Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1558 / Så vad det frågan om svartvitt eller färg......

 

 

Som jag funderat på igen! I alla fall när det gäller bilder på människor!  I den svartvita bilden så väljer man bort färgen, för färgen kanske förmedlar nå't ovidkommande i bilden? Eller så väljer man svartvitt för att förstärka något i bilden? Renodla budskapet eller känslan!

De e klart att verkligheten är färg, och vad gäller dokumentation i olika former, så fungerar säkert färg bäst, men vill man förmedla en känsla, en stämning via en bild, så tror jag mer på det svartvita!

Den svartvita fotografin är speciell, den blir mer grafisk, känns tyngre på flera plan, får en annorlunda "skärpa", och den svartvita bilden konkretiserar ofta motivet bättre! 

Så upplever jag den svartvita bilden i alla fall!

/Bengan

 

 

 

Patrick Dallard, konstnär

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hammarby IF Boxning 

 

 

 

 

 

Eriksdalshallen

 

 

 

 

#1261263

 

 

 

 

Inlagt 2012-06-03 09:59 | Läst 2860 ggr. | Permalink
Färg passar bäst i bilder där man utnyttjar färgen som viktig komponent i geometriska kompositioner och där man har tid att ordentligt tänka genom hur färgerna ska samspela med bildens övriga element. Därför är svartvitt helt överlägset för dokumentation, vardagsbilder, gatubilder, snapshots och liknande. För där hinner man inte komponera och fundera på samma sätt. Som jag ser det är svartvitt grunden i all fotografering. Färgen kan komma till i vissa fall där den tillför något. I övrigt är den bara till men för bilden, förvillar och tar udden av känslan/innehållet. Men idag, när de flesta bilder tas i färg, har det blivit tvärtom. Färgen har blivit grunden och få vågar frångå färgen, tyvärr. Det bästa vore kanske att fler tillverkare följer i Leica MM:s spår? Tror personligen att en svartvit sensor är överlägsen färgsensorn, när slutbilden ska bli svartvit.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Om inte färgen är en bärande komponent i bilden kan man lika gärna vara utan. Jag citerar Jason P Odell
"Black&white images convey a mood and feeling, drawing us in to the subject without the distraction of colors."
Svar från Benganbus 2012-06-03 18:45
Spännande formulerat av Jason P Odell!
Det skall jag komma ihåg!
/B
Näst sista bilden tycker jag förmedlar en skön känsla, kan inte sätta fingret på vad det är men men, får känslan av att vara vid ringside
Färg kan distrahera eller tillföra. Det beror ju på hur motivet ser ut. Har motivet karaktärsgivande färger eller formgivande särdrag? Är man osäker, så prövar man att fotografera i färg och sedan gör en svartvit variant. Som du påpekar själv, så ger svartvitt mer kontrast mellan ljust och mörkt. Färg är en ytterligare dimension.

Känns märkligt att bekräfta sådana här saker för någon som säkert har fotograferat lika länge som jag själv levt. :)
Svar från Benganbus 2012-06-03 18:41
Man måste ifrågasätta saker hela livet Rei, även det man själv gör och tycker!
Och i en fotovärld där det nästan bara finns färgbilder,
så ökar såklart osäkerheten då man blir litet udda! ;)
/B
Rei Trulsson 2012-06-03 19:27
Det finns inget "fel" eller "rätt" inom fotografi, det finns bara smaksak. :)
För en del så funkar nog färg bäst, och för andra svartvitt. Gillar bilden på kvinnan i boxningslokalen, med boxningsillustrationen och klockan på väggen i bakgrunden.
Svartvita bilder kan ofta kännas tydliga och uttrycksfulla medan bilder i färg ibland blir röriga, klara färger kan även dominera och ta över bilden.
Men för att helt utan påverkan dokumentera en situation så är det naturligtvis ärligast att fotografera i färg precis som fjärde budet i Dogme 95 säger:
4.Filmen måste vara i färg. Ljussättning är inte tillåten.
Jag gillar själv svartvitt men försöker ta så mycket som möjligt i färg, även det är en konst eftersom man inte bara behöver hålla rätt på ljuset och kontrasterna utan även på färgerna.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg