Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4983 / Att få det att skava litet i bilden! Å försöka komma ifrån det sociala arvet! Å tappa gillanden! :)

Alla bildmakare, mer eller mindre, har sitt sociala bildarv att brottas med, vare sig man vet om det eller inte! Jag menar, de bilder som jag tex först började att titta på, de bilderna följer såklart med mig, ofta omedvetet och gör sig påminda hela livet! Som tavlor typ hemma, "Fiskargubbe", "Gråtande barn"  eller "Z---flicka"! Eller om man har det litet bättre ställt, en typ Van Gogh tavla! :)

Och i skolan fick jag lära mig teckna och måla rätt! Och fick "hjälp" av läraren att få litet ordning på det hela, ordning e viktigt! "Gör så och så, och solen skall vara gul fattar du väl!" Och är man lydig, så fortsätter man nog hela livet att måla rätt! "Det viktiga e inte att tänka fritt utan att tänka rätt!" som det står i Uppsala!

Men kan ändå inte släppa tanken att de e nog dom som e litet olydiga, eller hur man säger, de e dom som man ändå pratar om, för så va det ju även i skolan! Och en del av dom olydiga blir ju även berömda, konstigt nog.... ;)

Men det kan tyvärr vara så att gruppen man tillhör (alla tillhör grupper) kanske försöker begränsar "bildfriheten" med ord som: "Va f-n nu då, har du gått å blivit djup å konstnärlig? För vad betyder det där?"  För man kan bli mobbad om man gör nå't avvikande! Även som vuxen konstnär, om man nu får för sig att måla en blå sol!

Så vad gör man? Fortsätter att vara med i det lydiga bildmakargänget, för att inte tappa sina "vänner", och fortsätter med att avbilda typ "Fiskargubbe" och liknande vackra saker, för då får man såklart många gillanden och känner sig trygg! För om många gillar en sak, så måste det väl ändå  vara bra och riktigt! Å om det även står i bildkonstböcker, och kommer i fotokurser "att det där och det där e viktigt att ha med i en bild" så e det väl så också? :)

Fast jag undrar nog, ursäkta mej! ;)

/Bengan

Ps. Tänkte först lägga in ett mesporträtt här o bloggen, typ snygg tjej ni vet, å få måååånga gillanden! Men det får bära eller brista, å räcka med ett porträtt som jag nog själv bara gillar! :)

Inlagt 2019-04-23 09:31 | Läst 935 ggr. | Permalink
2019-04-23 09:53   Per Nellevad
Gillar 😉 din text Bengan.
Både text och porträtt är bra tycker jag.
Hej,
Det där var djupt. En sak vet jag. Uppsala devisen var kanske rätt en gång i tiden. Problemet är att det är ofta någon annan som säger vad som är rätt.
Idag gäller motsatsen: det viktiga är inte att tänka rätt, utan fritt. Det är vildarna, galningarna, som tänker nytt.
Jag har försökt att leva efter detta. Men man får många smällar längs den vägen, den smala.
Klapp
Bob
Tänkvärd text. Och ett tecken på att fotograferandet ofta ligger inom den folkloristiska konstens domäner. Som utmärker sig framför allt genom regelverk om hur saker ska göras och se ut. Så den som bryter mot regelverket får finna sig i kommentarer som ”gör dig inte till, ska det där vara konst etc. etc. Fin porträtt förövrigt.
/ Gunnar S
Svar från Benganbus 2019-04-25 13:04
De e svåra grejer det här, och känsliga! En balans mellan "att få vara med i leken, eller att bli utslängd i kylan!" ;) Tror det va Laing i "Knutar" som sa nå't liknande! ;)
/B
2019-04-23 18:38   Björn Adelly
Du tycker alltså inte att jag är snygg.
Svar från Benganbus 2019-04-23 19:36
Du är en intressant person att fota Björn! Du agerar på ett bra och tacksamt sätt för mig som fotograf! Å så e du trevligt också! Så tack för det, och även för modellarbetet! :)
/Bengan

Ps. Glömde, visst e du snygg också! :)(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg