Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4586 / Pictures from reality!

Bildredovisningar från fotofikat på Tårtan brukar ofta stämma med hur det var!  Ofta säger jag, märk väl! Fina porträtt av deltagare och fina bilder på fina kameror och alla hade det så trevligt och så gick alla hem till sitt! Eller gick till Gert!

Men bland bilderna finns det alltid en bild som berättar något annat! Eller tillägger något! Men vad bilden berättar, det får betraktaren själv bedöma! Utan hjälptexter! De e väl ovanligt! ;) Och det e väl det som kan vara svårt när man inte själv var med! Så det kan även bli ett önsketänkte vad som händer i bilden! Så lycka till! :)

/BenganPostat 2019-04-25 08:09 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4983 / Att få det att skava litet i bilden! Å försöka komma ifrån det sociala arvet! Å tappa gillanden! :)

Alla bildmakare, mer eller mindre, har sitt sociala bildarv att brottas med, vare sig man vet om det eller inte! Jag menar, de bilder som jag tex först började att titta på, de bilderna följer såklart med mig, ofta omedvetet och gör sig påminda hela livet! Som tavlor typ hemma, "Fiskargubbe", "Gråtande barn"  eller "Z---flicka"! Eller om man har det litet bättre ställt, en typ Van Gogh tavla! :)

Och i skolan fick jag lära mig teckna och måla rätt! Och fick "hjälp" av läraren att få litet ordning på det hela, ordning e viktigt! "Gör så och så, och solen skall vara gul fattar du väl!" Och är man lydig, så fortsätter man nog hela livet att måla rätt! "Det viktiga e inte att tänka fritt utan att tänka rätt!" som det står i Uppsala!

Men kan ändå inte släppa tanken att de e nog dom som e litet olydiga, eller hur man säger, de e dom som man ändå pratar om, för så va det ju även i skolan! Och en del av dom olydiga blir ju även berömda, konstigt nog.... ;)

Men det kan tyvärr vara så att gruppen man tillhör (alla tillhör grupper) kanske försöker begränsar "bildfriheten" med ord som: "Va f-n nu då, har du gått å blivit djup å konstnärlig? För vad betyder det där?"  För man kan bli mobbad om man gör nå't avvikande! Även som vuxen konstnär, om man nu får för sig att måla en blå sol!

Så vad gör man? Fortsätter att vara med i det lydiga bildmakargänget, för att inte tappa sina "vänner", och fortsätter med att avbilda typ "Fiskargubbe" och liknande vackra saker, för då får man såklart många gillanden och känner sig trygg! För om många gillar en sak, så måste det väl ändå  vara bra och riktigt! Å om det även står i bildkonstböcker, och kommer i fotokurser "att det där och det där e viktigt att ha med i en bild" så e det väl så också? :)

Fast jag undrar nog, ursäkta mej! ;)

/Bengan

Ps. Tänkte först lägga in ett mesporträtt här o bloggen, typ snygg tjej ni vet, å få måååånga gillanden! Men det får bära eller brista, å räcka med ett porträtt som jag nog själv bara gillar! :)Postat 2019-04-23 09:31 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4583 / Bildutfyllnad i bloggen och så Tårtan på onsdag!

Fotar med en Contax IIa och Biometar just nu, och den inneboende Tri-X rullen e inte riktigt slut än, så jag har tyvärr inga nytagna bilder att redovisa, så det får bli litet äldre bilder som bloggutfyllnad, samt även med det visa att bloggen lever! ;)

.

Nu e det både analoga och digitala här, men som sagt, äldre bilder!

.

.

Å här e de historiska vingslagen mycket väl sammanblandade i både kamera och optik! ;)

Och som sagt, rullen e inte riktigt slut än och så Tårtan på onsdag!

/BenganPostat 2019-04-22 20:27 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4583 / Allt som vanligt! Och varför så ljusstarka objektiv på en digitalkamera?

Allt som vanligt vad gäller DN alltså! :) I går läste jag DN på dator, padda och mobiltelefon! Fick ingen ordning på informationen, men det e väl det som e meningen, att man inte skall få någon struktur, utan hoppa från det ena till det andra tillfälligt intressanta! En träningssak att läsa DN på webben säger några! Jag vill inte träna för att bli en fragmentariker, svarar jag, det måste finnas några som står emot, å inte bara flyta med i teknikströmmen!  ;) :)

.

För övrigt blir jag ofta undrande då man köper ett extra ljusstarkt objektiv till sin digitalkamera! Det va dom analoga kamerorna som behövde ljussytarka objektiv på sin tid, det har jag blivit påmind om igen jag fotar med M Leican och film i dåligt ljus, men med en digitalkamera kan du skruva upp ISO nästan hur högt som helst, så varför så extra ljusstark optik! Fota i en kolkällare? ;)

I går va vi ute på Sörmlandsleden! Roffe ville ut i litet mer öppna landskap sa han, och vi lydde! Tyvärr så kändes det litet oroande i den värme som va, vi tyckte vi fick små föraningar om hur det kunde bli med tanke på förra sommaren!

Läser just nu om den tidiga Kristendomen! Passar ju bra i Påsktider! Många tror att Kristendomen va enklare och inte så rörig tidigare! Ni anar inte va rörigt det va innnan man ordnade upp det hela i kyrkomötet i Nicaea!

Å ha nu en fortsatt fin Påsk!

/BenganPostat 2019-04-20 09:10 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 4582 / Tofu, senapssill, framkallning, M Leica och en ängel i takkronan!

Kände något i huvudet när jag passerade takkronan i går kväll! Tittade upp och såg nå't konstigt! Tänkte att nu har vi fått en jättespindel i huset som har hängt sitt byte i takkronan! Men klokheten i huset berättade att det va en liten ängel, tovad ängel, så som man gjorde förr! Och den skall hänga i takkronan? Just det blev svaret! Den e fin där!

.

Annars så har jag nyss framkallat Gotlandsbilderna! Det ser bra ut efter framkallning, nu skall filmen sköljas och torkas och några bilder skannas!

.

Å så måste man våga pröva nå't nytt fast man e en aningen gammal! Skall bli intressant att testa den här "sillen"!  För trettio år sedan fanns det i Ottsjö i Jämtland en vegatarisk krog! De ni surjämtar! Och visheten och jag käkade Jullunch där en gång, med bla en vegetarisk "inlagd sill"! Det smakade exakt som det skulle, men vi hittade ingen sill!

Höll på att fortsätta den här vegtråden men då hade jag fått Sveriges alla icke vegogubbar på mig, så det avstår jag allt ifrån! För nu e det helg, å då skall vi vara snälla och låta alla ha sin tro! :)

.

Bifogar även  en bild på Gotlandskameran! De här e som förr i alla fall, önskedrömmen för en Leicaägare! Zeissoptik på Leican!

Å bry er inte om de här små "gnistorna" i bloggen, dom självdör själva om nu ingen går fram och petar i dom! ;)

Och ha nu en fortsatt fin afton dan före dan!

/BenganPostat 2019-04-18 18:28 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg