Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1560 / Svartvitt igen! Och hur göra bra bilder till webben när alla har olika bildskärmar?

 

 

 

 

 

 

Jag har konverterat några färgbilder till svartvita bilder via PS.

 

 

 

 

 

Jag tycker det funkar bra! Eller? Eller frågar jag på fel ställe? ;)
En bild kanske måste se's utskriven för att man skall kunna ge ett bra svar på den frågan!?

Jag menar, man utgår ju ifrån hur man själv ser bilden på sin egen skärm, och bedömer bilden därefter, och då kanske nå'n annan ser bilden annorlunda på sin skärm!?

 

 

 

 

 

Min rutin i PS är att ta bort färgen i bilden, dra i Nivåer, och se'n i Kontrast och se'n gör jag bilden i 1024 pix och skärper den i oskarp mask.  Så här gör jag alltid när jag konverterar färg till svartvitt!  :)

 

Men tycker att jag får ett bildutseende i PS, och ett aningen annat utseende när jag har laddat upp bilden på FS och liknande!?

 

 

 

Å finns det nå't smartare knep för att göra svartvita bilder bra än via PS?
Eller e det bortkastat att jobba för mycket med bilder som bara skall visas på webben?

Skall man ha utställningsbilder på vägg, då kanske det är annorlunda...?
 
Å ser de här bilderna som jag lagt i bloggen någorlunda Ok ut?

/Bengan

 

 

 

 

Inlagt 2012-06-05 13:22 | Läst 4428 ggr. | Permalink
Mitt knep är att köra bilderna genom Silver Efex Pro. Då kan jag t o m låtsas att det är film. Men ändå, det ger stora möjligheter att få till det svartvita på ett snyggt och personligt sätt. Du kan ladda ner och prova på en månad tror jag...

http://www.niksoftware.com/silverefexpro/usa/entry.php
Blev tipsad om Silver Efex vid Gnestaplanket (det är där allt händer!) förra året, men har inte köpt förrän häromveckan (demon är 15 dagar). Är otroligt imponerad även om programmet känns lite yxigt jämfört med ex Lightroom.

Senaste försöket här:
http://sfzmedia.zenfolio.com/p881160655/h3cf7d69#h3cf7d69

Sedan är det som med ljudinspelningar - man vet aldrig vad som kommer ut på andra sidan. Jag kan gråta blod när jag ser en bild på en laptop eller gammal skärm jämfört med Eizoskärmen, men brukar fixa en "ut-tunnad" version som fungerar på olika skärmar. iPhonen tycker jag däremot har mycket större omfång än en "vanlig" skärm.

PS sedan finns det en genväg i PS för snabba konverteringar: Justeringar/övertoningskarta (välj en "ruta" där), sedan två sekunder i nivåer. Om man har bråttom alltså.
I've found one of the most important part of getting B&W images for the web is the *sharpening*.

For years I've used a plug-in from PixelGenius - Sharpener Pro (now 2.0)

http://www.pixelgenius.com/sharpener2/index.html

Review:

Original review - good reading:

http://www.luminous-landscape.com/reviews/software/pk-sharpener.shtml

Present version

http://www.luminous-landscape.com/essays/photokit_sharpener_2.shtml

From capture to output, PhotoKit Sharpener 2.0 intelligently produces the optimum sharpness on any image, from any source, reproduced on any output device.

It output sharpen depending on what use for the image - web, print (size and papers) and more - and according to size. I've not found anything that works better - highly recommended.

Christer
Bob Bovin 2012-06-05 18:30
Hej!
Kan instämma i detta.
Mvh
Bob
Man får låta bli att tänka på andras icke-kalibrerade skärmar och helt enkelt se till att ens egen skärm är så bra justerad som möjligt.
Kolla svart och vitpunkt:
http://www.drycreekphoto.com/Learn/Calibration/monitor_black.htm
kalibrera skärmen med en kolorimeter(välj en som ger bra resultat):
http://www.drycreekphoto.com/Learn/Calibration/MonitorCalibrationHardware.html
läs på om colormanagement:
http://aurora-foto.se/lang/sv/topic/photographers/
Du får uppdatera operativet så kommer en massa möjligheter att öppna sig.
Sedan handlar det nog om vad man själv tycker, är man nöjd så är det väl bra.

En hyfsad skärm är nog också bra, mina bilder ser ungefär likadana ut på skärmen som när jag skriver ut dem, vilket jag tycker är viktigt för att kunna jobba med bilderna så att de blir som jag vill ha dem. Att de sedan kommer att se lite olika ut på andras skärmar får man nog leva med. Men alla som har en någorlunda kalibrerad skärm kommer att se dem ungefär som jag gör.

Det som jag kan tycka med bilder där man mer eller mindre rakt av tagit bort färgen i bildbehandlingen är att de dels ofta får en gråskala som inte stämmer med vad jag är van från film, och dels att den missade kornstrukturen gör att de ofta upplevs som lite platta och livlösa.

Detta med gråskalan kan man ju lägga en del jobb i kanalblandaren för att få till bättre, kornet däremot är svårare om man inte använder en plugg som Silver Efex till exempel tycker jag. Om man väljer korn i photoshop så läggs det på mer som ett brus rakt över när kornet i verkligheten liksom i Silver Efex syns mest i mellantoner tycker jag. Dessutom kan jag styra vilket korn jag vill ha och hur mycket och hur markerat det skall vara i Silver Efex.

Det närmaste riktigt triX man kan komma idag är digitalkamera och Silver Efex, och det i sig själv är ju rätt kul egentligen.

-affe
Du börjar få bättre sing på dina svartvita bilder. Men kolla in dina 60-talsbilder, de är bra kopierade med härlig svärta.
Hej!
Jag har en kalibrerad skärm, och dina bilder är helt ok för mig. Men som alltid det är en personlig bedömning och fråga om smak. Själv tycker jag om gamla sextiotal stilen med kontrast och korn.
Mvh
Bob
Prova ändra kontrasten i Kurvor (den omtalade S-kurvan) istället för i Kontrast, då påverkas inte inställningarna du gjort i Nivåer.
Tack för all tips, länkar och kommentarer! :)
Har suttit och kollat via de här länkarna flera timmar!

Har även laddat ned sneak-varianten till Silver Efex Pro 2
Men hittar Silver Efexen i PS...? För det borde man väl göra...?
Nå'n som har nå't feltips?
/B
N Thomas Meldert 2012-06-06 20:51
Om du har installerat det rätt ska du ha fått ett nytt menyval under Filter i PS. Längst ner har du fått menyvalet Nik Software och en pil till höger. Därute ligger Silver Efex Pro. Där startas SEP. Men du måsta ha laddat en färgbild först...
Jag gjorde några konverteringar av digitala färgbilder till svartvitt för ett år sedan och experimenterade då med olika metoder; den Staffan J nämner (Photoshop Image - Adjustments - Black&White ) som jag tyckte var för komplicerad med sina 6 reglage; en metod med flera justeringslager för Hue/Saturation som en bekant som jobbar med konstnärligt fotografi i svartvitt lärde mig; men bestämde mig till sist för att använda metoden Photoshop Image - Adjustments - Channel mixer. Enligt en beskrivning jag hittade så ger värdena R+25, G+35, B+40 ett resultat enligt TRI-X färgkänslighet. Från den inställningen som grund justerade jag lite mer efter tycke och smak. På ett par bilder skruvade jag lite på färgerna i färgbilden innan jag gick in i själva konverteringen i Channel mixer.

Sedan var jag inne på att lägga på korn, testade olika metoder (inte Silver Efex) men gillade inte resultatet och bestämde mig för att analoga bilder har korn, digitala bilder har det inte... På några bilder tagna med högt ISO ger bruset en liknande effkt.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg