallad i Adolux ADX kan jag exponera den efter 160 ISO och kornstrukturen blir finare än när den framkallas i D76 (om man nu vill det). De här Adox/Efke-filmerna är av 50-talsformula med endats ett skikt, emulsionesskiktet. Därför är de mera ömtåliga och man bör använda endast vatten som stoppbad, dessutom tillsätta härdare i fixet. Kan var knivigt ändå att undvika skavanker på emulsionen, men man minimerar riskerna med vatten som stopp och härdare i fixet.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Benganbus 2012-06-18 21:25
Jag misstänkte nog att det inte va bara att stoppa in en så'n Art Series i kameran... ;)
Tack för info och varningar Nils!
Härlig kamera, Bengt. Din garderob är vid god vigör. Det är en ära för retrokamerapoolen att ha dig som medlem. Du inspirerar mig att ta fram min Rolleiflex original från 1929 men jag måste skaffa riktigt långsam film också. Den långsammaste i frysen är på 80 ISO. Rena racern i jämförelse med din.
Svar från Benganbus 2012-06-18 21:34
Men garderoben e litet i ordning faktiskt, stack nyss ned handen för jag såg nå't underligt mörkt i ett hörn,
å det va en Leica-kameraväska modellsompassarperfekt för en Leica Standard 1932!
Å så hittade jag nå'n slags filterfattning med ett UV i för Summitar, å den sitter perfekt även på Elmaren 1932!
Undra om Leica vet om det här själva? ;)
/B
Du menar typ en sån här?

När det gäller framkallning av Adox/Efke-filmen, så blev jag rekommenderad Tetenals Neofin Blau av Photax. Jag använde den till en CHS 50, (dvs ISO 50/18°).
/Bengan 2012-06-19 08:28
Helt rätt, den där modellen e mycket mer allround! :)
Hej Bengt!
Det här var kamerapornografi i kubik. Den som inte blir påverkad av detta måste va junior.
Frågan är om inte det här den vackraste kameramodellen som tillverkats.
Ha en fin sommar med den kameran.
Mvh
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg