Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4371 / Att fylla pensionär!

"I romanen ”På spaning efter den tid som flytt”, av Marcel Proust, har tiden en särskild betydelse för livskänslan. Ibland kan man få en upplevelse i nutiden, som väcker liv i minnen från det förgångna, så att det förgångna träder fram med ny intensitet. När minnet på så vis har slagit en bro mellan förflutna och nutida erfarenheter, därför att man anar likheten, då förnimmer man också en rikare livskänsla och starkare färg hos dessa erfarenheter, än vad man förut kunde se".

.

Hur som helst, den här hoppetossan, min fru alltså, som jag här har fotat i Spanien för en tre veckor sedan, hon fyllde sextiofem år i går! Vi skojar nu om att hon fyllt pensionär!

Annars inget nytt, annat än att vi är litet trötta efter gårdagens pensionärsfest! :)

/BenganPostat 2018-10-28 16:56 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4370 / 1940-tals fotografering med Leica och Zorkij-objektiv

Ibland kan jag väl känna att det blir litet för mycket med all utomatik och alla hjälpmedel i tillvaron! Man måste pröva nå't annat ibland! De e då man tar mod till sig, för att se om man fortfarande kan hantverket, och kalla det även för nostalgi! ;)
Och visst blev det lite letande för att hitta filmklämmor, framkallnings dosa osv, men nu är rutinen på plats! Urplock ur kameran, framkallning och tills filmen hänger på tork, c:a 45 minuter! Se'n två timmars ledigt innan man kan skanna! :)

.

Alltså, vid fikaträffen i Södertälje så fotas det en hel del över bordet, och det e ju inte så svårt idag med dagens digitalkameror, man fotar med ena handen och fikar med den andra! ;)  Så jag provade hur man kunde fota vid ett fikabordet på 1940-talet! Utrustning: En Leica IIIc från 1940, en optik från 1945, och en film på 125 ISO! (Nu hade jag nog mer ISO än vad man hade på 1940-talet)

.Den här 1940-tals Leican har två okular baktill, ett för avståndsanställningen, ett för sökaren, så man ställer in avståndet via det vänstra okularet, flyttar sedan ögat till det högra okularet och komponerar bilden och trycker av! Nu gäller det här vid stillasittande fågel! När jag fotade över fikabordet så fotade jag bara genom avståndsinställningen! Så fort jag hittade skärpan, så tryckte jag av! För de här motiven rörde sig hela tiden eller flaxade med armarna! Och att lita på hyperfokal, glöm det, då jag använde bländare 1,5 pga den lågkänsliga filmen! (Alla bilder tagna med bländare 1,5)

.

.

.

Annars e det inget speciellt med kameran, det är två tidsinställningsrattar, en för långa tider och en för korta. Och pricken på avtryckaren roterar när man drar fram filmen så man ser att filmen matas fram ordentligt. Det är samma vid returåterspolningen, knappen roterar till filmen släpper från spolen, så när knappen slutar rotera, så skall man inte fortsätta om man vill filmänden kvar utanför kasetten! Å det andra ser ni, avståndsinställningen med hyperfokalskala och bländarinställningen.

Kul det här! Och såklart, aningen litet utmanande! :)

/Bengan

Ps.  Laddinstruktion! Viktigt! Filmänden måste klippas till så här, annars kommer det konfetti ur kameran! :)Postat 2018-10-26 09:28 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4369 / Mera Jupiter-3 för den som vill! Ni andra får läsa nå't annat!

Adaptern från Amedeo gör att optiken får ett bättre näravstånd! Normalt för den här optiken i LTM-Fattning är c:a 1  meter, nu kommer jag ned till c:a 55 cm! Har nyss framkallat en film för att se hur det blir på 55 cm!

.

Så här ser det ut utan filter och motljusskydd! Å det ser väl bra ut! :)

Och som sagt, film i sköljen! Fortsättning följer! :)

/BenganPostat 2018-10-25 15:11 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4368 / Jupiter-3 träff i Södertälje! Med Fuji såklart!

Jupiter-3 febern går vidare! Idag va det träff i Södertälje! Kul, intressant som vanligt! (Fick inte med alla Jupiter-objektiv som va på bordet) Och Fuji X-E1 är en perfekt kamera att köra Jupiter-3 på!

.

Tog några bilder med min Jupiter-3

.

Jag tycker Jupiter-3 funkar bra på X-E1!

Tog även en rulle med en Leica IIIc och med en för-Jupiter!
Framkallar nog den filmen i morgon!

/BenganPostat 2018-10-24 19:48 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 4367 / Det dräller av Tri-X i huset!

Jag håller ju på att återupptäcka analogt igen, i alla fall för en kortare tid, och för att fota analogt så behöver man film! Och då jag ibland hittar gamla objektiv i nå't skrymsle hemma, så tänkte jag, att man borde ju även då kunna hitta film på samma sätt! Å mycket riktigt, hittills har jag hittat fyra rullar Tri-X! Visserligen e det tagna några bilder på några av filmerna, för dom sitter i kameror, men det finns tillräckligt av rutor kvar för att fota ett tag! De e bara att kolla på räkneverket, veva ut filmen, och märka upp filmen hur många rutor som va tagna! Å så in i nästa kamera!

.Å det e såklart litet skillnad på att fota analogt och digitalt, det vet dom som fotat analogt! I det analoga tänker man sig för mera när man fotar, i det digitala behöver man inte tänka sig för alls! :)

Hur som helst, för att göra en lång historia litet kortare, film har jag för någon vecka, se'n får jag väl försöka få tag på några rullar Tri-X!

I eftermiddag fika på Viksängen i Södertälje! Det blir sannolikt en Jupiter-3 träff!

/Bengan

Ps. Vad gäller kameran på första bilden, Contax II från 1930-talet, sådana kameror är förbjudna att tillverka numera! Man upptäckte att livslängden va för lång, då kvaliteten va för bra! Det enda som kunde hända efter en femtio år de va att ridåbanden gick av, och då bytte men band och kameran gick femtio år till! Ni fattar problemet va!Postat 2018-10-24 11:44 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg