Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1561 / Tekniken, vän eller fiende? Eller är tekniken en stor tidstjuv? Och så svartvitt igen!

 

 

 


 

Vi lever i en ständig teknikutveckling, även inom fotografi och bildteknik. En teknikutveckling smart påhejad av försäljare och tillverkare såklart, för det är ju det dom lever av.  Och där sitter vi ibland som åsnor mellan hötapparna, köpa nytt, eller inte?  Men om jag köper nytt nu, så kanske den konstnärliga utveckling kommer som jag längtat efter så länge?

Och om jag anser att det nya nu är lösningen på mina problem, så tar det ändå litet tid att lära sig det nya. Nya versioner av bildbehandlingsprogram, ny kamera med nya inställningar och nya funktioner, det känns litet ovant en längre tid innan man e igång igen liksom!
Men om det inte funkade den här gången heller....!?
Vad e det då för fel?

 

 

 

 

 

Ibland går vi på museum och tittar på gamla bilder, oftast är det på bilder tagna av nu nästan utdöda fotografer. På bilder tagna av fotografer som inte hade nå't i närheten av den fototeknik vi har i dag, och ändå tycker vi att dom där gamla fotograferna ofta tagit fantastiskt fina bilder! Och att det inte hänt så mycket sedan dess, kan någon till och med vara fräck nog att påstå! ;)

Ja, hur löser man det här då? Om man nu vill hitta nå'n lösning?  De e nog som allt annat, ett eget val liksom! Man får fundera litet på vad man håller på med! Och försöka klura ut sin egen väg!  :)


/Bengan


Ps. Jag håller i alla fall på att klura hur jag skall göra bra svartvita kopior för webben. Testar några olika program. Tack för alla tips i förra bloggen förresten!

Men vet inte riktigt hur jag skall göra än men det kanske ändå räcker med det jag har!? Jag fotar med färg i kameran, jpeg, och gör se'n svartvitt via PS! Jag menar, det sättet kanske ändå räcker för mig?  :)

 

Patrick Dallard, konstnär

 Svartvit bild gjord enligt Lars Svanström-tekniken!  :) Intressant teknik! Å enkel!
Duger den här bilden? 
Jag tycker det!

 

 Postat 2012-06-07 10:57 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1560 / Svartvitt igen! Och hur göra bra bilder till webben när alla har olika bildskärmar?

 

 

 

 

 

 

Jag har konverterat några färgbilder till svartvita bilder via PS.

 

 

 

 

 

Jag tycker det funkar bra! Eller? Eller frågar jag på fel ställe? ;)
En bild kanske måste se's utskriven för att man skall kunna ge ett bra svar på den frågan!?

Jag menar, man utgår ju ifrån hur man själv ser bilden på sin egen skärm, och bedömer bilden därefter, och då kanske nå'n annan ser bilden annorlunda på sin skärm!?

 

 

 

 

 

Min rutin i PS är att ta bort färgen i bilden, dra i Nivåer, och se'n i Kontrast och se'n gör jag bilden i 1024 pix och skärper den i oskarp mask.  Så här gör jag alltid när jag konverterar färg till svartvitt!  :)

 

Men tycker att jag får ett bildutseende i PS, och ett aningen annat utseende när jag har laddat upp bilden på FS och liknande!?

 

 

 

Å finns det nå't smartare knep för att göra svartvita bilder bra än via PS?
Eller e det bortkastat att jobba för mycket med bilder som bara skall visas på webben?

Skall man ha utställningsbilder på vägg, då kanske det är annorlunda...?
 
Å ser de här bilderna som jag lagt i bloggen någorlunda Ok ut?

/Bengan

 

 

 

 Postat 2012-06-05 13:22 | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Straight 1559 / Regnkameran, den kompakta "M Leican"! Och att våga avika! :)

 

 

 

 

 

Vi som varit med några år minns Leica Cl. Det var en liten Compakt Leica som funkade utmärkt. Visserligen litet begränsad vad gäller optikanvändande men lätt att bära med sig. Själv har jag haft två sådana, och på fjällvandringar så va en Leica CL perfekt. Kameran va ett samarbete med Minolta. Se'n hände något, så Minolta kom med en egen utveckling, Minolta CLE, som var en alldeles utmärkt liten M Leica liknande kamera med elektronisk slutare. Ungefär som en kompakt Leica M7.

Nu står vi där igen, Leica gjorde visserligen en kompetent digitalkompakt, Leica X1, men olikheten med en M Leica va slående. Tror säkert den tar skarpa kort, det är inte det som det handlar om utan sökaren, sökaren som är ett signum för en M Leica.

Jag tror säkert det går bra för Leica ekonomiskt, det är inte det som det här handlar om heller, utan att man missat det här med sökaren! För det här är ju Leicas eget koncept sedan 1950-talet, en utmärkt bra sökare!

Men då kom Fuji X100! Den kompakta digitala M Leicaliknande kameran med en M Leicaliknande sökare, kameran som Leica egentligen borde ha gjort!

 

För övrigt så har det gått bra att fota med X100 de här dagarna. Jag menar när det har regnat! Skrev om det i en tidigare blogg, hade kameran hängande under jackan, tog fram kameran med en hand, fotade med enhandsfattning mm, för jag hade hundkoppel och paraply i vänsterhanden!  :)

 

 

Det som jag tillförde de här dagarna på kameran va ett bra motljusskydd. Några droppar regn på kamerahuset gör inget, men droppar på optiken brukar ofta vara litet störande! :)

Sedan har det varit en del inomhusfotande de här dagarna, då är allt lättare. Och det som är trevligt att fota på en vernissage, det är inte bara själva fotandet som är trevligt, utan att man träffar människor. Och på en vernissage, går även konstmänniskor från andra gallerier/konsthallar,  så här skapar man också kontakter för framtiden! :) 

/Bengan

 

Ps.  Att hitta egna vägar! Både inom bloggandet och inom fotografin!

Läste Affes blogg i dag, och håller i stort sett med, och får även några egna funderingar, och sticker såklart ut hakan med dom funderingarna, så se upp! :)

Efter några år här på Fotosidan så inser jag hur komplex en så'n här fotosida är. Det finns säkert hundra olika anledningar för att vara på Fotosidan. Men jag hittar ändå några pooler och artiklar som på nå't sätt handlar om att man vill utvecklas som fotograf.

Och en sak tror jag är viktig för den som vill utvecklas, både vad gäller bloggande och fotograferande och livet i övrigt, att hitta en miljö som man utvecklas i och där stanna långsiktig!

Nu tror jag också att man måste kliva av huvudfåran litet, för att stå mitt i den likformiga "Main Stream", ofta presenterad och påhejad av det kommersiella och där försöka visa något, det tror i alla fall jag inte så mycket på!

För att utvecklas, det innebär ofta att man måste kliva av någonting, byta kurs, våga välja något annat, pröva en annan stig, för att inte försvinna, eller "drunkna" bland alla andra som gör samma eller nästan samma sak på dagen fotografiska jättearenor!

Den som upptäcker den här stigen, och vågar pröva den, den kan utvecklas!
Även inom fotografi!
Så tror i alla fall jag!

/Bengan

 

 

 

 Postat 2012-06-04 07:51 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1558 / Så vad det frågan om svartvitt eller färg......

 

 

Som jag funderat på igen! I alla fall när det gäller bilder på människor!  I den svartvita bilden så väljer man bort färgen, för färgen kanske förmedlar nå't ovidkommande i bilden? Eller så väljer man svartvitt för att förstärka något i bilden? Renodla budskapet eller känslan!

De e klart att verkligheten är färg, och vad gäller dokumentation i olika former, så fungerar säkert färg bäst, men vill man förmedla en känsla, en stämning via en bild, så tror jag mer på det svartvita!

Den svartvita fotografin är speciell, den blir mer grafisk, känns tyngre på flera plan, får en annorlunda "skärpa", och den svartvita bilden konkretiserar ofta motivet bättre! 

Så upplever jag den svartvita bilden i alla fall!

/Bengan

 

 

 

Patrick Dallard, konstnär

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hammarby IF Boxning 

 

 

 

 

 

Eriksdalshallen

 

 

 

 

#1261263

 

 

 

 Postat 2012-06-03 09:59 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 1557 / I dag såg jag spännande saker hos ART LAB i Gnesta, och tog ett porträtt av en konstnär!

 

 

 

 


I dag såg jag spännande saker i stora salen hos ART LAB Gnesta. Det har skapats en skulptural träbyggnad/koja, ritad av elever i skolor runt omkring,  som utmanar en konventionell syn på hur vi ska leva och bo i framtiden. I den färdiga byggnaden kan också barn som besöker ART LAB i Gnesta under sommaren, fortsätta arbetet med att genom lek tänka runt vårt framtida sätt att bo.

Under hela 2012 arrangeras utställningar, workshops och samtal hos ART LAB för en hållbar utveckling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tog också ett porträtt,
eller Patrick bara stod där , då tog jag såklart en bild. 

 

Patrick Dallard, konstnär.   (ART LAB)

 

Slut för idag,
tack för idag!

/Bengan

 

 Postat 2012-06-02 20:54 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg