Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1559 / Regnkameran, den kompakta "M Leican"! Och att våga avika! :)

 

 

 

 

 

Vi som varit med några år minns Leica Cl. Det var en liten Compakt Leica som funkade utmärkt. Visserligen litet begränsad vad gäller optikanvändande men lätt att bära med sig. Själv har jag haft två sådana, och på fjällvandringar så va en Leica CL perfekt. Kameran va ett samarbete med Minolta. Se'n hände något, så Minolta kom med en egen utveckling, Minolta CLE, som var en alldeles utmärkt liten M Leica liknande kamera med elektronisk slutare. Ungefär som en kompakt Leica M7.

Nu står vi där igen, Leica gjorde visserligen en kompetent digitalkompakt, Leica X1, men olikheten med en M Leica va slående. Tror säkert den tar skarpa kort, det är inte det som det handlar om utan sökaren, sökaren som är ett signum för en M Leica.

Jag tror säkert det går bra för Leica ekonomiskt, det är inte det som det här handlar om heller, utan att man missat det här med sökaren! För det här är ju Leicas eget koncept sedan 1950-talet, en utmärkt bra sökare!

Men då kom Fuji X100! Den kompakta digitala M Leicaliknande kameran med en M Leicaliknande sökare, kameran som Leica egentligen borde ha gjort!

 

För övrigt så har det gått bra att fota med X100 de här dagarna. Jag menar när det har regnat! Skrev om det i en tidigare blogg, hade kameran hängande under jackan, tog fram kameran med en hand, fotade med enhandsfattning mm, för jag hade hundkoppel och paraply i vänsterhanden!  :)

 

 

Det som jag tillförde de här dagarna på kameran va ett bra motljusskydd. Några droppar regn på kamerahuset gör inget, men droppar på optiken brukar ofta vara litet störande! :)

Sedan har det varit en del inomhusfotande de här dagarna, då är allt lättare. Och det som är trevligt att fota på en vernissage, det är inte bara själva fotandet som är trevligt, utan att man träffar människor. Och på en vernissage, går även konstmänniskor från andra gallerier/konsthallar,  så här skapar man också kontakter för framtiden! :) 

/Bengan

 

Ps.  Att hitta egna vägar! Både inom bloggandet och inom fotografin!

Läste Affes blogg i dag, och håller i stort sett med, och får även några egna funderingar, och sticker såklart ut hakan med dom funderingarna, så se upp! :)

Efter några år här på Fotosidan så inser jag hur komplex en så'n här fotosida är. Det finns säkert hundra olika anledningar för att vara på Fotosidan. Men jag hittar ändå några pooler och artiklar som på nå't sätt handlar om att man vill utvecklas som fotograf.

Och en sak tror jag är viktig för den som vill utvecklas, både vad gäller bloggande och fotograferande och livet i övrigt, att hitta en miljö som man utvecklas i och där stanna långsiktig!

Nu tror jag också att man måste kliva av huvudfåran litet, för att stå mitt i den likformiga "Main Stream", ofta presenterad och påhejad av det kommersiella och där försöka visa något, det tror i alla fall jag inte så mycket på!

För att utvecklas, det innebär ofta att man måste kliva av någonting, byta kurs, våga välja något annat, pröva en annan stig, för att inte försvinna, eller "drunkna" bland alla andra som gör samma eller nästan samma sak på dagen fotografiska jättearenor!

Den som upptäcker den här stigen, och vågar pröva den, den kan utvecklas!
Även inom fotografi!
Så tror i alla fall jag!

/Bengan

 

 

 

 

Inlagt 2012-06-04 07:51 | Läst 3884 ggr. | Permalink
Letar du efter tåligare kameror än Leica och Fuji så finns det: http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-k-5/115277-k-5-sports-photography-50.html#post1961670 :)
Första bilden är fin - men tanken slår mig - blir man gråhårig av dessa kameror? :)
Ha de'
Johan
Leica CL är den enda Leica jag någonsin funderat på att köpa (men det blev aldrig någon). Första gången jag såg en sådan var förresten på en bergstopp mitt inne i Sarek, så det här med fjällvandrarkamera kan ju stämma. Men jag höll mig til Olympus.
Mmmm! Leica CL, inhandlade en sådan med 40mm och 90mm på Fischer Foto Götaplatsen Göteborg, en mycket trevlig kamera. Fick tyvärr avyttras i krassa studenttider. Såg flera begagnade hus på Photografica i Köpenhamn, gluggar verkar det finnas färre av?? En sån här digital skulle jag nog inte tvekat att lägga en peng på... Fuji X 1-PRO är ju lika stor som en M Leica och har ändå inte FF sensor även om det säkert är en jättefin kamera... Ha det gött!
Bra sista ord tycker jag.
En mindre kamera som man kan ha under jackan är helt klart en fördel om det kommer en skur, bara att ta fram när det lugnat ner sig lite. Som du säger är ett rejält motljusskydd en bra ide´ för en blöt lins har inte ens de mest vädertätade modellerna någon bot på. Skulle vara ett UV-hus då;)

http://3.s.img-dpreview.com/reviews/olympusEM5/images/Weathersealed.jpg?v=1508


/Stephan
Antipodian 2012-06-05 03:11
Snygg bild på Olympusen - när man tar såna produktbilder så är det ju bra att ha blomsprutan med :)
Svar från Benganbus 2012-06-05 08:46
Bra Johan! Klarsynthet i sån'a här lägen är få förunnat! ;)
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg